Athene 2009

Begin september waren we ook nog een paar dagen in Athene. Een congres met een Ladyxe2x80x99s Program.

De reis verliep voorspoedig en ergens in de middag kwamen we aan in het hotel. P1020901 Een mooi hotel, gelegen ten zuiden van Athene, in Vouliagmeni.

Na wat uitpakken en opfrissen verzamelden we ons in de lobby en vertrokken voor een rit naar het centrum van Athene. Een wandeling naar de Acropolis was de bedoeling. Het weer zat erg mee deze dag. Niet te warm en een heerlijk windje, dus de klim naar boven viel erg mee.P1020905  Het was allemaal des te mooier omdat het al het eind van de middag/begin van de avond was, waardoor het licht prachtig was. De uitstekend Nederlands sprekende gids gaf zo ontzettend veel informatie, dat helaas niet alles is blijven hangen, maar interessant was het.

Daarna wandelden we naar een restaurant wat gelegen was tegen de Plaka aan. Restaurant Athina. Een website kon ik niet vinden, maar zoals bij zoveel restaurants hier was er een schitterend uitzicht op de xe2x80x99s avonds wonderschoon verlichte Acropolis. P1020916 We zaten nogal opeengepropt (het was een grote groep) op het dakterras, waardoor we een schitterend zicht hadden.

We begonnen met wat schalen met hele lekkere groenten en dips. P1020913 Werkelijk erg lekker. Er zat een kruidje op in ieder geval wat smaakte naar meer.

Het echte menu ving aan met Stuffed Florinis Peppers with salt Cod in Toasted Bread.P1020917  Een rondje met iets van kabeljauw en heerlijke paprika erop. Gewoon heel lekker.

Erbij witte wijn. Een gewone volgens mij, maar best heel lekker. P1020927 Heel veel water ook, koel waterxe2x80xa6

We vervolgden met Steamed Mussels in Ouzo sauce and sea vegetables. P1020919  al lekker. De ouzo was goed te proeven, maar gelukkig was de dropsmaak niet te overheersend. De groente leek vooral op zeewier en smaakte ook zo. Lekker hartig.

Erna een Fresh Salad with arugula, artichokes, grilled tomatoes and basilsauce. P1020921 Een salade dus met artisjokken, tomaten en een fijne basilicumdressing. Geen idxc3xa9e wat arugula is. Het smaakte naar brood in ieder geval.

Voor de duidelijkheid: zowel de kabeljauwtoastjes, als de mosselen en de salade waren bestemd voor de hele tafel.

Voor degenen die geen schaal- en schelpdieren eten, waren er gefrituurde kaasballen.P1020920  Haloumi met kruiden. Ik mocht een stukje proeven en vond het best lekker. Wel een beetje aan de droge kant eerlijk gezegd.

Het hoofdgerecht was Doradefilet in salt crust with rosemary, orange fava and roasted vegetables. P1020926 Dorade dus, in zoutkorst bereidt met wat groenten en een dot puree van het een of het ander, wat ik niet zo lekker vond. De vis was uitstekend. Knap voor zoxe2x80x99n grote groep toch altijd.

We sloten af met yoghurt mousse with traditional syrup sweet and roasted aiginis pistachios.P1020928  Zeer zoet, maar wel lekker.

Op de tweede dag begon het congres en gingen de partners naar Athene. Daar bezochten we onder andere het nieuwe Acropolismuseum.P1020935  Een prachtig gebouw met een indrukwekkende collectie. En uiteraard een schitterend gezicht op de Acropolis zelf. Ook hier weer met een Nederlands sprekende gids die bijna over zijn woorden struikelde om toch maar zo veel mogelijk te vertellen. Onderweg naar het restaurant, wat een flinke wandeling was, bezochten we Het Nederlands Instituut in Athene. De directeur is een Vlaamse mevrouw, die vol vuur over de activiteiten van het Instituut vertelde. Heel interessant allemaal!

We lunchten bij restaurant Chocolate, wederom tegen de Plaka aan gelegen. Op het dakterras, waar het nog heerlijk koel was. De temperaturen begonnen nl. nogal op te lopen deze dagenxe2x80xa6.

Ook hier weer een lekkere witte wijn en veel water!

We begonnen met een lasagne van groenten. P1020937 Geweldig lekker, mooi opgebouwd in laagjes en een goede saus erover. Wel wat zwaar. Erbij nog wat salade met een yoghurtachtige dressing.

Het volgende gerecht, waar we helemaal niet op gerekend hadden, want de lasagne was op zich al voldoende voor een lunch, was weer een bord voor de hele tafel. P1020938 Een salade met een wat zoetige dressing, een stukje pitabrood en een reep gegrilde haloumi. En wat halve tomaatjes. Onze tafel (4 dames) hebben er slechts iets van geprikt. De salade was best lekker natuurlijk, maar het was wederom wat veel.

