Table d’Amis in Kortrijk

Het was zover. We mochten eten bij Table d’Amis.P1000341
Vol verwachting was ik. Uiteraard was de vorige ervaring onvergetelijk, maar deze keer ging ik met echtgenoot naar Kortrijk en ik was vreselijk benieuwd wat hij ervan zou vinden.
Nadat we ons wat opgefrist hadden in het nog even vriendelijke hotel Focus, waar we dit keer sliepen in de striptekenaarskamer, de vorige keer had ik de assemblagekamer, lieten we ons per (gratis nog steeds) taxi vervoeren naar het restaurant. We waren aan de vroege kant en An vroeg ons of we het aperitief in de lounge wilden drinken of dat we direct aan tafel wilden. P1000305
We kozen deze keer voor de lounge. Echtgenoot vond de inrichting direct al sympathiek. We kozen dit keer allebei voor het aperitief maison, Crxc3xa9mant de Luxembourg, Gales, Private Cuvxc3xa9e, met crxc3xa8me de Mxc3xbbre met enkele druppels wodka. Nog steeds erg lekker! Erbij een eerste mondvermaakje, erg leuk opgediend in een weckpotje, een zuurgepekeld kerstomaatje. P1000302
Hoe lekker kan zo iets simpels als een kerstomaatje zijn zeg. In dit geval weer heel gewoon heerlijk!
Sofie kwam aangelopen en het weerzien was heel hartelijk, leuk!
We bekeken de kaart, die op een enkele uitzondering na, geheel vernieuwd is en kozen uiteraard voor het menu Terroir, we rijden niet voor niets zover tenslotte. Echtgenoot bekeek de wijnkaart en was net als ik de vorige keer erg te spreken over de ruime keus en de zeer vriendelijke prijzen. We kozen wel voor het arrangement, want Sofie heeft een geweldig wijngevoel en kiest feilloos de meest heerlijke wijnen bij de mooie gerechten die Matthieu maakt. P1000306

Drie amuses verschenen. Een bouillon van champignons met een gepocheerd kwarteleitje en onderin wat gierst; een veloutxc3xa9 van boontjes met vanille met stukjes pijlinktvis en een crxc3xa8me van sla met erop wat geitenkaas en daarop ingelegde wortel. Ik kan weer heel kort zijn: absoluut, onweerstaanbaar geweldig lekker. Vol, diep van smaak, prachtig qua combinaties en direct een signatuur afgevend. Echt geweldig.
We werden gevraagd aan tafel te gaan en we kregen hetzelfde fijne ronde tweepersoonstafeltje dat ik de vorige keer had. P1000311
Half zicht op de keuken, waar af en toe een knipoog van Matthieu uit kwam en zicht op de mooie olijfgroene wand in het restaurant. Het restaurant liep overigens weer geheel vol deze avond.
P1000314
Brood, olie, boter, peper en zout kwam op tafel, plat en bruisend water van Bavik  (Eaumega genaamd) in prachtige flessen (de hele crew heeft enkele weken deze kleine brouwerij met erg lekker bier bezocht) P1000322
en Sofie begon met dezelfde wijn als de vorige keer, een Grxc3xbcner Veltliner, Kies, Kurt Angerer, deze keer om tegenwicht te bieden aan de haring die we in het voorgerecht zouden aantreffen. P1000313
Een heerlijke Veltliner vind ik dit. Stuivend fris met voldoende, maar niet teveel zuren, erg mooi om mee te beginnen.
Het voorgerecht was prachtig om te zien.
Escavxc3xa8che van haring met rucola en groene appel. P1000317
Prachtige stukjes haring, afgewisseld met rechtopstaande kleine dunne rondjes appel lagen op het bord. Ertussen toefjes crxc3xa8me van appel en rucola en ernaast een sorbet van appel en rucola. Dat alles was afgewerkt met een kruim van gepofte rijst waar iets van algen doorzat. Alweer onwaarschijnlijk lekker. Perfect op temperatuur en qua smaakcombinatie bijzonder knap gevonden.
De volgende wijn was een Pouilly-Fumxc3xa9, Madame T, 2009, Chateau de Tracy. P1000319
Zoals Sofie vertelde de tweede wijn van dit Chateau en hij was heerlijk. Echt een erg mooie Pouilly Fumxc3xa9 en zoals verwacht paste hij uitstekend bij het tweede gerecht. P1000323
Coquille xe2x80x98Jeanne Mareyagexe2x80x99 met specerijenconsommxc3xa9, herfstgroenten en hazelnoot.
De consommxc3xa9 werd later aan tafel bijgeschonken, zodat we eerst even konden genieten van de prachtige opmaak van het bord. Hoe belangrijk kunnen details toch zijn. Zo lag hier in het velletje van het spruitje (heerlijk krokant nog) een ander stukje groente en alleen al die combinatie was om te zien prachtig. P1000324
Het hele gerecht was buitengewoon lekker, zowel apart als bij elkaar, alles vulde elkaar op een erg mooie manier aan en werd tot een prachtig geheel op die manier. Echtgenoot vond en vindt dat hier een zeldzaam talent aan het werk is en daar ben ik het volmondig mee eens.
De derde wijn was een Viognier, Les Piliers, die wat vetter, maar zeker niet te vet was. P1000326
Een prima begeleider bij het derde gerecht, waar echtgenoot volledig stil van bewondering door viel. Gegrilde zeetong met kool en jus van wei, ingelegde koolrabi. Erbij een rondje yoghurt….zo gedurfd en zo lekker. P1000327
Ik heb nog nooit zeetong gegeten die zo perfect van cuisson was en zoxe2x80x99n heerlijke grillsmaak had. De smaakjes van de wei, koolrabi en yoghurt vervolmaakten het alleen maar en eigenlijk zaten we er allebei heel stil van te genieten. Wat een mooi gerecht weer.
De volgende en laatste witte wijn, althans aan tafel dan, was een Oratoire St. Martin, Cairanne, Haut-Coustias, Frederic & Francois Alary P1000328
en dat was een prachtige wijn. Vol, krachtig, echt een wijn zoals die ik graag zie.
Uiteraard weer perfect passend bij het laatste tussengerecht, waar we allebei bijzonder benieuwd naar waren. P1000329
Eidooier met varkenspoot, thee van gedroogde groenten en als cadeautje van Matthieu erop herfsttruffel. Erbij nog wat groentjes. P1000330
Ik heb nog nooit zoiets bijzonders gegeten. De eidooier was volledig glad, half warm, wat natuurlijk kwam door de aan tafel bijgeschonken thee en de varkenspoot was getransformeerd tot een flinterdun krokantje met een smaak alsof je een hele varkenspoot in je handen had gehad. Geweldig gewoon. Hoe krijgt hij het toch voor elkaar. P1000331

