Over mij

Sinds 2004 schrijf ik over mijn restaurantbezoeken. In eerste instantie vooral de gezinsbezoeken, het was grappig om te zien hoe de kinderen – toen nog klein – elk jaar in het buitenland iets nieuws ontdekten… Aten ze het ene jaar opeens eendenborst, het jaar erna waren de slakken aan de beurt. Inmiddels is het een hobby geworden om mooie restaurants te bezoeken en daarover te schrijven.

Ik pretendeer geenszins een officiële recensent te zijn, ik vind het gewoon erg leuk om over onze bezoeken en onze beleving ervan te schrijven. Met name de beleving is voor mij van belang. Ook vind ik het leuk om de veranderingen in de keukens en in de restaurants op die manier te kunnen zien. Het zoeken van ingrediënten die ik (nog) niet ken inclusief de wijnen die we te drinken krijgen in wijnarrangementen en uiteraard ook andere drankjes is ook een leuk tijdverdrijf en voor mij leerzaam.

Ik probeer zo objectief mogelijk te schrijven en ik probeer ook om restaurants onderling niet te vergelijken. Ik geef geen punten of cijfers om de simpele reden dat een ijkpunt vinden voor mij lastig is, immers is dit mijn persoonlijke blog met mijn persoonlijke mening, zoals elke recensie altijd een persoonlijke mening is…. Bovendien vind ik dat als je punten of cijfers toekent, je vrijwel vanzelf in de valkuil van het onderling vergelijken valt, waarmee de objectiviteit in het geding komt.  Wie mijn recensies leest kan duidelijk zien hoe ik over een restaurant denk en wat ik ervan vind. Alles is ontstaan vanuit een grote interesse voor koken en alles wat daarmee samenhangt.

Uw opmerkingen onder mijn recensies worden zeer op prijs gesteld.

Voor de volledigheid: ik heb de gewoonte ontwikkeld om in eerste instantie de namen van de gerechten over te nemen zoals ze op de menukaarten van de restaurants staan. Mochten daar foutjes in staan is dat aan hen. In eventuele vervolgstukjes corrigeer ik dat voor mezelf voor zover nodig.

En nog eentje voor de volledigheid: op een zeer beperkt aantal uitzonderingen na betaal ik de rekening van de restaurants helemaal zelf. Het is dus altijd mijn persoonlijke objectieve beleving die ik beschrijf. Ik hoef aan niemand verantwoording af te leggen. De lunches/diners waar ik over schrijf en die ik niet zelf betaal kunt u vinden onder ‘lunches/diners op uitnodiging’.

Advertenties

38 gedachtes over “Over mij

 1. Beste Carla,

  Wij kregen je bericht van Zarzo, waar o.a. een wijn van ons werd beschreven. Heel leuk, maar als link heb je Louter Goede Wijnen als leverancier ingevuld. Een goede klant van ons, maar wij zijn toch echt de leverancier van deze wijn, dus mag ik je vragen het te veranderen. Het gaat om de Aristocracy van Papioannou.

  Hartelijk dank

  Met vriendelijke groeten
  Griekse WIjnen

  Martin van der Heiden

  1. Beste Martin, twee dingen: je had misschien handiger kunnen reageren onder de recensie zelf en ik geef geen leveranciers aan als ik wijnen link, ik probeer diegene te linken die het meeste informatie over de betreffende wijn geeft. Ik draag Griekse Wijnen een warm hart toe, dus voor deze keer heb ik het veranderd, maar de informatie zoals ik die – snel – googelend vond op Louter Goede Wijnen sloot aan bij hoe ik de wijn ervaren heb bij Zarzo. Ik hoop dat je het begrijpt.
   Met vriendelijke groet,
   Carla

 2. EetGraag

  Hoi Carla,

  Interessante blog heb je. Bij een volgende sterren restaurant lees ik eerst op jouw blog.

  Ik proef graag verschillende smaken of het nou straat voedsel is of een cafe of een 0, 1,2,3* restaurant. Waar er lekker eten is breng ik graag een bezoek.

  Een ding vind ik altijd lastig en dat is tippen in een sterren restaurant. Wat is normaal voor een 1* of bij 3*? Soms vind ik de service echt belabberd in nederland, soms moet ik echt een uur wachten op het eten of drinken, of het eten is ondermaats voor de prijs die berekend worden en dan is het bij een sterren restaurant extra vervelend. Hoe bepaal je hoeveel fooi je moet geven? Op verschillen sites lees ik over foois van 10-15%. 10-15% op 1000euro is toch anders 10-15% op 50euro. Wat dat betreft vind ik eten in landen als Engeland prettig, fooi van 12,5% wordt vaak standaard mee berekent en over de service heb ik ook nooit wat te klagen. Maar in Nederland vind ik dat altijd lastig. Wat is genoeg. Hoe doe jij het?

