Rijks in Amsterdam

Dining with the Tsars moest nog steeds bekeken worden. Althans, ik wilde er erg graag heen, ik ben nogal dol op mooie serviezen namelijk. Parkeren in de omgeving van de Hermitage ging uitstekend op deze mooie zonnige vrijdagochtend. Vreemde weersverschillen waren het, op de heenweg was het vooral erg mistig en ergens half in Amsterdam werd de lucht blauw en scheen de zon uitbundig, vreemd. Nadat we genoten hadden van al het moois reden we naar het Rijksmuseum voor een lunch bij RIJKS. Ik was erg te spreken over Joris Bijdendijk toen we bij Bridges waren en de aanpak hier bij Rijks spreekt me zeer aan, dus ik was enorm benieuwd. Een vriendelijke ontvangst en zoals gevraagd kregen we een rond tafeltje. DSC05770De ronde tafels staan hier langs het raam. Direct ernaast de lange banken, waaraan vierkante tafels staan met stoelen ervoor. Naar wens dus tweetjes, viertjes of zesjes etc. Ik ben niet dol op bank/stoelcombinaties, dus ik was erg blij dat er ronde tafels waren en dat we er eentje hadden gekregen. We zaten, om zomaar te zeggen, in de eerste ruimte, direct na de entree. Erachter was nog een vergelijkbare ruimte en de open keuken, waar misschien nog wel een deel van het restaurant zit, maar dat heb ik niet gezien (doe ik de volgende keer) ligt daarachter. Joris Bijdendijk was er vandaag niet, hij was net vader geworden en natuurlijk is dat veel belangrijker. Zijn rechterhanden, Jos Timmer en Wim de Beer waren – uiteraard – wel aanwezig. Het geheel doet een beetje brasserie-achtig aan en dat is geloof ik ook de bedoeling, want je kunt hier tenslotte van 11.30 tot 23.00 terecht. DSC05763Leuk detail hier is dat men direct met grote koffiekannen met koel water langskomt als je net zit. Dat water wordt gedurende de hele maaltijd bijgeschonken. Niet altijd even accuraat op tijd, maar een kniesoor. Brood, lekker brood met wat boter, kwam op tafel, ook dat werd telkens aangevuld. Ook werd er direct een plateautje neergezet met knabbels. DSC05762Radijs met selderijzout, huzarensalade waarin platte bil verwerkt was en waarop haringkuit lag en noten en gepofte tuinbonen. Nu waren alle hapjes bijzonder smakelijk, maar met name de gepofte tuinbonen, waar lekker veel zout op zat, vond ik geweldig! Alleen het idee al om tuinbonen te poffen!

Een aperitief wilden we wel, we bekeken de cocktails en besloten tot de Rijks Army&Navy, een cocktail met dry gin, limoen, amandelsiroop en water. Tijdens het wachten op de cocktail werd ons de kaart uitgereikt, met een toelichting erop. Men kent hier twee menu’s. RijksTafel: 5 gerechten, 1 dessert, 52.50. RijksTafelRijks: 7 gerechten, 1 dessert, 72.50 (ik vond het lichtelijk onduidelijk, maar dat kan heel goed aan mij hebben gelegen: ik wist namelijk niet of het dessert in de 5 of 7 gerechten zou vallen, maar dat was wel het geval, dus het gaat om 5 of 7 gerechten, inclusief dessert). Verder een à la carte gedeelte (16 Rijksgerechten, variërend in prijs van 9 tot en met 24 euro (excl. de oesters, die 6 euro per stuk zijn). Het betreft gerechten om te delen. Verder een drietal Rijksschotels, variërend in prijs  van 24 tot en met 32 euro en zeven Rijks dessert en kazen, variërend in prijs van 6 tot en met 14 euro. De gerechten zijn verder onderverdeeld in gerechten van de eerste gastchef, die er in januari was: Margot Janse, gerechten die of vegetarisch zijn of vegetarisch te bereiden zijn en gerechten die via het SlowFood Presidium of de Ark van de Smaak op de kaart zijn gekomen. Wij besloten tot de RijksTafel.

De wijnkaart bekeken we ook, allemaal wijnen van Nederlandse wijnmakers natuurlijk. We kozen voor een Chardonnay Cuvée Odyssée 2012, Jan & Caryl Panman, Limoux, Frankrijk en dat was een prettige wijn. De wijn kwam al op tafel, maar de cocktail was nog steeds niet gekomen, dus daar werd eerst eens achteraan gegaan. De cocktail kwam na enige tijd en die was aardig. Niet meer dan aardig, want ik proefde geen gin en er zat nogal wat suiker op de bodem, waardoor het een zoete aangelegenheid werd en dat was nu juist niet de bedoeling, althans niet van ons. Het menukaartje waarop het zevengangenmenu stond mocht ik houden, handig, hoewel later bleek dat een aantal gerechten waren veranderd en dus niet op het kaartje stonden. Maar weer: een kniesoor…DSC05771

Het eerste gerecht was een gerecht van Margot Janse. Haring – vetkoek – oester braaïoli – citroen & champagnechutney. In het midden van de tafel, een gerecht om te delen dus, kwam een drietal schaaltjes. We kregen elk een bordje met bestek, inclusief een lepel.DSC05773 De lepels gebruikten we om de saus (braaïoli) en de haring met de chutney op te scheppen. Allereerst namen we allebei een vetkoek. Een kleine ‘oliebol’ (zo smaakte hij ook min of meer) die we doormidden sneden en op elke helft lagen we eerst iets van de haringtartaar die erg lekker was aangemaakt en waarop een flinke hoeveelheid chutney van champagne met citroen lag. DSC05774Een erg mooie combinatie, want natuurlijk proefden we dat ook apart. Erop namen we een flinke dot van de braaïoli, die uitstekend paste bij de haring en de chutney. Een hapje apart leerde echter dat er een flinke oestersmaak aan zat en dat was erg lekker. DSC05776Een en ander resulteerde dus in een halve kleine ‘oliebol’, nog lauw, met erop de haringtartaar, de chutney en de oester braaïoli en we vonden dit een uitstekend begin. Weer eens iets heel anders met goede smaken en erg mooi in combinatie.