Als rode wijn had Sofie deze avond gekozen voor een Achelo, een Syrah uit Cortona, La Braccesca en het wordt eentonig, maar ook deze beviel ons weer zeer. Vol, diep en lekker.
Erbij het hoofdgerecht. Hazenrug met salie, butternutpompoen en schorseneer.
Prachtige hazenrug, heerlijke wildjus, mooi zalvende crxc3xa8me van de pompoen, een echt lekkere schorseneer, die heel grappig weer zwart gemaakt was met poeder van paddestoelen en de bijna-verrassing-van-de-avond: uitjes gevuld met compxc3xb4te van kweepeer…. P1000332
Ik schrijf de bijna-verrassing, omdat hier natuurlijk elk gerecht op zich een totale verrassing is. Maar dat uitje zeg, oeioeioei, wat was dat ook geweldig lekker.

We wilden graag nog de kaasgang, we konden maar niet ophouden met genieten en dat was natuurlijk geen punt. Sofie stelde voor om daar de Tripel Petrus van Brouwerij Bavik bij te drinken en dat vonden we een erg leuk idee. P1000333
Weer eens iets anders en eigenlijk erg lekker bij de heerlijke kaasjes.
Op ons bordje troffen we aan – als ik het goed onthouden heb – een Cru de Haut Fagne, een Pont lxe2x80x99Eveque, een Belgische geit, een Zwiters kaasje, een Stilton en drie heerlijke geleitjes. P1000335
Erbij nog mooi geroosterd rozijnenbrood en het feest was compleet.

