Chapeau in Bloemendaal

Niets zo fijn als een heerlijke lunch op een regenachtige kille dag. Hoewel ik er ook geen enkele moeite mee heb om te lunchen als het lekker warm weer is natuurlijk. In de stromende regen reden we naar Bloemendaal, parkeerden op eigen terrein en renden het restaurant binnen. Chapeau was ons doel deze middag. Al weer jaren geleden dat ik er was met twee lieve vrienden. DSC07656De inrichting leek me veranderd. Veel ronde tafels, zwarte stoelen, veel zicht op de open keuken, net gedekte tafels. Slechts een andere tafel was bezet deze middag, maar ‘s avonds zou het restaurant weer geheel volzet zijn aldus de maître.

Het menukaartje stond al op tafel met de mogelijkheid tot uitbreiden met twee gangen. Althans, een tussengerecht en een kaasgang waren de mogelijkheden. DSC07662Het tussengerecht wilden we wel graag, maar we wilden eerst een aperitief. Een Cava deze keer, eentje van Mim natura, een fijne frisse Cava. Erbij direct twee hapjes. Een krokant koekje met erin een salade van zee-aal, een plakje oerbiet, schuim van biet en krokante quinoa. Erg smakelijk. DSC07664En een koekje met crème van eendenlever met chocoladevlokken, krokant crumble van pistache, wat bierbeslag en zest van sinaasappel. Ook dit hapje was bijzonder lekker.

We bekeken de wijnkaart, die mooi en uitgebreid is. Onze keus viel op een Roussanne van Yves Cuilleron 2012, die ons uitstekend beviel. IJswater kwam ook op tafel en er lag al wat zuurdesembrood. Olijfolie werd in schaaltjes geschonken en er kwam een amuse. DSC07666Garnaaltjes met tomaat, mozzarella en een vinaigrette van tomaat met vlierbloesem. Heerlijk verse garnaaltjes met die heerlijke minitomaatjes, een kroepoek van mozzarella, wat gepofte rijst en schuim van zuring vonden we op het bord. Heerlijk fris allemaal. De vinaigrette was erg lekker en bracht het gerecht prima in balans. Een amuse die wat beloofde en dat zie ik graag.DSC07668

Een zeer warme, erg mooie en vooral zeer lekkere brioche werd neergelegd ter begeleiding van het eerste gerecht. DSC07669

Dat was Albacore tonijn/oester/appel/passievrucht. Een gerecht in tweeën. Op het bord een cirkel van de witte tonijn met erop gelei van passievrucht en gedroogd zeewier. Erom heen heerlijk lichte olijfolie. De combinatie tonijn  – passievrucht – gedroogd zeewier was heerlijk. Licht, goede smaken en schitterend in balans. De gedroogde en daardoor krokante zeewier vond ik erg leuk gevonden.DSC07671

In een schaaltje ernaast onderin tartaar van Gillardeau oester met erop een plakje appel, schuim van Noordzeekrab met appel, een beetje mousse van oester en een gefrituurde Gillardeau oester. Ook dit was geweldig lekker en een erg mooie smaakcombinatie.

Het extra tussengerecht, kabeljauwrug/aardpeer/parmezaan/gepofte knoflook kwam op tafel.  Onderin het bord een brandade met kummel, waarop wat plakjes aardpeeDSC07674r lagen. Daarop schuim van gepofte knoflook, een perfect stukje gebakken kabeljauwrug met erop schotsen van parmezaan, zeekraal en lamsoor. Ook nog een toefje crème van de groenten en het palet was compleet. Ook dit was weer een zeer uitgebalanceerd gerecht met prachtig bij elkaar passende smaken. Ook hier weer zo’n fijn accentje van heerlijke olie bij het gerecht.

Nog even een woordje over de bediening: die was uitstekend, vriendelijk, attent en zeer goed op de hoogte van wat er in de keuken gemaakt wordt. Ook prettig vond ik het dat telkens voldoende bestek werd ingedekt, het gebeurt namelijk nogal regelmatig dat bij sausjes geen lepel wordt gegeven bijvoorbeeld. Daarvan was hier geen sprake.DSC07676

Het hoofdgerecht, peking eend/pastinaak/artisjok/verjus, was een plaatje om te zien en werd in tweeën opgediend. Op het bord in het midden perfect gegaarde Brabantse pekingeend met Physalis, krokantjes van aardappel en jus van de eend. Ernaast aan beide kanten gepaneerde en gefrituurde halve artisjokjes, gevuld met duxelles van oesterzwam. De eend was perfect van garing, de Physalis gaf een lekker zuurtje aan het vlees en de krokantjes van aardappel gaven een beetje bite. De artisjokjes waren heerlijk krokant en samen met de vulling bijzonder smakelijk. De jus had een mooie diepe smaak.DSC07677

In een schaaltje ernaast stoof van het boutje met kaantjes van pastinaak, krokante huid en verjus. Ook dit had uitstekende smaken bij elkaar en was erg lekker, werkelijk een genot om te eten.

Ondanks dat de kaaswagen naar ons lonkte, want hij zag er zeer aanlokkelijk uit, besloten we toch geen kaas te nemen.DSC07680

Waarmee we bij het dessert waren beland.  Kersen/hazelnoot/kamille. Diverse bereidingen van kers kregen we. Crème, schuim, coulis en drie geweldig grote kersen die gevuld waren met cremeux van kers en crème van hazelnoot. In het midden lag op een praliné van hazelnoot lag een quenelle heerlijk ijs van kamille. Her en der wat toefjes crème van hazelnoot en saus van kamille maakten dit heerlijk frisse dessert àf. Absoluut genieten dit.DSC07683

Bij de espresso en thee kwamen nog heerlijke friandises, waaronder een nog warme, dus verse madeleine, helemaal gevuld met amandelspijs en een hoog koekje met erbij een keurig lepeltje room. Op een apart standaardje nog een rolletje gemaakt van sesam, gevuld met zoetigheden en erop toefjes jam met in het midden wat zeezout. Heerlijk allemaal!DSC07686

Ook kwam men nog langs met een tableautje met de meest lekkere bonbons. Ik koos er twee, eentje met fleur de sel en eentje met yuzu en ook die waren bijzonder smakelijk.

Volledig voldaan verlieten we Chapeau. Een heerlijk restaurant, waar op hoog niveau wordt gekookt, met uitstekend personeel. We keren dus terug!

© Carla van Schelven

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s