Zout & Citroen in Oosterhout

Voordat ik eindelijk uit de rolstoel zou gaan komen wilde ik graag nog een keertje genieten van een lange zondaglunch. Heel toevallig was het Restaurantweek en ik zag dat er nog tafels beschikbaar waren bij een restaurant wat al een tijdje op mijn lijstje staat, namelijk Zout & Citroen in Oosterhout. De chef, Bram Helleman, heeft in een aantal toprestaurants, waaronder Vermeer ten tijde van Pascal Jalhay gewerkt en dat belooft altijd iets wat mij betreft. De reservering was snel gemaakt.DSC08618

Parkeren kan op eigen terrein. Het restaurant is gevestigd in het Koetshuys van Slotje Brakenstein wat deel uitmaakt van het stadspark in Oosterhout. Een oase van rust in het redelijk drukke centrum. Via de entree kom je langs de bar in het restaurantgedeelte, loop je door dan is er een fijne serre en in de zomer staat er nog een mooi terras klaar. Hoewel het een prachtige dag was op deze zondag stond het terras nog niet klaar, enerzijds omdat er een heel nieuw terras komt en anderzijds omdat het waarschijnlijk nog net iets te fris was. De ontvangst door de jeugdige sommelier was vriendelijk en we kregen een fijn tweetje in de serre. We waren de enige gasten deze middag. ‘s Avonds zou het een stuk drukker worden.

Een aperitief wilden we wel, voor echtgenoot een glas champagne, Bouché Père & Fils Cuvee Saphir hier en die beviel hem. Voor mij een gin/tonic. Bobby’s heeft men hier, ideaal dus.DSC08620

Een schaaltje emping met Thaise currykruiden verscheen. Vrij gewoontjes. Het ‘probleem’ met emping vind ik dat het eigenlijk altijd aan de flauwe kant is.DSC08622

Vervolgens verscheen er een houten doosje met twee hapjes. Een krokantje met crème van avocado, basilicum en olijf en een mooi groen bolletje wat een caesarsalade bleek te zijn op de manier van de chef. Dit betekende dat alle ingrediënten van een caesarsalade in het bolletje verwerkt waren, het mooie groene omhulsel was een gelei van kropsla en ook zat er wat ansjovis in verwerkt. Op het bolletje nog een meringue met kipkruiden. Hoe enthousiast kun je worden van een bolletje? Heel enthousiast dus, want dit was een smaakbommetje. Geweldig lekker. Het krokantje wat ernaast lag was overigens ook heel smakelijk, maar viel wat weg tegen het geweld van het groene bommetje.DSC08623

Brood kwam op tafel met erbij gezouten boter, pesto, olie en gemarineerd citroenzout. Heerlijk brood.

We kregen een kaartje uitgereikt met daarop het driegangenrestaurantweekmenu met erbij de mogelijkheid voor drie tussengerechten extra en een kaasgang. Een wijnarrangement voor 3 t/m 6 gangen was ook mogelijk.

Ook de wijnkaart bekeken we. Die is hier redelijk uitgebreid en keurig van prijs. Omdat we echter besloten hadden het menu met twee gangen uit te breiden bedachten we dat we het wijnarrangement zouden nemen.DSC08625

Een amuse verscheen. Ode aan de champignon…In een kommetje onderin gesneden kastanjechampignons met dragon. Daarop een laagje champignons met sherry en truffel, poeder van olijfolie, geraspte champignon, komkommer en erop een plakje bacon van champignon. Ook dit was onwaarschijnlijk lekker. Vlezig, aards, vol van smaak, echt geweldig.DSC08627

Op een leistenen plaatje verscheen vervolgens voor elk van ons op een krokantje van koekkruiden een flan van paling met een krokantje van aardappel en gelei van vlierbessen, afgemaakt met een toefje dille. Ook dit was een werkelijk zeer smaakvol hapje.

De eerste wijn werd ingeschonken ter begeleiding van het eerste gerecht en ter begeleiding van de extra oester van de chef die we toch ook wel graag wilden proeven. Het was een Chateau Turcaud, Entre-Deux-Mers, 2014. Lang geleden dat ik een Entre-Deux-Mers had gedronken, ik was eerlijk gezegd vergeten hoe lekker ze ook alweer waren.DSC08632

De oester kwam. Een Gillardeau oester met gedroogde coquille, krokantjes van coquille en lente-ui en een blackbeansaus. De oester was gemarineerd in bier en ik proefde ook duidelijk gember. Ook dit was weer een uitzonderlijk smaakvol hapje.DSC08638

Waarmee we aan het menu waren toegekomen. De eerste gang kwam op tafel en dat was heilbot – rode kool – daslook – nori – mosterd. Een gang in tweeën. Op een mooi glazen bord een salade van diverse slasoorten, rode kool, krokantjes van nori en gedroogde Chinese ansjovis, afgemaakt met een aan tafel erbij gelepelde vinaigrette van rodekoolsap en daslook. De heilbotstukjes waren rauw en lagen her en der verspreid tussen de salade. Ook dit was weer erg lekker. Op een plaatje apart twee sneetje getoaste brioche met mosterd en een salade met appel erop. Ook de brioche met de mosterd en de salade was erg lekker. Perfect getoast en een genot om te eten.DSC08635

Leuk hoe men hier op de kleinste details let. Over de Chinese ansjovis bijvoorbeeld ben ik erg enthousiast, nooit eerder gegeten, maar ik ga er wel naar op zoek.

