De Dukdalf in Woerden

Tot mijn genoegen kreeg ik via Facebook een berichtje dat ook De Dukdalf rolstoeltoegankelijk is. Snel reserveerde ik een tafel voor de lunch voor ons met de aantekening dat we graag wilden genieten van het viergangenmaandmenu met misschien een uitstapje naar de kaart. Allemaal geen probleem. Voor het maandmenu, de andere menu’s en de kaart verwijs ik naar de websiteDSC08495

Heel attent werden er wat hekken voor ons opengedaan en werd ik het restaurant in gereden. We kozen een tafel bij het raam natuurlijk, want dan kijk je leuk uit over het haventje van Woerden.

De zeer attente en vriendelijke mevrouw vroeg of we een aperitiefje wilden. Dat werd een glaasje huiswijn, een witte Sartarelli, die ons beviel. Inmiddels is Laura Franke sommelier bij De Dukdalf, dinsdag is echter haar vrije dag, dus ze was er niet. Maar dat kwam allemaal piekfijn in orde.

De kok kwam nog even langs om gedag te zeggen en omdat hij wist dat we het maandmenu wilden merkte hij op dat drie keer vlees wellicht wat veel zou zijn, waarmee ik gelijk een probleempje kreeg, want het visgerecht van het menu trok me niet echt. Maar dat werd soepeltjes opgelost: ik koos een gerecht van de kaart. Een voorgerecht weliswaar, maar ik kreeg een wat ruimere uitvoering. We bekeken de nieuwe wijnkaart, die er weer erg mooi uitziet en ook nog eens heel vriendelijk van prijs is, maar besloten toch tot het wijnarrangement omdat dat ons hier altijd uitstekend bevalt.DSC08499

IJswater kwam op tafel, brood, boter en zout ook, olie stond er al en we waren er klaar voor.DSC08498

Allereerst kregen we een amuse. In een wit schaaltje op een heerlijke vinaigrette van sjalotjes een stukje grietfilet met gremolata. Erbij honingradijs en honingcress en we vonden het een heerlijk begin. Zeer verfijnd.DSC08501

In het glas kwam voor echtgenoot Domaine de L’ Arjolle, Côtes de Thongue, Muscat 2014, die hem zeer beviel. Het gerecht erbij was tartaar van tonijn, gepekelde sjalot, luchtige kerrie mayonaise en gepofte quinoa en ook hierover was hij zeer te spreken.DSC08504

Ik kreeg een glas (en dan bedoel ik ook een glas, gelukkig doen ze hier niet aan die lullige beetjes die je soms krijgt) Monte del Frá, Veneto, Cortese, Friulano, Garganega, Trebbiano 2013 en dat was een schot in de roos, precies zo’n wijn waar ik van hou. Mijn gerecht, fricassee van USA sukade, fijne brioche en krokante wortelloof, kwam in een vrij diep schaaltje. Heerlijk hoog op smaak – altijd hier – zeer mals vlees, een heerlijke saus, zeer lichte en krokante briochestukjes en gefrituurd wortelloof wat een leuke structuur toevoegde. Ik was erg tevreden, het was bijzonder smakelijk. Een lepel vind ik altijd wel prettig bij gerechten die uit de diepte moeten worden opgeschept.DSC08506

Bij het tussengerecht kregen we een glas H. Lun, Grauvernatsch, Alto Adige 2014 en ook dit vonden we een erg prettig wijn. Het gerecht, rilette van eendenbout, eendenleverkrullen en mosterdtuille, vonden we een toppertje. Heerlijke, zeker niet vette, lauwwarme rillette met er op eendenleverkrullen met wat peper (wat zout pakte ik van tafel, dat vind ik nu eenmaal lekker) en flinterdunne tuiles van mosterd. Gewoonweg een heerlijk gerecht en slim om de rillette lauwwarm op te dienen, dat komt alleen de smaak maar zeer ten goede.DSC08511

Echtgenoot kreeg vervolgens een glas Tenuta Lena di Mezzo, Veneto, Corvina 2013, een wijn die hem ook al beviel. Zijn gerecht, kalfswang, risotto met paddestoelen en parmezaanschuim, vond hij bijzonder smakelijk. Ik mocht een hapje proeven en vond de risotto en de kalfswang werkelijk perfect van smaak.DSC08513

In mijn glas kwam Chateau Mourgues de Grès, Galets Dorés 2014, Costières de Nimes, Francois Collard. Ook een zeer aantrekkelijke wijn. Mijn gewisselde gerecht bestond uit wilde zeebaars, gember, pompoen en groene kruiden. Een zeer kleurrijk bord kreeg ik met twee stukken perfect gebakken zeebaars. Onder de zeebaars heerlijke mousseline van pompoen, waarin duidelijk gember te proeven was en wat een mooie combinatie was met de zeebaars. Verder nog blokjes pompoen, die fijn beetgaar waren. Op de zeebaars flinters gefrituurde gember, die een mooie toets gaven en verder heel veel groene kruiden. Ik was zeer tevreden over dit gerecht.DSC08519

Ook bij de desserts liepen onze keuzen uiteen. Echtgenoot koos het dessert van het menu – de kaas lieten we deze keer aan ons voorbij gaan, als we uitgebreid lunchen eten we ‘s avonds over het algemeen nog een klein stukje kaas met een salade namelijk. Hij kreeg een glas Domaine Bellegarde, Jurancon, Sud-Ouest, Gros Manseng, Petit Manseng en het dessert was sorbet van bloedsinaasappel, yoghurt-vanille hangop, crumble van zwarte aarde, honingcress en gelei van wei. Ook het dessert beviel hem. Op onze vraag waarvan de zwarte aarde was gemaakt kwam als antwoord dat het gemaakt was van een deegsoort waaraan inktvisinkt was toegevoegd.DSC08523

Ik had van de kaart gekozen voor crème van karamelchocolade, parels Poire William, een notentuile en roomijs van advocaat. In het glas kwam een Garnaxta d’Emporda Ambre, een bijzonder frisse dessertwijn. Mijn dessert kwam in een cocktailglas. Onderin de crème van de karamelchocolade, erop flink wat parels van de peer, daarop het roomijs van advocaat en het geheel werd bedekt door tuile van noten. Een lekker dessert, zeer zachte smaken, die wat mij betreft wel wat uitgesprokener zouden mogen.DSC08525

We sloten af met goede espresso, waarbij nog drie heerlijke koekjes kwamen. Na het betalen van de rekening – de koffie kregen we van het restaurant, zeer vriendelijk – namen we afscheid van de kok, van de mevrouw van de bediening en we waren zoals altijd zeer tevreden. Echt een aanrader wat mij betreft. Ik begrijp ook niet waarom ze nog geen Bib hebben, er wordt elegant en verfijnd gekookt, de afwerking is prima, de wijnen zijn uitstekend, de bediening is attent, vriendelijk en goed op de hoogte van wat er in de keuken gebeurd, dus kom op Michelin!

T0t 1 april 2016 is er ook nog een actie: – 3 gangen € 29,50 – 4 gangen € 35,50 van het maandmenu.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s