WY by Bart de Pooter in Brussel

Nadat we de schitterende Chagall-tentoonstelling in het Museum voor Schone Kunsten in Brussel hadden bekeken was het tijd voor de lunch. Ik had gereserveerd bij de Museum Brasserie, die was ons tenslotte de drie keer dat we er waren uitstekend bevallen. Groot was mijn teleurstelling toen bleek dat men geen kaart meer voert, maar slechts werkt met buffetten. Ik heb een gruwelijke hekel aan buffetten, dus we verlieten de Brasserie. (Inmiddels is de brasserie overgenomen en heet nu Bo Zar, de kwaliteit hiervan schijnt wel goed te zijn) Gelukkig wist echtgenoot dat WY op loofafstand ligt en na een korte wandeling liepen we het Mercedes Huis binnen.DSC06492 Een uitermate vriendelijke ontvangst in het bijna geheel gevulde restaurant en we kregen een tafeltje, deze keer bij de open keuken met de webcam. Aan de inrichting is verder niets veranderd, nog steeds een ruime opstelling met witte tafels en witte, redelijk comfortabele, kuipstoeltjes. DSC06484

Een aperitief wilden we wel, dus we bekeken even de ginkaart, die hier fijn uitgebreid is. Voor echtgenoot werd het een Ocean Gin met zeekraal en Fever Tree Med tonic, voor mij een Coarunn met jeneverbes en rode appel en tonic van 1724. Erg lekker! Erbij direct twee schaaltjes. DSC06488In het ene schaaltje allerlei krokantjes, waaronder een soldaatje met garnaal, pappadum en een krokantje met kerrie; in het andere schaaltje een zeer smakelijke dip van artisjok met gebakken ui.

We bekeken de menukaart. Men kent hier een weekmenu, te krijgen in drie gangen (32), drie gangen (44), eventueel een extra gerecht signatuur Joèl Rammelsberg (16) met 2 aangepaste wijnen (16), drie aangepaste wijnen (24) of een alcoholvrije selectie (5 per glas). Verder is er een maandmenu, vijf gangen 75, 5 aangepaste wijnen 40 en ook hier een alcoholvrije selectie van 5 per glas. Ook bij dit menu is een uitbreiding met het extra gerecht mogelijk. À la carte is ook mogelijk. 6 voorgerechten 24 -32; 6 hoofdgerechten 34 –   38 en 6 desserts, elk 12. Omdat de gerechten uit het weekmenu ons meer bevielen besloten we tot dat menu, met het extra gerecht en ook wilden we graag aangepaste wijnen erbij. De wijnkaart is hier zeer aardig, nette Belgische prijzen ook.DSC06490

Bij het aperitief kwam nog een drietal hapjes. Allereerst op een grijs plaatje een hartige cannelé met uien en daslook, die ik aan de droge kant vond, maar qua smaakcombinatie wel weer lollig en een bitterbal met komijn en dat bleek komijnekaas als vulling te zijn en dat vond ik erg lekker. Het omhulsel van de bitterbal was ook fijn dun.DSC06493

Vervolgens kwam er een bol van brioche gevuld met diverse groenten. Die bol lag op een gel van galanga, die prettig zuur was en de gel werd omgeven door crème van groene kruiden en kruim van gebakken brioche. Erg lekker!DSC06495

Voordat het menu begon kwam er een leiplaatje op tafel met een zuurdesembroodje, rillette van onder andere spek en gerookte amandelcrunch, boter met ansjovis en boter met peper en zout. Het brood werd telkens aangevuld.

De eerste wijn kwam uit Oostenrijk. Weingut Sattlerhof, Cuvée Vom Sand, Südsteiermark. Een zeer aardige wijn. De wijn begeleidde makreel; zeebes, algen, karnemelk, limoen.DSC06498

Op het voor het oog zeer mooi opgemaakte bord troffen we aan ceviche van makreel, zeer licht gegaard in limoen, waardoor slechts de buitenkant gegaard was en de binnenkant nog rauw. Heerlijk. Erbij een witte crème op basis van karnemelk en algen. Verder diverse heerlijk ziltige cressen, waaronder mijn favoriete Salty Finger, radijs, groene Tobiko, verschillende zeewieren en -bes en ook nog wat monniksbaard. Een fantastische licht en heerlijk ziltig gerecht, waarbij de uitstekend zeer licht gegaarde makreel een mooie hoofdrol vervulde.DSC06504

