Joelia in Rotterdam

Met flinke vertraging checkten we uiteindelijk in bij het hotel en nadat we ons nogal haastig hadden klaargemaakt liepen we de lobby door naar het restaurant. Joelia was ons doel deze avond. Ik was benieuwd hoe het zou zijn. Over de inrichting is al veel geschreven en gezegd, het is een wel geestige Rotterdamse blingblinginrichting wat mij betreft. Ronde en vierkante tafels gemaakt van verschillend hout, andere motieven en flink glanzend afgelakt, geen linnen op tafel, wel stoffen servetten gelukkig. Helaas krijg je dus natte kringen van de waterglazen en dat vind ik jammer. Puntje van kritiek: de tafels worden na gebruik afgedaan met een vaatdoekje. Ik begrijp natuurlijk best dat de tafels moeten worden schoongemaakt, maar ik vond het eigenlijk nogal goedkoop staan. Ook over de kleding van de zwarte (hier meer de groene) bDSC07576rigade is al her en der geschreven, ik beperk me tot zwijgen.

We kregen een leuk vierkant tafeltje voor twee in een hoek van het restaurant. Voorzover ik heb kunnen zien bestaat het restaurant uit drie delen. In het midden een grote bar met loungebanken en hoge stoelen langs de ramen waar je wat kunt drinken en kunt knabbelen (er is een knabbelkaart (bites genaamd natuurlijk), die ook op de tafels in het restaurant staat, want dan kun je iets bestellen voor bij het aperitief. Vrij kostbaar overigens deze knabbelkaart vond ik, zeker als aperitiefhapje, ondanks dat het veelal gerechtjes zijn om te delen). Rechts en links van het midden, afgescheiden via een behoorlijk open gouden wand de restaurantgedeelten. In ons deel een tafeltje of acht, ik denk in het andere deel ook.  Leuk gedecoreerd met een houten wand en her en der mooie bloemstukken. Op tafel een landelijk aandoend bloemetje. Tot zover de inrichting. Voor de menumogelijkheden verwijs ik naar de website, daar staat alles duidelijk genoemd.

Een Cava wilde echtgenoot. Dat werd er eentje van Simonsig, een vonkelwijn dus, Kaapse Vonkel 2013. Ik wilde graag een gin en tonic en dat werd een Nolet gin, ingeschonken in een longdrinkglas met een Fever Tree Tonic. Erg weinig gin, dus eigenlijk dronk ik vooral tonic, wat dan weer jammer is.DSC07579

Erbij in een mini Yorkshire Puddingplateautje voor elk  twee soesjes. Eentje met kaas en eentje met pompoen en pompoenpit. Droog en nogal gewoontjes.

Brood kwam op tafel, bruin en wittig met erbij de keus uit twee olijfolieën. Een Au en een Venta del Baron. We kozen allebei een andere en echtgenoot was te spreken over beide olieën, met de aantekening dat bruin brood wat hem betreft niet geschikt is voor olie.

We bekeken de wijnkaart, die is opgedeeld in wijnen per prijsklasse (35, 45, 60 en 75 en dan een heleboel pagina’s met wijnen die naar alle waarDSC07581schijnlijkheid zijn meegekomen van De Zwethheul en die nog de prijzen van een **restaurant hebben. Erg duur dus voor een restaurant zonder een ster. Wij kozen een witte wijn, een Chateau Mont-Rédon, Lirac, Rhône 2013, een blend van Clairette, Grenache Blanc, Roussanne en Viognier en die beviel ons uitstekend. Als ik het me goed herinner 45 euro. Na overleg met de zwarte brigade (ik weet niet of er hier een sommelier is, als zodanig is hij in ieder geval niet herkenbaar) besloten we tot een rode Zweigelt van Kurt Angerer (ik ben fan van zijn wijnen en ook nog eens erg dol op Pinot Noir, dus twee vliegen in één klap), Barrique, Kamptal 2012. Een fijne wijn voor dezelfde prijs als de witte.  Een karaf ijswater kregen we ook, pluspuntje wat mij betreft.DSC07584

Waarmee we begonnen met het eerste gerecht.  Octopus / Inktvis / Strandkrabben. Op een bijzonder klein glazen, rechthoekig bordje verscheen het gerecht. Octopus dus, verschillende bereidingen van cashewnoot, waaronder spongecake, inktvis en een saus van strandkrabben met vadouvan, zo luidde de uitleg. Verder op het bordje taaie krokantje van inkt, zoetzure radijs, pompoen, poeder van zwarte olijf, watermeloenstukjes en wat toefjes crème fraîche. Uiteraard afgewerkt met wat groen. Ik moet zeggen dat ik het een zeer aardig gerecht vond. Goede smaken, goede bereiding van de octopus en de inktvis en de saus van de strandkrabben had een fijne diepte. Aan de presentatie op het bordje moet ik wennen.DSC07588