  1. Volgens mij is 10-15% achterhaald in Nederland, dat loopt trouwens ook akelig hoog op dan in sterrenrestaurants. Wij geven tussen de 20 – 30 euro fooi en als we niet tevreden zijn minder. Was het echt erg dan geven we geen fooi. Het ligt nogal persoonlijk zit ik me nu te bedenken. Bijvoorbeeld: als ik in een **restaurant ben en ze doen lullig met de wijnen en rekenen 8 euro voor een fles water en hebben geen karaf ijswater, dan krijgen ze gewoon niets. Dat is dan namelijk een optelsom van ergernissen. Is het allemaal gezellig, doen ze normaal met de wijnen en schenken ze desgevraagd ijswater dan krijgen ze wat meer fooi. Alles uiteraard afhankelijk van de kwaliteit van het eten en van de bediening, want ik vind de bediening in de beleving van een maaltijd ook behoorlijk belangrijk. En dan hoef ik geen ellenlange uitweidingen over wijn of gerechten, maar gewoon een vriendelijk gezicht en attente dingen zoals op tijd water bijschenken, brood bijvullen en dat soort dingen.

 3. Hoi Carla
  Ben je wel eens in een reizend Restaurant geweest. Wij reizen van locatie naar locatie. Na 6 edities Rotterdam zitten we sinds 2 weken in Hasselt België.
  Je bent van harte welkom!
  Groeten,
  Miranda Maria
  Asian BBQ Restaurant

 4. Ronny Joosten

  Beste Carla,
  Gedurende een aantal weken zie ik op de homepagina in de rechterkolom bij het lijstje van de restaurants die je eerlang gaat bezoeken ook ‘Hertog Jan’ vermeld staan.
  Heb je intussen al een datum voor dit bezoek?
  Sinds vanmiddag staan de nieuwe menuprijzen op hun website.

  Groeten,
  Ronny Joosten

  1. Ja, ergens in oktober volgens mij. De prijzen waren me al bekend, hoewel ze natuurlijk exorbitant hoog zijn.
   Mijn verwachtingen zijn tenminste zo hoog. Zo verwacht ik in ieder geval ook allemaal nieuwe amuses, de avocado met tomatenpoeder en olijfolie bijvoorbeeld weet ik nu wel…

  2. Ik heb nog eens diep nagedacht onder andere naar aanleiding van jouw opmerking Ronny en we hebben besloten de reservering te annuleren. We gaan eigenlijk liever naar The Jane en Het Gebaar (beiden al gereserveerd) dan naar Hertog Jan. Ik weet namelijk zeker dat ik ongelofelijk de pest in krijg als ik weer de avocado met tomaat krijg (of een andere bekende amuse of gerecht). Die gok wil ik eigenlijk niet nemen en bij beide voornoemde restaurants weet ik heel zeker dat ik jubelend naar buiten wandel.

 5. Ronny Joosten

  Beste Carla,
  Of die avocado één van zijn signatuurgerechten zal blijven, kan ik je na 28 augustus laten weten, we hebben er die avond geboekt.
  Dus nog volop in de ‘rodage’-periode van de nieuwe vestiging.
  Wij zijn toch wel fan van het duo De Mangeleer-Boudens, we hebben intussen hun 3 creatie’s bezocht (De vorige HJ ong. 2 jaar geleden, de popup op 1 mei en L-E-S-S vorige maandag).
  Drie totaal verschillende concepten maar driemaal top.
  Intussen zijn de try-outs begonnen voor de nieuwe zaak en de schaarse info op twitter is allemaal lovend, maar ja…. als je uitgenodigd wordt, ga je natuurlijk niet snel openbaar maken wat er eventueel fout is gelopen.
  Maar wij hebben er toch alle vertrouwen in dat de heren ons zullen trachten omver te blazen…..

  We zijn ook fan van Sergio en zijn Jane, cfr. onze recensie op tripadvisor van 28 maart ll.
  Alleen heb ik er bij de zaken van Mr.Herman de pest in dat je er maanden van tevoren moet reserveren en telkens een antwoord krijgt met een opsomming van de data dat alles vol zit.
  Op die manier zijn we de laatste jaren niet meer in Oud-Sluis binnengeraakt en heb ik Pure-C definitief van mijn verlanglijstje geschrapt.
  Met de reservering van The Jane hadden we geluk omdat ik bij opening van de reservering om 10u ’s morgens met 3 computers te gelijk heb proberen te reserveren en met ééntje is dat na een kwartier ‘AL’ gelukt toen.

