De Limonadefabriek in Streefkerk

Op een nogal regenachtige en eigenlijk gure zondagmiddag reed ik het haventje van Streefkerk binnen. Helemaal aan het eind ligt daar op een drijvend ponton De Limonadefabriek. Alweer jaren geleden dat ik er was. De redenen daarvoor waren simpel: de stoelen zaten destijds abominabel en telkens opnieuw was het tussengerecht het lekkerste gerecht en daar kreeg ik genoeg van. Ik had gelezen (en er waren wat reacties onder mijn recensie van destijds) dat het restaurantgedeelte gerestyled was, dus goede kans dat er nieuwe stoelen waren.

Mijn tafelgenoten waren zowaar te vroeg, dus gedriexc3xabnlijk stapten we binnen. De ontvangst was allerhartelijkst en mijn oog viel direct op de comfortabele roodleren stoeltjes. Dat de poten dan weer niet passen bij de gietijzeren onderstellen van de tafels: ach, een kniesoor. Niet alles tegelijk tenslotte.

We hadden heel veel bij te praten en dat deden we dus ook.

Als aperitief heeft men hier een Prosecco met limoen en cranberry. Niet onaardig, maar vanaf nu hou ik op met al die huisaperitieven, eigenlijk wil ik liever gewoon een glaasje champagne of een glaasje witte wijn. De prijs was vriendelijk, 5 euro nog wat. Dat is wel eens anders tegenwoordig helaas.

De kaart is leuk, voor een blik erop en inzicht in de diverse menuxe2x80x99s verwijs ik zoals gewoonlijk naar de website.

Wij gingen deze middag voor dexe2x80x995 van Limoxe2x80x99.

De amuses/knabbels kwamen. P1020127 Een mousse van tonijn en miso met erop een zeewiersalade en een oosterse oliebol. Erg lekker, vooral die oliebol. Verder wat knabbels: plakjes droge worst, olijfjes gemarineerd in venkel en zoutjes.

De wijnkaart is hier prettig gewoon. Ik koos voor een Bourgogne, een Michelot, om de simpele redenen dat dat domaine aanschurkt tegen de Meursault-gaarden. En de wijn beviel ons.P1020128

IJswater is hier geen probleem, overheerlijk vers brood ook niet en gezouten boter ook niet. Prettig allemaal, evenals de bediening.

Ons eerste gerecht arriveerde. P1020129 Voor een der tafelgenoten (hij eet geen orgaanvlees) een terrine van gekonfijte eendenbout met pastinaak, 24 maanden gedroogde parmaham; gelei van appelstroop en vinaigrette van appel en appelstroopdik. Hij was dik tevreden en ik ook, want ik mocht een hapje proeven. Een flinke portie was het trouwens. Voor ons een doolhof van Waards rookvlees en ganzenlever met gekonfijte komkommer; tartaar van Waardse entrecote met schuim van pastinaak en truffel. P1020131 Een mooi opgemaakt bord met een heerlijke marbrxc3xa9 van vlees en ganzenlever, waarbij de smaken mooi in evenwicht waren gelukkig. De gekonfijte komkommer viel mij wat tegen, was zelfs moeilijk te detecteren en de tartaar, apart opgediend in een glaasje vond ik door de structuur en het dikke schuim eerlijk gezegd gewoon niet lekker.P1020132  Het vlees, de tartaar dus, alleen was wel erg lekker, maar dat moest je dus helemaal onderin het glas zoeken. Het schuim was naar mijn smaak veel te log. De obligate frisxc3xa9e-sla erbij vond ik al helemaal niet nodig. De stengel gefrituurde pastinaak vond ik dan weer wel leuk. De portie was trouwens onrustbarend groot zo bij elkaar.

We vervolgden met dorade, gebakken op de huid met een kroketje van gerookte zalm, dragonolie; venkel, geroosterd en puree, schuim van olijfolie. P1020133 De dorade was in orde, er hadden wat korrels zeezout opgemogen van mij. Het kroketje vond ik niet lekker. De gerookte zalm was veel te overheersend. De venkel was lekker, de sinaasappel erbij vond ik onnodig, ik vind citrusvruchten al heel snel teveel aanwezig en dat was nu weer het geval. Ook in het schuim van olijfolie proefde ik teveel sinaasappel en dat was jammer.

Het laatste visgerechtje was de op zuurdesembrood gebakken skrei met kreeft, zuurkool, Hollandaisesaus en couli van kreeft. P1020134 De topper van de middag wat mij betreft. De coulis (in de gerechtaanduiding gebruik ik altijd de schrijfwijze van het restaurant, vandaar) van kreeft proef ik nu nog (2 weken geleden inmiddels), zo mooi was die, complimenten! De vis was heerlijk, de kreeft perfect, eigenlijk heel gewoon een uitstekend gerecht!

Het hoofdgerecht zou vlees zijn, maar een fles rode wijn vonden we te gortig, dus wilden we wel een glas. Nu hebben ze hier voldoende keus in open wijnen, maar de steeds prettiger wordende sommelier raadde ons een Madiran aan. Nu ben ik nogal kapot van de Zuidwestwijnen, zoals bekend en zeker van de Madiran, dus de keus was snel gemaakt. Huis enzo ben ik kwijt, maar lekker was ie wel.

Erbij het hoofdgerecht. P1020135 Proeverij van Waards rundvlees. Entrecote, ossenstaart, gehaktballetje met daarop de schouderlap, zacht gegaard, baklap gemarineerd en gedroogd; wafel van aardappel en gedroogde tomaat, groene groentes en jus met oude wijnazijn en tomaat.

Hierover kan ik heel kort zijn: op de wafel na allemaal geweldig lekker. Mooi, mals vlees, mooie smaken, fijne saus en lekkere groentjes. Echt een goed hoofdgerecht.

Na een pauze waren we toe aan de desserts. Zonder enig probleem konden we het toetje inruilen voor kaas. P1020136 Een der tafelgenoten nam natuurlijk wel het dessert, dat doet hij nl. altijd en dat was vandaag een taartje van witte chocolade gevuld met een cremeux van citroen, sorbet en gel-crxc3xa8me van axc3xa7aibes en sabayon van crxc3xa8me de cassis. Het zag er mooi uit en hij was er ook zeer over te spreken.

Wij kregen een kaasplankje P1020137 met een zestal stukjes best aardige kaasjes. Erbij nog wat brood enzo, voor mij een glaasje witte wijn, een Mont Auriol, die er goed bij ging en voor de tafelgenoot nog een Madiran.

Met koffie, espresso en groene thee P1020138 sloten we deze gezellige maaltijd af. Heel netjes vond ik het dat men vroeg of we friandises bij de koffie wilden, wat niet het geval was, minder netjes vond ik het dan weer dat ik voor mijn theegebeuren de prijs van een theeservies werd gerekend. Erbij trouwens dan weer wel voor ons alledrie een glaasje met schuim en mousse van vanille met erop wat krokantjes en een bakje met Limo-snoepjes.P1020139

Samenvattend: een absoluut gastvrij restaurant met leuke gerechten en zeer vriendelijke en attente bediening. Een prxc3xa9 dat ze op zondagmiddag open zijn en in de zomer en op andere warme dagen is het er natuurlijk heerlijk toeven zo op de Lek.

6 gedachtes over “De Limonadefabriek in Streefkerk

  1. john golsteijn

    Mooi diner Carla. Prima keuken zo te lezen op wat kleine dingen na.Lekker glas de Madiran! Dit adres is voor ons uit de buurt.Maar zal het onthouden. Dank voor je verhaal. Gr. John

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s