Table d’Amis in Kortrijk

Na een zeer teleurstellend maal in Laguiole, waar over later meer, gingen we op de laatste dag vaDSC07929n ons Frankrijkweekje lunchen bij mijn favoriet in Kortrijk: Table d’Amis. Deze keer in het kader van Dining with the Stars. Een uiterst vriendelijke ontvangst in het prachtige pand, wat deze middag toevalligerwijs niet helemaal gevuld was en we kregen een fijne tafel in heDSC07931t mooie restaurant. Sofie liet zich verontschuldigen, maar later in de middag kwam ze toch nog even langs gelukkig. Tom, de hulp-sommelier schonk ons een glas champagne in, nog steeds van Fleury hier en die was nog even prettig als voorheen. Erbij direct een glaasje met erin een gazpacho met schuim van gefermenteerde wortel. Een heerlijke combinatie, de zeer gebalanceerde gazpacho met het licht zoetzurige schuim van de wortel.

DSC07933Een tweede hapje kwam en dat was een oudje. Een klassieker nog uit de tijd dat het restaurant aan de Walle zat, namelijk het gemarineerde kersttomaatje. Nog steeds geweldig lekker!

DSC07935Hierna werden er een aantal bakjes en schalen op tafel gezet en we konden achtereenvolgens snoepen van een kroepoek van rijst met een emulsie van dragon, boekweit en wat poeder van wortel. Hoe heerlijk kan een kroepoekje zijn…!

DSC07937Het volgende hapje was een licht gepocheerde oester in een champagnesaus. Ook weer zo’n geweldige balans in smaken, ongelofelijk gewoon. Werkelijk ontzettend lekker!

DSC07938Tot slot een geheel nieuw hapje voor ons: een toastje met crème van brokkelkaas met plakjes rauwe champignons erop en wat as van hooi. Hiervan vielen we stil, dit vonden we de topper van de hapjes, zo’n hapje waarvan je wel een kilo wilt…DSC07939

Brood en boter kwam op tafel, de mooie fles Eaumega stond er al en de werkelijk schitterende nieuwe waterglazen vielen me op. Ze hebben hier sowieso prachtig servies, glazen en bestek.

Tom presenteerde ons de eerste wijn, een Hobby uit Tejo Portugal, 2013. Een prettige wijn.DSC07945

Het gerecht was aspic van tomaat met gekonfijte pijnboompitten en diverse uitvoeringen van basilicum. Om de cirkel van de tomaat kwam een jus van basilicum met groene tomaat. Alleen al om te zien was het een prachtig gerecht. Het zoete van de werkelijk heerlijke tomaat combineerde schitterend met de jus, die net een tikje zuurder was, alweer zeer goed in balans allemaal. En de combinatie is natuurlijk klassiek, maar je moet het maar kunnen maken!

Volgens Tom was de tweede wijn een grote verrassing. Het ging om een Gross, Startin, Morillon 2012, Oostenrijk. Inderdaad een heerlijke wijn!DSC07949

Het gerecht erbij was schelvis met een cannelloni van rettich. De schelvis was uiteraard uitstekend van garing. Het rolletje rettich was gevuld met heerlijke krab, de crunch die erbij lag was gemaakt van kippenhuid. Verder op het bord een puree van erwt, enoki, sojaboontjes en een schuim van Noordzeegarnaal die eerst geroosterd was. Ook dit was weer een heerlijk gerecht, alles paste wonderwel bij elkaar, de crunch was heerlijk hartig en de blaadjes Oost-Indische kers smaakten heerlijk bij de vis.

We switchten naar een rode wijn, een Promenade de Langlet, Graves, Bordeaux 2009 en ook deze wijn beviel ons uitstekend.DSC07953

Erbij Wagyu-schouder met diverse groenten en jus van het braadvocht. Twee fantastische stukken vlees, zeer zeer mals, troffen we aan, perfect van garing. Erbij peterseliewortel, eekhoorntjesbrood, compote van zonnebloempitten en miso, schuim van knolselderij en champignons en tot slot de heerlijke jus, die het gerecht op een knappe manier verbond. Ook dit gerecht was weer om het bord bij af te likken. Heerlijk hoog op smaak ook en het geurde heerlijk.DSC07957

Een tweede deel van het gerecht verscheen ietsjes later: stoofpot van ossenstaart met een mousseline, gepofte aardappel en krokante pickles. Grappig vond ik het dat de pickles behoorlijk te ruiken waren, maar qua smaak slechts een perfecte frisheid aan het gerechtje gaven. De ossenstaartstoof was geweldig van smaak en combineerde fantastische met de mousseline en de aardappel. Ook dit was weer een absoluut schot in de roos.DSC07959

Tot onze verrassing en groot plezier kwam er een extra gerecht uit de keuken. Een dessert. En wat voor een dessert….Op het bord rode vruchten, zoals aardbeien, frambozen, aalbesjes en bosbessen. Erbij een fantastisch lekkere crumble van zanddeeg! IJs van lavas, geschaafd ijs van zuring en als garnering wat klavertjes vier. Prachtig om te zien en geweldig lekker om te eten. Het ijs van zowel de lavas als de zuring was zeer vol van smaak, heerlijk fris en zeer aards. Weer een gerecht wat schitterend in balans is. Het kan maar niet op hier.DSC07961

Het ‘echte’ dessert kwam hierna en dat was een dessert op basis van Stasegemse boter. Op het bord allereerst een onwaarschijnlijk luchtige, geweldig lekkere karamel. Erop een crumble van melk, huisgemaakte yoghurt, twee staande krokantjes, die een beetje de structuur van ouwel hadden, ook gemaakt van melk en dat geheel werd overgoten met de meest heerlijke geklaarde boter. Ook van dit dessert smulden we.DSC07962

Bij de espresso en thee kwam nog het bekende Table d’Amis doosje met op de deksel heerlijke chocolade en in het doosje twee geweldig lekkere snoepjes.DSC07964

Na afloop mochten we nog even een blik werpen op de bovenverdieping, waar heel hard werd gewerkt aan de realisering van Gust Gastrobar die waarschijnlijk 6 oktober zal openen. In de zomer zit hier dan nog een werkelijk prachtig terras bij en dat dan gecombineerd met het schitterende plein – het Sint Maartenskerkhof – kan het niet anders dan een groot succes worden. Natuurlijk gaan we ook Gust (leuk detail is dat de jongste zoon van Matthieu en Sofie zo heet) bezoeken, maar de echte maaltijd om zomaar te noemen blijven we beneden – bij Table d’Amis – gebruiken, want dat wil ik absoluut niet missen.

Zoals te lezen is waren we weer volledig uit onze schoenen geblazen door alle heerlijke gerechten en fijne wijnen, dus natuurlijk blijft dit onze grote favoriet en een absolute aanrader!

© Carla van Schelven

Advertenties

3 gedachtes over “Table d’Amis in Kortrijk

  1. PB

    Dat leest weer als heel goed. Ik moet er weer eens heen, voordat het straks twee sterren heeft… Onlangs heb ik overigens weer zeer genoten van ’t Zilte, voor mij nog steeds een van de beste restaurants van België. Binnenkort ook weer eens Beluga proberen (lang niet meer geweest, en al helemaal niet meer na de ‘grote verandering’.)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s