Bij Erik in Leidschendam

We waren weer eens in Scheveningen en er kon nog wel een lunch bij vonden we. Nu had ik een tijdje geleden al mijn oog laten vallen op Bij Erik. Erik Tas, pupil van Erik van Loo van Parkheuvel heeft namelijk in Leidschendam, op een mooie plek aan de Vliet (met een terras in de zomer!) een restaurant geopend. De menu’s die ik gelezen had via mail trokken me bijzonder aan, dus kwam het goed uit dat hij ook voor de restaurantweek wat tafeltjes had vrij gemaakt. Parkeren in de omgeving was makkelijk en we wandelden het pittoreske straatje in. Ik kan me zo voorstellen dat je er op warme zomeravonden (en -middagen) heerlijk zit op het terras en dat gaan we zeker ook doen. Een vriendelijke ontvangst en we mochten een tafeltje uitzoeken in het kleine restaurant. Rond de 8 tafeltjes telde ik, veel tweetjes, prettig klein dus. DSC06115We namen een tafeltje tegenover de open keuken waar Erik deze middag in zijn eentje stond te koken. Drie andere tafels waren bezet en het was leuk om te zien hoe rustig hij alle gerechten klaarmaakte.

Een aperitief wilden we wel. Voor echtgenoot een half flesje champagne (glazen hebben ze nog niet), hier van Leclerc Briant en hij vond het een prettige champagne. Voor mij een gin en tonic. Hendricks gin en ik mocht kiezen tussen Fever Tree en Fentimans en natuurlijk koos ik voor Fentimans.DSC06119

Op de houten tafels geen linnen, wel stoffen servetten en mooi bestek. Bij het aperitief een plateautje met Siciliaanse olijven, kaasstengels met een kerriemayonaise, gezouten amandelen en tot mijn grote verrassing een zeer bekend rolletje sesam met piccalilly. Toen ik er een opmerking over maakte tegen de vriendelijke mevrouw die ons bediende (vriendin van de kok) hoorde de kok dat en hij vertelde dat hij dat rolletje ontwikkeld had toen hij bij Parkheuvel werkte. Grappig vond ik dat. En het rolletje is en blijft lekker. Ik ben nu eenmaal dol op piccalilly.

Het restaurantweekmenu werd ons toegelicht en dat klonk prima. Een uitbreiding was mogelijk en dat deden we. We bekeken de wijnkaart. Klein maar fijn en zeer prettig van prijs. We hoorden echter dat er ook nog een witte Sauvignon uit Nieuw Zeeland buiten de wijnkaart om te krijgen was en die wilden we graag. Een Eradus, Awatere Valley, Sauvignon Blanc 2013. Een wijn die we zo lekker vonden dat we vroegen of we er een doosje van mee konden krijgen, wat gelukkig het geval was. Leuk detail nog is dat op dit Estate een voormalig sommelier van Parkheuvel, ons ook bekend, werkt. Zo zie je maar hoe klein de wereld is…Een karaf water was ook mogelijk en we konden beginnen.DSC06125

Het eerste gerecht verscheen. Sashimi van tonijn, gamba, krokante gamba, wakamé en filodeeg. Een aantrekkelijk torentje in het midden van het bord, opgebouwd uit de (heerlijke) tonijn, de tartaar van gamba, wakamé en het filodeeg. Bovenop een krokante gamba, gebakken in tempura, die wonderlijk licht was. Knap vond ik het dat de tartaar van de gamba goed te proeven bleef naast de andere smaken. Ernaast ingedikte sojasaus en mayonaise met limoen. Een uitstekend en prettig licht begin.DSC06127

Het extra gerecht werd gepresenteerd in een bekend zwart bakje met een dekseltje. Het ging om pompoensoep met diverse bereidingen van pompoen. Allereerst op het dekseltje toast van pompoen, pompoenrouille en poeder van pompoenpitolie.DSC06128

Nadat het dekseltje eraf getild was zagen we in het bakje pompoen olie, pompoenpitten en pompoenstukjes. Hierop werd aan tafel een heerlijke soep van pompoen geschonken. Ik kan kort zijn over dit gerechtje: heerlijk! DSC06131Eindelijk eens niet het wat mij betreft nogal afgezaagde gedoe van pompoen in wat voor vorm dan ook met kerrie, maar gewoon puur de pompoen. En dat was zeer smaakvol. En wederom erg prettig licht.

We gingen verder met de heilbot met akkerzwammen en sesam. DSC06133In het bord allereerst een schuimige beurre blanc met wat aardappelmousseline, die prima waren. Erop de akkerzwammetjes en daarop de uitstekend gebakken heilbot. Op de heilbot wat kruim met kerrie en wederom waren we erg tevreden. Mooie, uitgebalanceerde smaken en ook weer fijn licht allemaal.

Het dessert verscheen in tweeën.DSC06135 Op een boomstammetje (daar is ie weer ja) voor ons allebei een glaasje met erin geschaafd chocolade-ijs met erop schuim van yoghurt. Verrassend lekker vond ik dat, zeker de combinatie. Op de een of andere manier had ik dat niet verwacht, maar dat viel dus zeer mee.DSC06137

Op het bord diverse bereidingen van chocolade, waaronder een lekkere kleffe chocoladebrownie, poeder van witte chocolade, chocolademousse en gekaramelliseerde banaan. Ook dit was allemaal bijzonder smakelijk. Een fijne afsluiting van een fijne maaltijd.

Tijdens het napraten met de chef en zijn vriendin begrepen we onder andere dat er ‘s avonds nog een kaaswagen is, altijd een pluspunt wat mij betreft en ook dat het mogelijk is het restaurant af te huren voor gezelschappen, ook handig om te weten.DSC06140

We sloten af met goede espresso, waarbij nog erg lekkere huisgemaakte zoetigheden kwamen (kokosmakaron, witte chocolade met gedroogde abrikoos en rozijnen, fruta van rozijnen, framboos en lychee, kogel van pure chocolade met een vulling van karamel en limoen en een fudge met witte chocolade en een pralinecrunch) en meer dan tevreden verlieten we Bij Erik. Een absolute aanrader wat mij betreft. Heerlijke gerechten, uitstekende wijn, zeer prettige prijzen, fijne bediening en je zit er leuk. Kortom: gaan!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s