Librije’s Zusje in Amsterdam

Nadat we keurig waren ontvangen door de portiers van het Waldorf hotel en door een mevrouw naar het restaurant waren begeleid, kregen we – zoals gevraagd – een fijne ronde tafel bij het raam. Het restaurant is vrij klein, ik meen zo rond DSC05760de 36 couverts en op zich wel handig ingedeeld met bijvoorbeeld een grote rechthoekige tafel in het midden voor de handelingen van de zwarte brigade. Ook het kaasplateau staat hier uitgestald op een vijfarmige standaard. De inrichting vond ik wel een beetje hotellerig, maar dat kan op termijn misschien nog veranderen. Het stoorde me in ieder geval niet. De tafels waren keurig gedekt, prettig leeg, met alleen de liggende glazen vazen zoals ik ze ken van De Librije, een kanDSC05693netje olie en bekende glazen, althans je ziet ze momenteel overal, maar deze waren dan weer op een voet.  Voor wie het nog niet duidelijk is: we waren vandaag bij Librije’s Zusje in Amsterdam. Als aperitief wilden we allebei graag een gin en tonic. Hendrick’s hier met Fever Tree Tonic en wat komkommer. Lekker. Dat dat dan weer 20 € per glas moet kosten, is niet goed voor het humeur….DSC05699

Er verscheen direct een keur aan hapjes. Allereerst in een houten bakje met spliterwten op een steen snert met rookworstballetjes. Meringue, ijs, crème en met stikstof gemaakte balletjes met een enorme rookworstsmaak. Erg lekker en mooi hoog op smaak. DSC05700Vervolgens gepresenteerd op een boomschorsachtig aandoend geheel met rozemarijn een chip van gefermenteerde knoflook met trompette de la morte en een crème van rozemarijn. Ook erg lekker en bijzonder van smaak.

DSC05702Hierna kwam er heerlijk vers brood naar eigen receptuur op tafel met twee soorten boter. Boerenboter en gekarameliseerde geitenboter. Zoals genoemd op tafel al een kannetje met Valderrama-olijfolie. Het brood was heerlijk, zo ook de gekarameliseerde geitenboter. Het volgende hapje kwam op een rond plaatje. DSC05706Een broodje met miso met erop makreel en Kesbeke-zuur. Echt een heerlijk hapje, zo’n hapje waarvan je beslist meer wilt. In een schaaltje kregen we hierna een pitasoufflé met baharat, aubergine en rolmops. Een geweldige combinatie vond ik dit. DSC05707Ik ben namelijk een enorme liefhebber op zijn tijd van een goede rolmops en vond het dus extra leuk dat er hier gebruik van wordt gemaakt. De parade aan lekkernijen werd afgesloten met een soort open raviolo van krokante kippenhuid met kippenlevertjes en zolderspek. DSC05710Ook dit was een werkelijk fantastisch hapje. De toon voor de middag was duidelijk gezet: dit zou enorm genieten worden.

Het menu werd ons uitgereikt. Zes gangen, 112,50. Ook in een vegetarische versie, 90,00. Ook was er nog een lunchmenu wat ons werd toegelicht, maar we waren vooral geïnteresseerd in het zesgangenmenu. Wel wilde ik graag het hoofdgerecht wisselen voor een gerecht van de kaart en dat was zonder problemen mogelijk. Dat dat niet werd doorgegeven was maar heel even vervelend, want het werd ter plekke keurig opgelost toen we eenmaal zo ver waren. Ook de wijnkaart bekeken we, die is erg mooi en erg kostbaar. Gezien de diversiteit aan gerechten besloten we tot een wijnarrangement, wat hier dan weer vriendelijk is geprijsd: 55 €.DSC05713

In het glas kwam allereerst een Riesling, Vom roten Schiefer 2012, Clemens Busch, een zeer prettige Riesling. Voordat het eerste gerecht kwam, kregen we nog een amuse. En wat voor een amuse. Een absoluut plaatje om te zien. Crème van verveine, eiercustard, gepofte enoki, gepofte paling, palingcrème en piepkleine krokantjes van brood. Ontzettend lekker was dit. Geweldige smaken bij elkaar, heerlijk door de diverse krokantjes, die stuk voor stuk bijzonder lekker waren. De eiercustard en de verveine verbonden het geheel op een uitstekende manier. Een geweldige binnenkomer dit!DSC05715

