’t Nonnetje in Harderwijk

Nadat Michelin ook ‘t Nonnetje een tweede ster had toegekend, wilden we er natuurlijk weer zo snel mogelijk naar toe. Nu leverde dat wat agendaprobleempjes op, maar in januari zou het wel lukken. Het waren de winnaardagen van DWTS, wat ons niet uitmaakte, we wilden er gewoon heel graag gaan eten. Om ze persoonlijk te feliciteren en om weer te genieten van de heerlijke gerechten van Michel en team. Zo kwam het dat we op deze 10e januari de auto parkeerden, die weer heel vriendelijk ergens voor ons werd geparkeerd en we al werden opgewacht door Maurice, de sommelier. Leuk is dat toch als je je zo welkom voelt! We kregen heel prettig de enige ronde tafel in het restaurant, fijn dat ze onthouden dat die onze voorkeur heeft. Een geweldig begin dus! Als aperitief wilde echtgenoot graag de Cava die hij hier altijd neemt, nog steeds die van Jaume Serra en ik wilde graag een gin en tonic. Dat werd een heerlijke Sylvius gin met mijn favoriete Fentimans tonic, een mooie combinatie. In het glas verder wat bolletjes groene appel, die het lekker fris maakten.

Michel, de chef, kwam ons begroeten en even vertellen over de gekte na de tweede ster, leuk! DSC05656Bij zich had hij alvast een dip van geitenkaas met bieslookolie, waarin heerlijke kaasvlinders staken. Hij vertelde over het menu en vroeg of we een oestertje wilden, wat natuurlijk het geval was.

Op tafel kwam ook het al bekende tableautje met olie, zout en heerlijke walnotenboter. DSC05657De boter was in de vorm van een walnoot neergezet, dit soort details komen hier telkens weer terug, erg leuk om tot in de details mooie dingen te maken. Water kwam er ook, voor echtgenoot zoals altijd bruisend, wat hier keurig gekoeld wordt en voor mij een karaf ijswater.

Het menu van DWTS stond al op tafel. We bekeken het, vonden het prima en wilden ook graag het extra gerechtje wat mogelijk was, dus kon het feest beginnen.DSC05659

Allereerst kwam de oester. Deze keer een warme oester, want hij lag onder een gegratineerde sabayon van manzanilla met erop een borageblaadje. Onder de oester zure sjalotjes en erbij een parel van oester, die opensprong in je mond en waaruit oestervocht stroomde met een zeer diepe oestersmaak. Heel knap en erg lekker!DSC05663

Voordat we begonnen met het menu kwam er nog een amuse. Gepresenteerd door een van de koks, erg leuk vind ik dat. Een gedeconstrueerde Waldorfsalade. Zoals alles hier een plaatje om te zien. In het midden tartaar van knolselderij met erom heen allerlei ingrediënten die in een Waldorfsalade thuishoren, zoals een walnoot, gel en ijs van appel, een shot (parel) gevuld met appel en kaneel. Een flink krokantje van selderij lag erbij en voor het gerechtje lag een gelei-achtig vocht wat vocht van knolselderij bleek te zijn en wat zo’n 12 uur duurt om het uit te laten lekken, zo vertelde de jonge kok. In ieder geval was het een erg lekker gerechtje. Ik vind de amuses van Michel namelijk altijd wel gerechtjes.DSC05667

Bij het eerste gerecht kwam een glas, Clos Lapeyre, Jurançon, Gros et Petit Manseng. Een prettige wijn, ik heb wel iets met die Zuid-West Franse witte wijnen. Erbij terrine van eendenlever, gekonfijte eendenbout met ui-bereidingen. Twee cilinders troffen we aan. De eerste was omwikkeld met Lardo di Collonata en Gandaham en erin zat de heerlijke terrine van de eendenlever. De andere was een krokante cilinder gevuld met rillette van de eendenpoot met erop een mousse van vijgen en rode port. Erbij diverse ui-bereidingen, waarvan ik me zoetzuur, gebrand en Amsterdams herinner. In ieder geval was ook dit een bijzonder smakelijk gerecht. Fijne structuren, heerlijke smaken en mooi in balans.DSC05668

De volgende wijn was een Cuvée Excellence, Mas de Bressade, Costières de Nîmes, Frankrijk, een blend van Rousanne, Viognier en Grenache Blanc. Erbij gebrande kabeljauw, rundermerg, slakjes en wintertruffel. Een mooi stuk gepekelde en gestoomde kabeljauw kregen we. Erop de rundermerg en de truffel en bieslook. Ernaast schuim van zachte knoflook, waarin we de klassieke Bourgogneslakjes aantroffen en aan de andere kant wat aardappelpuree met truffel. Het geheel werd verbonden door de jus gemaakt met Valpolicella, die mooi gekarameliseerd was en daardoor lichtzoet werd. Erbij nog een neutraal smakend krokantje en de kabeljauw lag op wilde spinazie, afgemaakt met amandelolie. Weer waren we bijzonder tevreden. Een fijn klassiek gerecht in een nieuw jasje met fijne smaken en prima bij elkaar passende smaken. DSC05674