Het tweede gerecht was gemarineerde makreel – dashi – glasnoedels – gepofte wilde rijstDe dashi, die prettig hoog op smaak was, werd aan tafel bijgeschonken. DSC05779Men heeft hier – slim bedacht, gezien de krappe ruimtes tussen de tafels – een opklapbaar tafeltje, waarop het dienblad gezet kan worden, van waaraf dan geserveerd wordt. Verder op het bord allereerst glasnoedels, bolletjes van tapioca met ponzu, peterselie-olie, heerlijke gemarineerde makreel en gepofte wilde rijst voornamelijk op de makreel. Erbij nog toefjes crème van Japanse citrus. Wederom waren we bijzonder tevreden, want ook dit was een zeer smakelijk gerecht. Weer heel anders, maar bijzonder lekker. De makreel was heerlijk zacht, zeer vers, de glasnoedels waren ondanks dat ze over het algemeen niet zo heel veel toevoegen lekker, de gepofte rijst gaf een lekkere crunch, de lichtzure crème gaf iets fris’ en de bolletjes tapioca met ponzu waren behalve lekker ook heel prettig in de mond, ze gaven wat structuur aan het gerecht. Zoals gezegd: grote tevredenheid, weer uitstekend in balans dit gerecht.DSC05783

We gingen verder met geroosterde langoustinestaart – currycrème – foreleitjes – gepofte boekweit. Een absoluut plaatje om te zien met schitterende kleuren. Behalve de geroosterde langoustinestaart, die perfect van garing was, troffen we in de currycrème rauwe langoustine aan, heerlijk! Verder was ook de crunch van de gepofte boekweit een zeer prettige verrassing, de foreleitjes plopten leuk open in de mond en de currycrème was behoorlijk pittig en er zat lekker veel koriander in. Weer prettig hoog op smaak dus, maar toch uitstekend in balans met de delicate langoustine. Knap!DSC05785

Het hoofdgerecht, waarnaar we benieuwd waren, want we wisten natuurlijk niet wat de koks zouden kiezen, was een extra verrassing, omdat het gerecht wat we kregen helemaal niet in het menu stond. Wel op de kaart natuurlijk. We kregen runderwang, bereid als Limburgs ‘zoervleisj’ – appelschuim – ontbijtkoek. Voor ons allebei een behoorlijk groot stuk geweldig malse runderwang, geheel ontdaan van lellen en vellen om zomaar te zeggen, dus puur alleen het heerlijke draadjesvlees. Klaargemaakt op een manier die mij deed denken aan het Eisbein zoals mijn Duitse tante dat vroeger voor me maakte, maar dat kan natuurlijk helemaal niet, want dat is varkensvlees en dit was runderwang. Maar goed, dit om aan te geven hoe vreselijk lekker ik het vond. Erbij heerlijk schuim van appel, wat erg lekker fris was, wat crunch van ontbijtkoek en een saus gemaakt van het braadvocht van de runderwang. Een absoluut schot in de roos! DSC05786Erbij tot onze grote verrassing een gerecht om te delen. Knolselderij van het spit –  messekleverkaas – zachtgegaarde dooier – amandel. De knolselderij wordt eerst gestoomd op 100 graden gedurende 1 uur, daarna ingesmeerd met boter, aan een spit geregen en geroosterd voor 2 – 3 uur. Dit levert heel zachte en licht zoet-gekarameliseerde knolselderij op , waarbij de Messekleverkaas en het amandelgruis perfect passen. Op een flinke toef kaas lag nog een langzaam gegaarde eidooier en zoals de bedoeling was, roerden we de dooier los samen met de kaas, zodat je als het ware een soort saus kreeg. Het was een heel nieuwe smaakbeleving voor ons en we vonden het allebei bijzonder smakelijk. Ook alweer een geweldig gevonden combinatie. Zelfs echtgenoot, die zoals bekend absoluut geen liefhebber is van knolselderij, vond het zeer smakelijk.DSC05789

Het dessert was ook een ander dessert dan op het menu stond. We kregen namelijk  rijstebrij – abrikozencompote – limoenblad – advocaat. Geserveerd in een Martiniglas. Laagjes van achtereenvolgens crème van limoenblad, abrikozencompote, rijstebrij, parfait van advocaat en vanilleschuim. Nu kwam het dessert me geweldig bekend voor en inderdaad, het schoot me te binnen dat ik bij Bridges eigenlijk precies hetzelfde had gegeten. Toen ik ook nog ergens een vleug koriander proefde wist ik het helemaal zeker. Wat ik helemaal niet erg vond, want ook deze keer weer vond ik het geweldig lekker. Heerlijk fris en lekker licht, ondanks de rijstebrij. En weer erg mooi in combinatie.

We sloten af met een espresso voor echtgenoot, maar de bediening – die zeer van goede wil is, maar nog wel enige sturing behoeft zo af en toe – bracht ook een espresso voor mij mee. Ach, weer een kniesoor. Erbij nog een zeer Nederlands koekje en daarmee sloten we een absoluut heerlijke maaltijd af. Ik weet wel waar ik ga lunchen als ik het Rijksmuseum bezoek!

Advertenties

2 gedachtes over “Rijks in Amsterdam

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s