  Nog veel culinair genot !

  Ronny

  1. Leuk dat jullie eind augustus gaan, laat me ajb weten hoe het jullie bevallen is, ik kan tenslotte altijd nog opnieuw reserveren. Ik moet je zeggen dat ik de eerste keer (en nu de tweede keer weer) geen probleem had te reserveren bij The Jane. Wel had ik alle tijd en hoefde niet per se de eerste maand al er te gaan eten (niet dat jullie dat wilden hoor, maar veel mensen wilden dat graag wel). Nogmaals alvast heel veel culinair plezier de 28e augustus gewenst!

   1. Ronny Joosten

    ‘Het kan verkeren’ zei een nederlandse dichter ooit….
    Ik heb vanmorgen heel vroeg onze reservatie geannuleerd.
    Waarom? Vertel ik je eventueel wel in een persoonlijk bericht….

 6. Mark Endlich

  Hallo Carla, ik lees je blog altijd met veel plezier. Was eigenlijk benieuwd of je al eens bij Restaurant Ikarus in Hangar 7 in Salzburg was geweest. Een restaurant dat wordt gesponsord door de eigenaar van Red Bull, met een uniek concept. Elke maand wordt een andere topchef gevraagd zijn menu een maand lang in dit restaurant te presenteren. In de afgelopen jaren waren o.a. Jonnie Boer, Sergio Herman, Jacob Jan Boerma en Jannis Brevet hier al eens als gast chef. Maar ook chefs als Joan Rocca, Grand Achitz, Tanja Grandits en Marcelo Tejedor. Absoluut een beleving en zoals gezegd een uniek concept. De locatie is natuurlijk ook interessant omdat het in het Red Bull Museum gevestigd is.

  Groet,
  Mark

  1. Hallo Mark, heel veel jaren geleden was ik in Salzuburg, maar toen wist ik niet van het bestaan van dit restaurant en het zal er toen ook nog wel niet zijn geweest. Lijkt me inderdaad erg leuk om eens te bezoeken, dus zeer bedankt voor de tip. Of het op korte termijn gaat lukken weet ik niet, maar een mens moet wat te wensen houden ;-).
   Groet,
   Carla

 7. Peter Eden

  Beste Carla,

  Het recept van je schoonmoeder “Choucroute d’elzas” in de snelkookpan…….Fenomenaal lekker …gewoon twee tourtjes van een half uurtje……. We hebben genoten….. superrrrrrr en dan natuurlijk een echte lekkere elzasser wijn erbij………….. 🙂

 8. kathy

  Hallo, tips in mijn buurt: Marcus, Deerlijk, Berto Waregem en Paspartoe Waregem (meer casual), ’t Aards Paradijs, en in Elverdinge; Saint-Nicolas, smakelijk en geniet ervan! K. Peers, Waregem

 9. Pieter Blok

  Carla, ik zou geen grote broek aantrekken als ik jou was. Je doet je onderzoek slecht en je schrijfstijl is amateuristisch, kinderlijk zelfs. Je kunt je volstrekt niet meten met het serieuze werk. Zet jezelf in dit perspectief en wellicht wordt eea dan nog verteerbaar.

  Pieter

 10. Pieter Blok

  Ik lees nu Han-Ting nog eens. Je geeft nota bene toe dat je fouten maakt – ok – maar noteert ze toch. Als je zo weinig verstand van zaken hebt, waarom dan niet lekker tussen de rest van amateurs op Iens en Tripadvisor gaan zitten? Ik vind het werkelijk schaamteloos wat je doet: een heel podium voor jezelf om je gebrek aan kennis te etaleren. Dit inzicht zal je niet snel bekend voor komen, dat begrijp ik, de ijdelheid deze site in de wereld te zetten getuigt immers al van een enorme plaat voor je kop. Carla, je kunt dit niet. Recenseren is vakwerk. Kap ermee.

  Pieter

  1. M.Machiels

   En wie is de heer Blok dan wel om dergelijke opmerkingen te plaatsen? Een autoriteit. Hahaha! Voor mij een zeer zielig en jaloers persoon die waarschijnlijk de middelen niet heeft om privė dergelijke topzaken te bezoeken. Gaat u toch lekker naar De chinees en van der Valk, dat past bij uw schaamteloze opmerkingen.
   Net zoals ik zijn er vele liefhebbers die wel verstand van zaken hebben, dezelfde soort restaurants bezoeken en de recensies van Carla wel waarderen.

   Mijnheer Blok, ik wens u van alles maar geen goeds.