DSC08641De tweede wijn kwam uit Zuid-Afrika. The Ladybird, Chenin Blanc, Laibach, 2015. Een prettige wijn. Erbij het eerste extra tussengerecht, steak tartare – piccalilly-verjus – zoetzure groenten. Een keurig cirkeltje uitstekend aangemaakte steak tartare troffen we aan. Tussen het heerlijke vlees zaten fijne krokantjes wat krokant spelt bleek te zijn. De mooie rode ringetjes waren sjalotjes. Eigenlijk elk onderdeel van dit gerecht was erg lekker. De slablaadjes met een lekkere vinaigrette, de zoetzure groenten, de piccalilly en ga zomaar door. Een uitstekend gerechtje dus.

Bij het volgende tussengerecht liepen onze wegen uiteen. Echtgenoot kreeg een glas OZ “wooded’ Chardonnay 2015, Murray Darling, Australië en ik kreeg twee halve glaasjes. Een glaasje Royal Corregidor Rich Old Oloroso Sherry Sandeman en een glaasje Honoro Vera, Rueda 2014. De sommelier had namelijk gevraagd naar mijn voorkeur en daarom wilde ik van allebei wel iets proeven. Ik koos uiteindelijk voor de Rueda overigens, maar dat komt omdat ik toch meer van droog hou. Zo is mijn favoriete sherry nog steeds een zilte Manzanilla.DSC08650

Het gerecht van echtgenoot was kwartel – gamba – couscous – peen, een plaatje om te zien en volgens hem ook geweldig lekker. Behalve de genoemde ingrediënten trof hij ook nog granaatappel aan en de gamba was behalve verwerkt in de saus ook nog te vinden als een rouleau.DSC08651

Ik had gekozen voor de pata negra – prei – tosazu – tandoori. In een grote zwarte kom kreeg ik van onder naar boven diverse bereidingen van prei met krokantjes van ui. Een saus van ui met tosazu, aardig wat plakjes pata negra, olie van prei en krokantjes van kippenhuid. Ook dit was een smakelijk gerecht, ik ontbeerde wel een lepel, het is sowieso prettiger eten met een lepel als je diep moet gaan in een kom en ik vond dat er wat veel saus gebruikt was. Maar het was wel erg lekker allemaal weer.IMG_0609

We kregen allebei een kommetje met een kleurrijke inhoud. Het bleek een mondvermaakje te zijn, bestaande uit feta met geitenmelk, granita van duindoornbes en tempura met tijm. Heerlijk smaken bij elkaar en ook de structuur van de zachte kaas met de geitenmelk en de granita en tempura pasten uitstekend. Ook weer erg lekker dit.DSC08660

We waren bij het vleesgerecht gekomen. De sommelier schonk hierbij een glas MiMo Douro DOC 2014, een prettige, niet te zware wijn. Het hoofdgerecht was kalf – knolselder – ui – sambai. Voor echtgenoot was het keurig aangepast door de knolselder te vervangen door fregola en aubergine. Op mijn bord trof ik aan marloeskes, een saus, aan tafel geschonken met boter en sambai, kalfsmuis, diverse bereidingen van knolselderij en diverse bereidingen van ui. Ook over dit gerecht kan ik eigenlijk kort zijn: perfect van garing, heerlijk van smaak, uitstekend bij elkaar passend, dus weer naar volle tevredenheid. Het vlees was heerlijk mals, voor mij persoonlijk had het iets hoger op smaak gemogen. De bereidingen van knolselder en ui waren allemaal erg lekker.DSC08661

En weer verscheen er een leuk bakje voor ons. Er in deze keer hangop met limoen, witte chocolade en onderin een heerlijke rokerige gerookte karamel met whisky. Verfrissend en verrassend!DSC08667

We waren bij het dessert gekomen. Dat werd ook tijd, want de buiken raakten aardig vol. Erbij een glas Tschida, Angerhof Auslese 2013, fris als altijd. Het dessert bestond uit blauwe bes – cheesecake – basilicum – kamille – yoghurt. Op het bordje ijs van kamille en yoghurt, cheesecake met blauwe bes, krokantjes van blauwe bes, een soort parfait maar dan niet bevroren met basilicum en wat crumble. Ook het dessert was erg lekker. Frisse smaken en alles weer uitstekend klaargemaakt.DSC08670

We sloten af met goede espresso en daarbij kwamen nog heerlijke snoepjes. Een eclair met krokante framboos, chocolade met zoethout, boterkoek en een stukje broodpudding. Stuk voor stuk veel te lekker.

We namen afscheid van de attente sommelier en verlieten Zout & Citroen. Een adres om te onthouden. Hier wordt uitstekend gekookt, het terras is vast niet te versmaden in de zomer en ook in het restaurant en in de serre zit je prima. We komen terug!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s