De Fuik in Aalst

De Fuik, dat aangename restaurant met dat schitterende terras in Aalst, is lid geworden van de JRE. Om dat te vieren hadden ze in februari een speciaal JRE-menu (2=1, 4=3 etc.) in een vijf- of zesgangen uitvoering. Dat konDSC08449 ik niet aan mijn neus voorbij laten gaan. Via een telefoontje begreep ik dat het restaurant toegankelijk is voor rolstoelen en dat er geen invalidentoilet is. Daarin zijn ze absoluut niet de enige, in de meeste restaurants is er geen invalidentoilet. Ik reserveerde direct voor de laatste zondag in februari. Na een hartelijke ontvangst door de gastvrouw mochten we een tafeltje kiezen. We kozen voor een ronde tafel midden in het restaurant, de zon scheen behoorlijk fel deze dag en de tafels bij het raam stonden voor een deel in de zon en dat heeft niet onze voorkeur.

DSC08450Een aperitief wilden we wel. Dat werd voor echtgenoot een champagne, Pommery, omdat ze zijn aangesloten bij de JRE en voor mij een gin/tonic Fuik style. En dat betekent een Dutch Courage 88 gin met citrus, kruidnagel en steranijs en een Fever Tree tonic. Lekker! Later kreeg ik de fles ook nog even te zien, heel attent!DSC08453

Op een zwart plaatje verschenen drie hapjes. Aan een prikkertje huisgerookte zalm met mascarpone en gember: erg lekker, boterzachte zalm en een mooie combinatie met de mascarpone en de gembertoets. Een makaron gevuld met ananas en piment. Ook de makaron kon me zeer bekoren, zelfs de ananas vond ik in deze combinatie lekker. Leuk hoe de piment pas later in de mond tot ontwikkeling komt. Tot slot een kussentje met peer en pastinaak. Smakelijk maar voor mij de minste van de drie. In een glas ernaast nog huisgemaakte chips gemaakt van diverse aardappelen (waaronder truffelaardappel) en aardpeer. Erg lekkere chipjes!

Brood kwam op tafel, boter, olie en zout stonden er al.

Nadat we hadden aangegeven graag voor 6 gangen te gaan  (we mochten zelfs onze voor- en afkeuren aangeven, we kozen slechts twee gerechtjes die onze voorkeur hadden) inclusief een wijnarrangement,  bekeken we de wijnkaart. Die is mooi. Vernieuwd, mooie wijnen, goede prijzen. Wij namen het arrangement omdat we weleens wilden zien hoe de nieuwe sommelier dat zou aanpakken. Water, een karaf met ijs, kwam op tafel, men rekent daar 1 euro voor wat ik heel schappelijk vind.DSC08454

Een amuse verscheen. In een wit bakje een bavarois van rode biet, chutney van gele biet, schuim van mierikswortel en geitenkaas, poeder van geitenkaas. Een zeer smakelijke amuse! Mooie lichte smaken en toch niet flauw.DSC08462

De eerste wijn werd ingeschonken. Juan Gil Moscatel seco 2014. Het eerste gerecht was terrine van ratatouille met Provençaalse kruiden, eidooier en zilverui. Een mooie plak groenteterrine troffen we aan, prettig hoog op smaak met erbij meringues van knoflook en van eigeel, gebrande zilverui, wat sla, paprika/tomaatmousse en een kumato (tomaat). Ook dit was een erg lekker groentegerecht, fijn hoog op smaak en leuk in combinaties. De typische Moscatelwijn deed het er goed bij.DSC08467

De tweede wijn was een Fattori Danieli, Soave, 2014. Prettig. Het gerecht was eendenlever op 3 bereidingen met gerookte paling, whisky en peer. Op het bord de drie bereidingen van de eendenlever: terrine, schuim en mousse. Verder een bavarois van paling met krokante amandelen, een crème van peterselie en lavas, een stukje gerookte paling en een stukje gepocheerde peer. De terrine vond ik erg lekker. De mousse en het schuim op zich ook, maar ik vond het allemaal wat weinig structuur/bite hebben. De bal van bavarois met paling en amandel was lekker, het stukje gerookte paling ook, maar dat moet je eigenlijk samen met de terrine eten vind ik en de peer was bij  mij aan de bittere kant helaas. Ik vind het idee goed, de terrine lekker en de combinatie paling/lever is een uitstekende natuurlijk. De whisky is mij ontgaan, maar dat kan heel goed aan mij liggen. DSC08472