We gingen verder met het extra gerechtje. In het glas een Picpoul de Pinet, Mas Laurent. Een wat lichtere wijn. Het gerecht was een gerecht in tweeën. Op het bord een coquille Saint-Jacques, Brussels lof en trompette de la mort. Een geweldig grote, handgedoken, coquille kregen we, perfect van garing.  Erbij geroosterde lof met de paddestoelen, een torentje van rauwe lof gevuld met tartaar van coquille en een krokantje erom heen. Bij de coquille en de lof werd aan tafel een jus geschonken van de trompette de la mort en die jus was heerlijk. Gelukkig bleef het kannetje staan, dat doen ze hier altijd en de bodem ervan werd heel snel zichtbaar. Een erg lekker gerecht.DSC05672

In een schaaltje erbij een kunstige schelp gemaakt van het corail van de coquille, zeer diep van smaak. Erbij schuim van de baard van de coquille, crunch van kroepoek en kaviaar van forelkuit. Ook dit was allemaal bijzonder smakelijk. Wederom erg mooi in balans. Dat bleef ons de hele middag eigenlijk opvallen: de gerechten waren allemaal werkelijk schitterend in balans. Dat levert op de een of andere manier een hele prettige wijze van eten op, ik weet niet helemaal hoe dat te duiden, maar plezierig vonden we het absoluut.DSC05676

Waarmee we toe kwamen aan het hoofdgerecht. Hierbij kwam een glas Spätburgunder, Philipp Kuhn, Pfalz, Duitsland. Een lekkere Pinot Noir. Het gerecht was hertenrug met zolderspek, rode kool, peer en jus van jeneverbes. Op het bord een zeer mals stuk hertenrug, afgedekt met wat plakjes peer, waarop dan weer een flinterdun plakje zolderspek uit Balkbrug lag. Het vlees, wat van zichzelf al erg lekker en geweldig mals was, kreeg door het zolderspek nog een extra dimensie, erg lekker. Erbij rode kool, peer rauw en gestoofd en een heerlijke jus van jeneverbes met zoethout. Wederom alles uitstekend in combinatie en ook erg lekker apart.DSC05678

Bij het dessert kwam een glas White Rabbit, Niepoort, Douro, een blend van Malvasia, Viosinho, Gouveio. White Rabbit is vernoemd naar een personage uit Alice in Wonderland. Een fijne witte port. Het dessert was chocolade met wortel en smaken uit het bos. Leuk gepresenteerd op twee borden, waartussen dennentakken lagen kregen we diverse bereidingen van chocolade, witte en pure, ijs van pastinaak, kastanjecrème, een bombe van chocolade met karamel, spongecake van wortel, een krokantje van wortel, mousse van wortel, sneeuw van dennen. Ook dit dessert werd weer door een van de koks gepresenteerd en ook nu vonden we dat natuurlijk weer erg leuk. Het was een heerlijk dessert met leuke smaken. De chocolade combineerde uitstekend met de aardse smaken van de pastinaak, kastanje en den. Erbij lag ook nog een meringue van wortel waarin duidelijk zout te proeven was, bijzonder lekker vond ik die! Ook dit was dus weer een succes.DSC05681

We sloten af met espresso en thee, waarbij mij het theeplateau opviel. Behalve het leuke potje, wat je wel vaker ziet, stond er ook zo’n hebbedingetje op, waar ik altijd hebberig van wordt, een leuke zandloper voor 3, 4 of 5 minuten trekken van de thee. Ik hou van dat soort hebbedingetjes…Maurice vroeg nog keurig of we er friandises bij wilden en dat wilden we deze keer wel, alles was zo lekker geweest, ook deze wilden we deze keer graag proeven. DSC05684En ze waren heerlijk. Ik herinner me een bonbon met gefermenteerde knoflook en eentje met biet, maar ook de andere twee waren bijzonder lekker. Waarmee we een uiterst genoeglijke middag met geweldige gerechten afsloten. We bedankten Michel en team en Maurice voor alle heerlijkheden en natuurlijk komen we snel weer terug om van het nieuwe lekkers te gaan genieten. De twee sterren vinden we in ieder geval volkomen terecht!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s