Echt lacherig en ook wat beschaamd werden we toen het hoofdgerecht werd gebracht. Zalm met groenten en een kruidenkorst. Een gigantische portie wederomP1020940  Een flinke hoeveelheid lekkere groenten. Erop een b
ehoorlijk stuk zalm, wat aan de droge kant was helaas en daarop dan een niet heel smakelijke kruidenkorst. De twee sausjes erbij konden me ook niet bekoren, er zat werkelijk een raar smaakje aan. Het overgrote deel van de borden ging helaas onaangeroerd terug.

Het klapstuk was het dessert. Per persoon een taartje, waar we ruim met 4 personen van hadden kunnen eten. Wel een ontzettend lekker taartje. P1020941 Een soort amarettoparfait met rode besjes, slagroom, amandelen. Maar helaas, het paste echt niet meer. Slechts 3 happen heb ik ervan genomen. Zo zondexe2x80xa6..

We sloten af met koffie. De koffie is overal verrassend goed trouwens en als je erom vraagt kun je bij de meeste restaurants uitstekende espresso krijgen.

Na het uitbuiken van deze zeer copieuze lunch in het hotel verzamelden we om per bus naar een Estate te vertrekken, een museaal ingerichte villa op het platteland. Het Byzantine Estate. Prachtig gelegen met een schitterend uitzicht over het dal. Extra feexc3xabriek omdat de ontvangst met muziek al in het donker plaatsvond. Er werd uitgebreid geborreld op het nogal bobbelige grasveld bij het zwembad, daarna werd er nogal wat tijd gespendeerd aan het maken van groepsfotoxe2x80x99s en uiteindelijk gingen we aan tafel.P1020949  Allemaal ronde tafels weer, prettig ruim opgesteld.

We begonnen met Sweet Pumpkin soup with Napoleon Prawns flambxc3xa9. P1020943 Pompoensoep dus. De geflambeerde garnalen zijn me ontgaan eerlijk gezegd. De soep was best smakelijk, nogal gewoontjes.

Erbij een witte wijn, die in orde was. Ik heb geen namen onthouden, veel etiketten heb ik ook gewoon niet gezien en het is zoxe2x80x99n gedoe om dat allemaal te gaan vragen.

Het tussengerecht was Salmon fillet with chives sauce on asparagus pure (zoals bekend hou ik de spelling van het restaurant aan).P1020944

Een nogal rommelig bord met een stukje zalm op aspergepuree. De saus smaakte eigenlijk naar niets, als ik heel erg mijn best deed zou het op bieslook kunnen lijken. Erop nog een half tomaatje.

Als mondverfrisser, maar ik vind het altijd nogal jammer, want je smaak slaat voor enkele tijd dood, een Lemon sorbetto with mint leaves. Een citroensorbet dus met muntblaadjes. Gewoon. Niet heel zoet gelukkig, hij neigde naar limoncello.

Het hoofdgerecht was Baby veal care with variety of wild mushrooms, sauce flavored with truffles and served with baby potatoes in rosemary leaves. P1020951

Kalf dus met wilde paddestoelen, een saus op smaak gebracht met truffel en erbij baby aardappeltjes in de oven gebakken met rozemarijn.

Het kalfsvlees was in orde. Zo ook de in kleine hoeveelheid aanwezige paddestoelen. De truffel was mijn saus voorbijgegaan en de aardappeltjes waren aardig. Op dit niveau had ik iets meer verwacht, maar dat kan heel goed aan mijn verwachtingspatroon liggen natuurlijk. Wellicht dat de entourage belangrijker was dan de maaltijd.

We sloten de maaltijd af met een Chocolate Bolero with almonds and chocolate sauce.

Een chocoladebol dus met amandelen en chocoladesaus. P1020952 Nu had ik gerekend op een lopend taartje, maar het was een ijsje. Lekker!

De koffie was slapjes en diep in de nacht kwamen we terug bij het hotel, waar we nog wat buiten in de hotelbar zaten.

De volgende ochtend vertrokken we (de partners) alweer bijtijds, want we zouden de Tempel van Poseidon op Kaap Sounion bezoeken. P1020954 Een prachtige rit was het, met geweldige vergezichten. Zinderend heet, dat wel. Er was weer eens een klein hittegolfje. Na een bezoek aan de tempel (ik niet, ik heb beneden gewacht in de schaduw en op wat tassen gelet en heerlijk zitten kletsen met een van de gidsen, een vrouw, geboren in Zwitserland en nu wonend in Griekenland) lunchten we in een authentieke taverne aan de Saronische Golf (zo heet de zee hier). Taverne Elias. Berg Elias etc. Ook op deze trip werden we nl. vergezeld door dezelfde gids die zo ontzettend veel informatie wilde geven.