 11. Hi Carla

  Ik heb een aantal recensies van jou gelezen waarin Masia El Altet, extra vergine olijfolie, in terug komt. Ik ben de importeur voor de Benelux.Misschien vind je ’t leuk om een keer te schrijven over deze onderscheidende olie. Misschien nog leuker om een bezoek te brengen aan het landgoed in Alicante. Ik hoor graag van je. Veel dank.

  Ahmed Akhiyad
  Maison Verte

 12. Hallo Carla,

  Wat een leuke site maak je!
  Ik zou je graag restaurant Singel 101 willen aanbevelen in Amsterdam.
  In restaurant Singel 101 kookt chef-kok Orlando David.
  Orlando kookt al van jongs af aan, de diversiteit aan ervaring in de restaurants waar hij heeft mogen werken in deze al groeiende koks wereld,heeft hij zijn persoonlijke ontwikkeling ondergaan.
  Orlando David deed onder andere ervaring op in Oud Sluis naast chef kok Sergio Herman, Envy naast Richard Oostenbrugge & Michael wolf en restaurant Lindehoff naast Jan Borst.
  In Portugal, Aruba en Australie deed hij eveneens ervaring op. Zijn grote passie voor eten, in combinatie met zijn wereldse verworvenheid, zorgt voor verassingen bij Singel 101.
  Maar niet alleen deze kok maakt Singel 101 een bezoek waard, het restaurant is een echt familie bedrijf, tantes in de keuken tantes in de bediening heel erg gezellig allemaal!

  Ik heb er ondertussen in 3 maanden tijd 4 maal heerlijk gegeten en ga zeker vaker terug!

  Natuurlijk is dit ook een aanbeveling voor alle gasten op deze site!!

  Geniet!

 13. Freek Dijks

  Beste Carla,

  u heeft in interessante blog op het gebied van restaurants. Nu beheer ik zelf ook een blog op het gebied van wijnen/voeding/restaurants. Is het mogelijk dat we eens een artikeltje uitwisselen met elkaar? Ik zou graag een artikel op het gebied van wijnen willen aanleveren.

  Graag hoor ik van u.

  Groeten,

  Freek Dijks

 14. Beste Freek, zoals de naam van mijn blog al aangeeft zijn het mijn persoonlijke recensies/belevingen die hier staan. Op zich ben ik natuurlijk geinteresseerd in artikelen over wijn, maar om ze te plaatsen op mijn blog is niet mijn bedoeling.
  Vriendelijke groet,
  Carla van Schelven

 15. Robert

  Hallo Carla,

  Ik lees met ontzettend veel plezier je ervaringen in de diverse restaurants. We gaan vrijdagavond naar T Nonnetje en zijn erg benieuwd naar onze ervaring en hebben er veel zin in. Kun je ook een persoonlijke top 10 van bezochte restaurants maken?

  Hartelijke groet, Robert Weges.

  1. Dank voor het compliment Robert. Een persoonlijke top 10 is niet heel moeilijk, zie mijn favorieten: (in willekeurige volgorde) ’t Nonnetje, Parkheuvel, Het Gebaar, Boreas, Inter Scaldes, WY, Table d’Amis, Lucas Rive, De Bokkedoorns, Samhoud Places. Uiteraard kunnen daar restaurants bij komen – mits ik ze meerdere keren heb bezocht – of afvallen – als er een zeer teleurstellend bezoek heeft plaatsgevonden. Ik laat restaurants wel onder de ‘favorieten’ staan als ze daar ooit hebben bij gestaan. Ik hoop dat ik je zo voldoende heb geantwoord? Zo niet, dan lees ik het wel ;-). Hartelijke groet, Carla

 16. Beste carla,

  Ik kom net bij toeval op uw site. Mijn complimenten voor de uitgebreide recencies. Ik kan het vooral waarderen dat u zo objectief mogelijk blijft.

  Ik heb uw site opgeslagen bij mijn favorieten. Net als u eet ik graag buiten de deur. Het blijft altijd een gok. U geeft daarbij een goede indruk. Waardoor het gokken makkelijker wordt.

  Hiervoor dank.

  Daarnaast zou ik graag ook mijn foodblog onder de aandacht willen brengen http://www.fijnproever.com . Mocht u het wat vinden zou ik dan toegevoegd kunnen worden bij uw blogroll links?

  Groet,

  Taurai

 17. Gertjan Bakker

  Ben benieuwd wat je van Meliefste vindt! Vind dit 1 van de beste nieuwe aanwinsten in de culinaire wereld! 🙂 Veel plezier en lees elke week met veel plezier je recensies! Groetjes,
  Gertjan Bakker

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s