Valuas in Venlo

We gingen een paar dagen naar de Mittelrhein en natuurlijk wilden we onderweg graag nog even lunchen. Erg leuk vond ik het dat restaurant Valuas op onze route lag, dus de reservering was snel gemaakt. DSC06606Valuas ligt langs de Maas aan een vrij rustige weg en behalve het *restaurant is er een brasserie, een bar, je kunt er trouwen, ze hebben een terras en nog veel meer. En ook nog de Valuaskroketten natuurlijk. Voor alle informatie verwijs ik naar de website. Wat ze ook hebben is het Valuas-menu. Ook in all-in versie. Voor 69.50 krijg je dan drie gangen, inclusief aperitief, amuses, drie glazen wijn, ijswater en koffie of thee met een friandise. Een keurig aanbod en een leuke manier om kennis te maken met de keuken en het restaurant van de broers.DSC06557

Parkeren kan op eigen terrein en we wandelden binnen. Een hartelijke ontvangst en we werden voorgegaan naar het restaurant. Enkele opstapjes, waarvoor we telkens werden gewaarschuwd (zo’n 600 keer per dag zullen ze het wel noemen hier) en we liepen het knusse restaurant binnen. Eye-catcher is de Bron van het Genieten, een langwerpige tafel met een waterbron en allerlei laden waarin bestek, servetten en andere benodigdheden keurig zijn opgeborgen.  Slechts 7 tafels, allemaal rond, in het restaurant en deze middag was er nog een andere tafel bezet. Keurig gedekte tafels, prettig zittende stoelen en zicht op een loungeruimte en de bar. En op de Brontafel.

Als aperitief stelde de uitstekende en zeer vriendelijke bedienende broer een Sekt Royal voor en dat bleek een Kir met Franciacorta te zijn, die ons goed beviel.DSC06561

Erbij direct vier hapjes. Op een plaatje voor elk van ons een bokkepootje met oude kaas en tuinkers, heerlijk van smaak en lekker licht. Verder in een schaaltje op voet op een lepeltje mousse van paranoot met rasp van de noot, ook verrassend lekker en wederom licht. DSC06559Op een vierkant bordje een houten lepeltje met aspic van asperge met ham en ei en een plakje asperge. Ook een fijn hapje. Tot slot nog de Valuas-bitterbal en ook die was zeer smakelijk.

Het menu voor deze middag werd aan ons voorgesteld en het klonk allemaal perfect.

De eerste wijn werd ingeschonken. Een Roccafiore, R, Bianco fiordaliso 2014, Todi, Umbria. Ik ben nogal te spreken over de wijnen uit deze streek, dus het was een schot in de roos.DSC06566

Brood kwam op tafel met erbij olie, zout en boter met sterrenkers en citroenrasp en een bloemetje. De boter werd verrassend lekker door de toevoegingen.

Ook verscheen er nog een amuse. Op een plaatje in de lengte onderop een donkere crouton met geDSC06569rookte paling uit Sevenum (passie voor vis) en een glaasje met erin citroenjenever. Een verrassend hapje en drankje. Ook weer heerlijk fris en licht.

Waarmee we toe waren aan het eerste gerecht. De wijn werd bijgeschonken, men is daarmee niet flauw hier en het gerecht kwam op tafel. In een blikje. Kreeft met meloen, basilicum, tomaat en in een apart houdertje (Maassteentje) een croutonnetje. Dat croutonnetje was een flinterdun krokant boterhammetje, knap om het zo dun te krijgen! DSC06573Onderin het blikje flink wat stukje tartaar van kreeft, gelei van tomaat, balletjes van meloen, blokjes gelei van basilicum, wat in combinatie werkelijk heerlijk was. De groene toefjes bovenop het gerecht waren gemaakt van erwt, ook erg lekker. Het stuk kreeft wat uit het gerecht stak was de kers op de taart. Een heerlijk, fris en alweer licht gerecht.DSC06582

Bij het tweede gerecht kwam voor mij – ik had namelijk gevraagd om voor mij bij witte wijn te blijven – een Esser Chardonnay,, 2012 Monterey, California in het glas, een prettige wijn. Echtgenoot kreeg een Humilitat* 2011, Catalonië en hij was tevreden. Erbij het hoofdgerecht. Kalfswang, snijbiet, pompoen en een saus op basis van Chai-tea. Op het bord een mooie plak zeer malse kalfswang, perfect van garing en kruiding. Erop soldaatjes van aardappel, rauwe plakjes champignon, wat uitjes, een flan van pompoen en snijbiet. Het geheel werd afgemaakt met een heerlijke jus, kruidig door de Chai-tea. Wederom waren we erg tevreden.DSC06584

Bij het dessert hadden we de keus uit zoet of kaas en we kozen allebei voor de kaas. Het kaasplateau werd klaargezet in de loungeruimte. Maar liefst 20 soorten lagen er. De jongeman van de kaas gaf ons een toelichting op de diversDSC06592e kazen en we maakten onze keus. Ik koos voor de Livarot, de Robiola Rosso, de Pierre Robert, Gorgonzola piccante, de Fontina en de Lingot. Stuk voor stuk perfect geaffineerde kaasjes. De volgorde van eten werd keurig aangegeven en op tafel kwam er nog van alles bij. Allereerst crackers.DSC06595 In een schaaltje op een voet mascarpone zeer verrijkt met nootjes en rozijnen. Verder nog in twee bekertjes jelly van Chai black tea en een frisse salade. En nog waren we er niet, want we kregen ook nog een theekopje met witte thee en een rond bakje met een crème brûlée van kaas, heerlijk! DSC06598Desgevraagd kregen we een glas droge witte wijn bij de kaas, dat heeft nu eenmaal mijn voorkeur bij roodschimmel, blauw en geit en dat werd een Ekam, 2011, Castell d’Encus, een wijn uit de Pyreneeën en die beviel me uitstekend.

Espresso wilden we ook nog graag en men vroeg keurig of we daar nog een friandise bij wilden. Dat wilden we wel en dat bleek een gouden ei te zijn. DSC06604Een gouden ei gevuld met abrikoos, sinaasappel, witte chocolade, amandel en kokos. Heerlijk en een fijne afsluiter van een bijzonder fijne lunch. Valuas is een absolute aanrader wat mij betreft. Heerlijke gerechten, zeer prettige bediening, een fijne ambiance en mooie wijnen. Wat wil een mens nog meer…..

© Carla van Schelven

Advertenties

Een gedachte over “Valuas in Venlo

  1. Pingback: Zarzo/Valuas | restaurantrecensiesvancarla

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s