Een heerlijke simpele maaltijd, gewoon met karaffen wijn, veel water, lekker brood.

Een lekkere Griekse salade P1020956  uitstekende feta die gelukkig ergens naar smaakte was de opening. Of nee, dat is niet helemaal waar. Eerst mandjes brood met bordjes met tzatziki. P1020957  tzatziki!

Daarna borden met gefrituurde visjes, gefrituurde inktvis, brokken citroen, heerlijk!

Het hoofdgerecht was een mooie dorade, P1020960 die gewoon lekker gebakken was, wederom uitstekend!

Nog een kop koffie en nog even genieten van het uitzicht op de baai en de berg en P1020961 we reden weer terug naar het hotel.

xe2x80x99s Avonds hadden we een diner in het restaurant (Gazon) van het naastgelegen hotel Arion. Het Astir Palace gebeuren in Vouliagmeni is geloof ik een nogal groot complex. In ieder geval werden we ontvangen met een glaasje Kir en stonden er op het grasveld met zicht op de baai en de zee wederom mooie ronde tafels klaar.

We begonnen met wat brood en een drietal smeerseltjes. P1020963  sme
erseltjes! Witte wijn en water in overvloed en later uiteraard voor hen die dat wensten rode wijn.

Het voorgerecht was een Fresh Garden Salad with Yoghurt Dressing, Smoked Salmon stripes, Chopped Egg and Butter CroutonsP1020965  En dat precies kregen we ook. Gemengde saladesoorten met een nogal smakeloze dressing. Erop reepjes gerookte zalm, gehakt ei en croutons. Aardig.

Het hoofdgerecht was deze avond een Sauted Breast of Chicken with Estragon Sauce and a Bed of Vegetables & Parmentier Potatoes. Wederom precies dat troffen we aanP1020966  Gesauteerde kippenborst met een dragonsaus en allerlei groentjes. En vierkantjes aardappel. De kippenborst was goed klaargemaakt, net niet droog. Wederom knap met zoxe2x80x99n grote groep. De saus was lekker en de groenten prettig beetgaar.

We sloten de maaltijd af met Fresh Pinapple with Caramel and Walnut Ice Cream en dat was een heerlijk toetje. P1020967  karamel ging uitstekend samen met de frisse ananas en walnotenijs is wat mij betreft altijd goed.

De laatste dag alweer. Voor hen die dat wensten, waaronder wij, was er nog een bezoek aan het centrum van Athene met onder andere een bezoek aan het oude Olympisch Station P1020902 (Kalimarmaro), het parlementsplein met de Nationale GardeP1020970_2 , de Kapnikarea Kapel en de Mitropoleos Kathedraal. Daarna hadden we nog een uurtje of zo vrij te besteden. Het was inmiddels bloedheet, dus erg actief waren we niet.

De lunch vond plaats in de Plaka, in restaurant Psarras.

Een fijne, simpele lunch.

Vooraf dolmadakia met het een of het andere kaasachtige sausje eroverheen en een courgettekoekje.P1020972  Nu ben ik helemaal weg van courgettekoekjes, dus dat was een schot in de roos.

Erbij nog een bordje tzatziki, die wel lekker was, maar niet zo lekker als die van de dag ervoor. Karaffen witte en rode wijn en veel koel water. Brood uiteraard ook en zelfs kuipjes boter.

Erna een spies met kippenvlees en wat groenten (ui en paprika), wat alvast van de spies was afgehaald. P1020973 Met aardappelen en rijst met erwtjes en mais. In alle simpelheid heel lekker.

Of er nog een toetje was weet ik eigenlijk niet meer. Wel fijne koffie.

Toen nog een korte wandeling naar de bus, waarna we naar het vliegveld en naar huis vertrokken. Naar de jongens, die deze dagen voor het eerst alleen thuis waren en dat is uitstekend verlopen, dus ik was weer eens geweldig trots op ze.

11 gedachtes over “Athene 2009

  1. Tja, Jaartal heeft gelijk. De amuses maken zelden indruk. Maar goed, waar hebben we het over: ik vind het nog steeds een toprestaurant. Je hebt gelijk: de griet viel wat weg en het was inderdaad weer een absolute verwennerij. Mooie recensie weer!!

  2. john golsteijn

    Inderdaad Carla, matige amuses. Maar is het omdat we verwend zijn of… Verder een aantal mooie gerechten, vooral het gerecht met de coquilles super! Een pracht recensie met mooie foto’s.

  3. Wat een heerlijke foto’s (en gerechten). Mosselen in Ouzo… ben wel benieuwd hoe dat smaakt, mag van mij zelfs droppig smaken 😉 Dit stuk heb ik op de 1 of andere manier gemist, en Ivy ook waar ik nu naar aan het zoeken ben.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s