De sommelier kwam bij het derde gerecht met een wijn van Belgen. Guffens au Sud, Tandem, Chardonnay – Viognier, Vaucluse 2013. Ook al een prettige wijn. Erbij gegrilde zeetong met schuim van kreeft & gember, polenta en broccoli. Op het bord allereerst heerlijke polenta. Op de polenta flink wat grijze garnalen. Daarop de perfect gegrilde zeetong. Ernaast wat broccoli en het schuim van kreeft met gember. Het hele gerecht was hoog op smaak en het schuim met de kreeft was werkelijk geweldig lekker.DSC08477

De vierde wijn was een Zweigelt van Birgit Braunstein Mitterjoch, Burgenland. Het gerecht was krokante kalfswang met Alkmaars gort, pastinaak en knoflookjus. Het stukje kalfswang was krokant vanwege het omhulsel van kroepoek. De gort en de saus met gekaramelliseerde knoflook waren werkelijk heerlijk. Ook de anijspaddestoelen vond ik erg lekker. De kalfswang was natuurlijk uitstekend van garing, maar viel op de een of andere manier iets weg tegen het ‘geweld’ van de heerlijke saus.DSC08483

In het glas kwam een wijn uit Spanje. Een Can Feixes Penedès Negre Tradició 2007. Ook een goed gekozen wijn. Het gerecht, Iberico Presa met jus van zilverui en hutspotstructuren, was een plaatje om te zien. Presa is het stuk vlees tussen de schouder en de nek. Twee goed klaargemaakte zeer mals vlees kregen we. Erbij wortel, pastinaak, bloemkool, boerenkool en een jus van zilveruitjes. Onder het vlees nog zalfjes gemaakt van wortel en van pastinaak en die waren weer fijn hoog op smaak. Een fijn gerecht dit. Prima vlees, lekkere groenten, heerlijke jus en een mooie combinatie.DSC08487

We besloten om in plaats van het dessert kaas te nemen, wat geen enkel probleem was.  De sommelier was van plan een glas Madeira te schenken, maar eigenwijs als we zijn hadden we liever een glas van de Tandem, de door Belgen gemaakte witte wijn uit de Vaucluse. De kaaswagen werd voorgereden door de zeer hartelijke gastvrouw en die moest natuurlijk even bewonderd worden. Heerlijke kaasjes lagen erop. We maakten allebei onze keus, maar liefst 6 kaasjes koos ik…. Erbij lekker brood, lekkere zoute macadamianoten, druiven en gewelde rozijnen, wat we ook allemaal hebben opgepeuzeld bij de heerlijke kaas.DSC08489

We sloten deze heerlijke maaltijd af met uitstekende  waarbij die fantastische gastvrije roltafel met allerlei zoete heerlijkheden weer kwam. DSC08490Zelfs de gedroogde aardbeitjes waren er nog, die zijn geweldig lekker namelijk. We maakten onze keus en in een apart schaaltje kwamen ook nog twee net gemaakte madeleines met ananas. Verwennerij!DSC08492

Meer dan tevreden verlieten we De Fuik. Bij het afscheid kregen we nog twee huisgemaakte chocoladelolly’s mee, die ook al zo lekker waren. We hebben heerlijk gegeten, de sommelier is een aanwinst wat ons betreft, de gastvrouw een toppertje en qua gastvrijheid scoren ze heel heel hoog!

Advertenties

11 gedachtes over “De Fuik in Aalst

  1. Pingback: Restaurant De Fuik in Aalst - AstridsTasteAstridsTaste

      1. Robert

        Echt heerlijk gegeten bij de Fuik. Goede tip, mooie wijn spijscombinaties en een ontzettend vriendelijke en kundige gastvrouw.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s