Het eerste gerecht verscheen. Crème van ganzenlever & yuzu; buikspek van tonijn, pure chocolade, krokante garnaaltjes, molsla. Gepresenteerd op een rechthoekig witte plaat in een houten bak, waarin een rond kuiltje zat. In dat kuiltje lag het rauwe buikspek van de tonijn (nu wist ik niet wat buikspek van tonijn was, maar googelen leverde een interessant artikel op), gemarineerd in ponzu, yuzu en sojasaus. Ontzettend zacht en mals was de tonijn in ieder geval. Erom heen lag een bruine cirkel van ganzenlever met pure chocoladepoeder, ook ontzettend lekker, hoewel ik de combinatie tonijn-ganzenlever-pure chocolade niet helemaal begrijp, maar dat ligt vast aan mij. Verder een garnaaltje, een krokantje van garnaal en een stengeltje molsla. Ik moet altijd een beetje grinniken als ik alle ingrediënten lees, terwijl het dan om één stengeltje gaat. Ik weet niet of ik dat dan wel zou noemen, maar dat is persoonlijk. In ieder geval was het een overheerlijk gerechtje. DSC05717Tot onze verrassing kwam er nadat het bord was afgeruimd een tweede ronde van dit gerechtje. In een schaaltje een meringue van yuzu en ponzu met erop alle ingrediënten die ook bij het eerste deel van het gerecht zaten. Ook dit was een erg leuke presentatie en een erg lekker hapje. Het krokantje van de garnaal was hier verkruimeld, wat een leuk smaakeffect gaf.DSC05722

De volgende wijn was een Albariño, een Fillaboa 2013, wat mij betreft een uitstekende Albariño, maar ik ben nogal weg van deze wijnen. Erbij geroosterde langoustine; macadamia, ras el hanout, grapefruit, bruinwier. Een fantastische geroosterde langoustine kregen we, bedekt met crumble van langoustine. De langoustine lag in olie met ras el hanout met crème van macadamianoten. De olie en de crème was een absoluut geweldige combinatie, ontzettend lekker en ontzettend goed bij elkaar passend. Erbij verder nog stukjes rode grapefruit van de barbecue en twee keer een plakje champignon met erop onder andere tartaar van bruinwier, wat een heel hartige toets gaf. Ik vond dit een ontzettend lekker gerecht, vooral de combinatie van de olie met ras en hanout en de crème van de macadamianoten vond ik geweldig. Of de langoustine er nu zo goed in past, weet ik dan weer niet. Ik heb hem in ieder geval apart opgegeten en natuurlijk was hij bijzonder smakelijk. Maar een enorm verrassend gerecht dit.DSC05726

De derde wijn was een Simonsig, Exclusive Selection, Chenin Blanc sur Lie, 2013. Ook een zeer aardige wijn. Naar het gerecht erbij was ik bijzonder nieuwsgierig, omdat ik het hoofdingrediënt, de abalone, alleen maar ken van het Australische Masterchef en het nog nooit gegeten had. Het gerecht dus. Krokant gebakken Abalone op varkenshuid; bloedworst, snijbonensap, gember, aardpeer. Wat troffen we aan. Allereerst een erg mooi wit bord met in het midden een cirkel van snijbonenvocht met gember en piepkleine blokjes aardpeer. Onaards lekker vond ik dat, wat een prachtige combinatie! Erop de reepjes abalone, die me eigenlijk een klein beetje tegenvielen, maar dat komt ongetwijfeld omdat ik torenhoge verwachtingen had. Ik vond er niet heel veel smaak aanzitten, terwijl het snijbonenvocht met de gember en de aardpeer geweldig van smaak was. De abalonestukjes waren afgedekt met krokante varkenshuid. Op die varkenshuid lagen toefjes gember, aardpeer en bloedworst, alle drie in crèmevorm en alle drie even lekker. Nog wat lila bloemetjes erbij voor de kleur om het palet te vervolmaken. Alweer een intrigerend gerecht. Wat ik wel vreemd vond was dat de dame van de zwarte brigade het gerecht introduceerde als ‘slakjes uit Nieuw-Zeeland’, slakjes zijn het echt niet.DSC05732