Het dessert, waarbij we het bier gewoon lekker doordronken, kwam in tweexc3xabn.
Op het eerste bordje ijs van geroosterde peer met tijm, walnotenmelk, verjusmeringue en gedroogde peer en eerlijk gezegd zag het er niet zo mooi uit als de andere gerechten, maar wat een smaken weer zeg. Ongelofelijk heerlijk. Niet te zoet, prachtig bij elkaar passend en zuigend lekker. P1000336

Op het tweede bordje chocoladeparfait met bittere cacao en karamelmousse, krokante chocolademousse.
Nu gebruik ik thuis al jaren het simpele recept van Matthieu voor chocolademousse en heb daar altijd weer succes mee, daar dit dessertje is een chocoladedroom. Geweldig gewoon, je wordt helemaal ondergedompeld in chocolade, chocolade, chocolade en vooral de diverse texturen zijn geweldig leuk bij elkaar. P1000337
Om het over de smaak natuurlijk maar niet te hebben, want die is zoals met alles hier uitzonderlijk.
Een prachtige afsluiting, deze dessertjes!

Ook koffie wilden we nog graag, espresso voor ons beiden en daarbij verschenen ook nog vier heerlijkheden (echtgenoot had al een ijspraline met citroen en wodka gegeten voor ik een foto kon nemen…..). P1000339
Een praline met macadamianoten, een ijspraline dus met citroen en wodka, een rolletje met banketbakkersroom en een smoothie van bosvruchten. Allemaal even lekker.

We hebben nog lang nagesproken met Matthieu, Sofie en de crew en deelden een beetje in de spanning die er was voor de Gault Millau perslunch van de maandag erop. Daarvoor hadden ze namelijk een brief ontvangen, dus er stond iets te gebeuren.
Inmiddels is dat natuurlijk bekend en Gault Millau heeft ze maar liefst 15 punten toegekend. Ook Knack deed een duit in het zakje: meest beloftvolle kok van het jaar. En dat is allebei volkomen terecht wat mij betreft, zoals echtgenoot het zo mooi zegt: wat heeft deze man een talent!
We zijn van plan tenminste eens in de drie maanden hier te gaan eten, want wat een ervaring. Om echt stil te vallen van bewondering. En dat geldt uiteraard in hoge mate voor de keuken, maar wederom viel me de geweldige samenwerking van de zwarte brigade op onderl
ing, maar ook me de keuken. Alles verloopt heel soepel, heel vriendelijk met voor iedereen een aardig woord, nooit gehaast, echt een compliment waard.

20 gedachtes over “Table d’Amis in Kortrijk

  1. Prachtige maaltijd! De kaaswagen ziet er ook erg verleidelijk uit.
    Zit er nu ook een verstuiver op dat olijflolie-parfumflesje? Ik proef als ik dat flesje zie, toch in gedachte een vreemd bijsmaakje. Het is grappig, maar wel een beetje raar …

  2. john golsteijn

    Carla ben wat laat met mijn reactie maar helemaal watertandend lekker. Denk wel de beste van de laatste tijd, [afgezien De Lindenhof]. En natuurlijk nog proficiat met jullie trouwdag.
    Mooie koeien trouwens op het grasveld!
    Gr. John

  3. Ik lees hier toch echt de ultieme restaurantervaring. Ik vind het regelrecht geweldig wat Matthieu en zijn crew wederom presteren. Ik hou je er aan dat ik elk kwartaal een recensie over dit geweldige restaurant mag lezen!!!

  4. john golsteijn

    Inderdaad Carla, zoals in de voorgaande reacties valt te lezen, ben je uitermate lovend over dit restaurant. En zoals ik lees inderdaad fantastisch. Met kleine details in de gerechten die subliem zijn. Wijn spijs bijzonder. En de smaakcombinaties uiteraard en de presentatie. Hier wil ik naartoe.
    Dank voor je mooie verslag en foto’s.
    Gr. John.

  5. Wat een menu! En zeker mooie wijnen erbij, maar die Tripel Petrus is verrassend. maak niet vaak chocolademousse, maar de versie van Matthieu is goed. Stukken eenvoudiger dan wat ik hier zie op de foto.

  6. Paul Broekman

    Ik heb net deze blog ontdekt en lees het met veel plezier. Niet alleen om het vele lekkere eten beschreven te zien met vaak “lustopwekkende” foto’s maar het is ook erg nog erg leuk geschreven.
    Ik kook ook graag (Te zien op: http://www.vkblog.nl/bericht/358009) maar ik woon het grootste deel van het jaar in Cappadocixc3xab, Turkije. De meeste beschreven ingredixc3xabnten kan ik hier niet krijgen en doen mij watertanden.
    Deze blog is een aanrader voor een ieder die koken als hobby of beroep heeft!!!!
    Groeten uit Turkije

Geef een reactie op Eetschrijver Reactie annuleren