We gingen door met het tweede gerecht. Tosti / Paling / Makreel. Een gerecht in tweeën. Op eenzelfde glazen bordje als bij het eerste gerecht een zeer luchtige tosti gevuld met makreel en op het flinterdunne deeg een stuk gerookte paling. Erg lekker, de smaken goed herkenbaar en ze pasten prima bij elkaar. In een schaaltje ernaast homemade ‘ketchup’, zoals men het presenteerde, wat bestond uit een tomatensabayon, een krokantje van tomaat, chutney van tomaat en een half kerstomaatje. Lekker fris en leuk gedaan!DSC07589

Het derde gerecht, Sparerib / Rode biet / Iberico, kwam op een vergelijkbaar bordje. Op het bord diverse structuren (ja, pardon, zo werd het gepresenteerd) van biet (gedroogd, krokant etc.) met een salade van bulgur, krokantje van sparerib, ijs van biet, chorizo en sparerib. Aan tafel werd er nog wat 15 jaar oude balsamico overheen gesprenkeld. Verder troffen we nog wat radijs, kruim van sparerib en kruim van biet aan. Ook dit gerecht was smakelijk. De combinatie sparerib – gelukkig zonder bot, want ik heb een hekel aan kluiven – biet en chorizo is mooi gevonden en werkt ook uitstekend.DSC07593

Het hoofdgerecht werd gepresenteerd op een wat bekender bord. Het bestond uit Entrecôte / Knoflook / Stengel groenten. We kregen drie stukjes perfect klaargemaakte Black Angus entrecôte, schitterend hoog op smaak en zeer mals. Op het vlees rolletjes gemaakt van rettich gevuld met diverse groenten, de stengelgroenten neem ik aan. Ook die rolletjes waren erg lekker, mooie beetgare groenten. Op de rolletjes nog een stukje rauwe entrecôte, ook zeer mals. Ernaast lag wat lekkere pompoencrème en een toefje crème van rettich. Aan de andere kant lag een rondje zeer ingekookte jus, zeer hoog op smaak en ook erg smakelijk. Een goed gerecht dus.DSC07597

We besloten een van de desserts te wisselen voor een kaasbordje, een wagen heeft men hier blijkbaar niet. We kregen de volgende kaasjes: Kobunder, Rade Jutter, Brillat Savarin, Remeker Savarin en Bastiaans Blauw (met dank aan de maître die me onder andere de namen van de kaasjes heeft gemaild). Erbij een sneetje getoast brioche en wat appelstroop. Op zich waren de kaasjes lekker, ik vond ze persoonlijk aan de jonge kant, maar ze waren wel goed geaffineerd.DSC07598

Als dessert kreeg echtgenoot  Appel / Muscovado / Amandel en dat betrof een stukje Granny Smith appel, wat 24 uur op lage temperatuur was gegaard, mousse van amandel en appel en ijs van muscovado. Hij was tevreden.DSC07603

Ik kreeg de “Bread & Butter” pudding. Gepresenteerd op een houten plankje met uitsparingen kreeg ik van links naar rechts ingezuurde krentjes, vanillesaus, gezoete hazelnoot, de broodpudding en ijs van boterbabbelaar en ik kon dat naar eigen inzicht met elkaar mengen. Op het ijs na heb ik alles gemengd en dat leverde een heerlijke bread&butterpudding op. Het ijs was trouwens ook geweldig lekker, een stevige smaak van boterbabbelaars had het en dat is heerlijk.DSC07604

De chef kwam uit zijn keuken met een heuse ijswagen. In de ijswagen warme wafeltjes en twee soorten ijs. Vanille-ijs of appelsorbet met limoen en basilicum. Allebei besloten we tot de appelsorbet. DSC07607In een zwart  bakje kregen we vervolgens een heerlijk warm wafeltje, zeer luchtig, met erop een quenelle appelsorbet, waarin duidelijk ook limoen en basilicum te proeven was. Lekker en leuk!

Net als bij &Samhoud Places heeft men hier thee in die leuke blikjes en na een uitgebreide toelichting koos ik voor de Milky Oolong thee. Echtgenoot bleef bij zijn geliefde espresso. Bij de espresso en de thee kwamen nog friandises. DSC07612Leuk gepresenteerd samen met een mooie roos. Een marshmallow, een financier en een shotje met fruit. Alle drie lekker en een leuke afsluiting.

We tekenden de bon af en verlieten tevreden Joelia. Heerlijk eten hier!

© Carla van Schelven

Advertenties

Een gedachte over “Joelia in Rotterdam

  1. PB

    Dank voor je recensie weer! (Naar ik begreep mag een restaurant dat met de hele équipe verplaatst de Michelinsterren behouden.) Binnenkort wil ik het ook eens gaan proberen, zeker omdat het op zondagmiddag ook open is…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s