Bij het volgende gerecht kwam een glas TO 2012, Velich, Oostenrijk, ook een prettige wijn. Het gerecht, Noordzeetong gegaard in gerookte dennenolie; prei, oester, citroengras, zag er na het kleurrijke geweld van de voorgaande gerechten bleekjes uit. De smaak echter was zeer spectaculair. De tong, gegaard in de gerookte dennenolie, vond ik fantastisch. Zacht, toch stevig, een goede vissmaak en ook de dennen waren uitstekend te proeven. Het schuim van de oester en het citroengras was heerlijk en paste perfect bij de tong. Verder op het bord nog torentjes van onder andere radijs, die behalve voor wat kleur ook voor een bite zorgden. Wederom vonden we het gerecht bijzonder smakelijk en zeer verrassend.DSC05739

Bij het hoofdgerecht ging het even mis met het inschenken van de wijn. Het was niet doorgekomen dat ik liever een ander hoofdgerecht had, maar dat werd direct opgelost. Echtgenoot kreeg een glas Maison Nicolas Perrin, Saint Joseph 2012, waar hij tevreden mee was. Zijn gerecht, Anjou duif; wortel, rogge, kardemom, groene olijf, mosterdzaad met erbij nog de beroemde sauce ‘Royale’ kon hem zeer bekoren. Ook dit vond hij in al zijn klassiekerigheid weer een heerlijk gerecht.DSC05742

Ik kreeg een glas Umathum, Sankt Laurent 2012, Burgenland, waar ik zeer tevreden mee was. Mijn gerecht was kalfszwezerik, geroosterd & gelakt; XO-saus, peer, Romanesco, gerookte paling, rijst. Op een cirkel gemaakt van rijstvel lag een stukje perfecte kalfszwezerik, gelakt met de XO-saus. Erbij de Romanesco, de peer, de paling en schuim van pandanrijst en peer. De crumble erbij had een neutrale smaak, dus ik vermoed dat die van brood gemaakt was. Rondom de cirkel lag nog een cirkel van de XO-saus en het schuim van de rijst/peer. Zowel apart al in combinatie was ook dit weer ongelofelijk lekker. De kalfszwezerik was ongelofelijk zacht en mals en toch stevig, de smaken van de bloemkool met de peer en de rijst en de paling pasten er perfect bij en de XO-saus completeerde het geheel. Zo langzamerhand viel ik wat stil van bewondering.DSC05748

Het dessert dan. Een glaasje Chateau de Jurque Tendresse Jurançon kregen we en allereerst verscheen een pré-dessert, de Waldorfsalade. Een heerlijke interpretatie van de Waldorfsalade vond ik het. Fris ijs van groene appel, crème van selderij, verse selderij, walnootkaramel en vanille-rozijnen. Het enige jammere, maar ook dat is persoonlijk, vond ik dat het ijs met stikstof is gemaakt en ik vind dat dat toch vaak wat taai van structuur wordt en dat vind ik minder prettig. Maar verder was het een heerlijk hapje.DSC05749

Het dessert was weer een ontzettend mooi plaatje. Avocadosorbet; Chartreuse, groene appel, komkommer, yoghurt. In het midden van het bord een saus van Chartreuse met komkommer en een heel klein pepertje her en der, geweldig lekker. Achter deze cirkel een prachtig opgemaakte ‘salade’ van appel, komkommer en yoghurt, heerlijk fris van smaak en voor de cirkel een ‘partje’ avocadosorbet met een schil van chocolade. Ik ben helemaal geen avocado-liefhebber, maar deze sorbet was geweldig lekker. Heerlijk fris en perfect van structuur. Een fantastisch dessert en een waardige afsluiter van een werkelijk uitstekende maaltijd.DSC05754

Bij de espresso en thee kwamen nog snoepjes. Allereerst een plateautje met drie halve balletjes, waarvan ik me nog twee smaken herinner, namelijk Cuba Libre en espresso en ik geloof dat de derde naar Pinacolada smaakte. Verder de kus van Thèrése, die je ook bij De Librije krijgt. Witte chocolade en roos deze keer. Vervolgens kwamen er nog vier snoepjes bij. DSC05758In een rond schaaltje drie hapjes en op een schoteltje nog eentje. Ze hadden de smaken Margarita, Cosmopolitan, Black Russian en Strawberry Daiquiri. Ontzettend lekker waren ze allemaal en ook weer plaatjes om te zien.

Na het betalen van de rekening verlieten we meer dan tevreden Librije’s Zusje, wat een uitstekend restaurant. De twee sterren binnen 7 maanden verbazen me absoluut niet. De valetparking van het hotel is ook meer dan perfect, dus diep tevreden gingen we huiswaarts. Om vaak naar terug te keren!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s