Bij het tweede gerecht, het extra gerecht – signatuur Joèl Rammelsberg, kwam een Domaine Pithon-Paillé, Anjou Blanc, le Mozaïk, Loire 2012 in het glas. Zo’n fijne Chenin Blanc in de Loire, waar je me altijd een plezier mee doet. Erbij rog; lamsoorjus, gefermenteerd, beurre noisette. Een gelakt en daarna gebakken stukje rog troffen we aan met erbij diverse gefermenteerde groenten, waaronder chioggia biet, venkel en wortel. Verder jus van het sap van de groenten, een beurre noisette en een crème van zeekraal en lamsoor. Een erg lekker gerecht en wat me ook de vorige keer al was opgevallen, viel me nu weer op: men gebruikt hier zeer regelmatig sterrenkers en dat geeft toch wel een erg lekkere toets aan de gerechten. Verrassend vond ik het dat het extra gerecht een gerecht uit het vijfgangenmenu was, dat had ik niet verwacht.DSC06508

Bij het volgende gerecht was er een keuzemogelijkheid. Echtgenoot kreeg een glas Quinta de Saes, Branco Reserva, Dão 2013. Zijn gerecht was sepia; gezouten citroen, kikkererwt, lente-ui, komijn, daslook. Drie stukken perfect gebakken inktvis kreeg hij met erbij crème van kikkererwt, een aan tafel bijgeschepte saus gevuld met kikkererwt, gezouten citroen, komijn en daslook en verder nog diverse groenten. Het bord was versierd met poeder van groene kruiden. Hij was tevreden.DSC06512

Ik kreeg een glas Scaia, Corvina 2012, Tenuto Sant Antonio, Veneto. Een lekkere rode wijn. Niet te zwaar en hij paste prima bij het gerecht. Varkensrib; avocado, Chileense peper, saté, BBQ. Een torentje weer eens. Onderop een cirkel van gegrilde avocado met erop licht zurige kool. Op de kool een flinke hoeveelheid van het bot ontdane gegrilde ribjes, die eerst gelakt waren en supermals waren. Op de ribjes nog een flinke toef atjar tjampoer met een lichte saus van pinda en aan tafel werd er nog een saus naast het gerechtje geschonken. In eerste instantie leek de saus zeer hartig, maar later ‘verbleekte’ de smaak naar chilipeper en paste naadloos bij de andere ingrediënten. Een bijzonder smakelijk gerecht dit!DSC06516

Bij het dessert kwam een glaasje ‘bulles de rhubarbe’, wat betekende dat we eerst een laagje rabarbersiroop kregen ingeschonken, wat werd aangevuld met Cava. Cava Vilarnau Barcelona en dat resulteerde in een heerlijk fris licht sprankelend drankje. Ter begeleiding van het dessert: rabarber; jonge kaas, citroengras, roos. Op een langwerpig bord kregen we een ‘streep’ cheesecake van jonge kaas met erop allereerst dunne plakje gekookte rabarber. Daarop toefjes gelei van rozenwater en toefjes gelei van citroengras. Verder tweemaal een pastille ijs van citroengras, wat eetbare biologische rozenblaadjes en we waren meer dan tevreden, want de combinatie jonge kaas, rabarber, citroengras en de uitgesproken rozensmaak was bijzondDSC06517er smakelijk en erg goed gevonden.

Espresso wilden we ook nog graag. Daarbij kwam in eerste instantie op het tableautje met suiker een glas met vier ongelofelijk lichte lange vingers.

DSC06519Vervolgens kwam men langs met een bord met net gebakken heerlijk warme madeleines met een lichte citrussmaak en tot slot kwam er nog een schaaltje met drie snoepjes, te weten een ijsje met karamel, een snoepje van piña colada en een cakeje met 5-spices, die zeer goed gedoseerd waren.DSC06521

Overbodig waarschijnlijk te zeggen dat we enorm genoten hebben van deze lunch. Heerlijk licht en fris, uitstekende combinaties, zeer goede balans en het deed me eraan denken dat we snel weer naar De Pastorale ‘moeten’, WY is tenslotte geïnspireerd door Bart de Pooter en in zijn restaurant in Rumst hebben we ook al een paar keer enorm genoten van zijn creaties. Maar WY in Brussel is wat mij betreft absoluut een bezoek waard. Een uitstekende zwarte brigade ook, complimenten daarvoor!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s