De Fuik in Aalst

DSC01914Een krap jaar geleden was ik met mijn oudste zoon bij De Fuik voor een zeer lekkere en genoeglijke lunch, dus ik wilde in ieder geval nog een keer. Dat gebeurde op deze middag van de Restaurantweek samen met mijn echtgenoot.
Een zeer vriendelijke ontvangst door de gastvrouw, die er zeer goed uit zag en we kregen zoals gevraagd een tafel bij het raam, ik meen zelfs dezelfde tafel als destijds met mijn zoon. DSC01917Op tafel stond al een bakje met olijven en een glas met emping met tandoorikruiden. Mij viel op dat het tafellinnen veranderd is. Jammer, want wat er de vorige keer lag vond ik echt bijzonder mooi; wat er nu ligt is meer algemeen. DSC01916De tafel is wel keurig gedekt met per tafel één paars element wat ook terugkomt her en der in het rustige en stijlvolle restaurant. Het zicht op de rivier was deze dag mooi, maar wat saaier dan gewoonlijk omdat de watersportminnenden zich lieten verdrijven door de wolken en soms lichte regen.DSC01933
Een glas champagne wilden we wel, hier van Devaux, Cuvée D, een vriendelijke champagne.DSC01921 Erbij een drieluikje van hapjes met links een balletje van geitenkaas met krokante Gandaham, plakjes droge worst en een makaron van venkel met roompaté. Het geitenkaasballetje vond ik bijzonder lekker, de worst was prima en de makaron was verrassend. Ook brood verscheen, nog lekker warm en gepresenteerd in een leuk huiselijk mandje.DSC01922
Nadat we hadden aangegeven dat we de aangeboden extra gerechten ook graag wilden en ook het wijnarrangement, maar nog wel graag even de wijnkaart wilden inzien kwam er een kleine amuse.DSC01924 Crispy Caesar. Op een krokant kroepoekje van parmezaanse kaas een bolletje met de ingrediënten van de Caesar Salad en schuim van de dressing. Leuk en erg lekker en zeer mooi gedetailleerd (let op het plakje olijf!)
De wijnkaart is mooi en ook zeer prettig van prijs. De vrouw des huizes biedt ons een waterarrangement aan: 5 euro voor onbeperkt water uit flessen. Een karaf, zo zie ik op de kaart, is ook mogelijk, dat kost 1 euro. Wij gaan voor het arrangement, want echtgenoot drinkt liever bruis.
De zéér enthousiaste sommelier, te herkennen aan zijn fluwelen pak, schonk een witte wijn in. Uit Zuid-Afrika van Bouchard Finlayson, Blanc de Mer 2013, een verrassende blend met in ieder geval Riesling en Viognier en nog drie andere druiven. Een zeer smakelijke wijn.DSC01928
Het eerste gerecht is ceviche van zeebaars; structuren van komkommer/citrus/kropsla. Een mooi opgemaakt bord kregen we met erop reepjes licht in citrus gemarineerde zeebaars, allerlei lekkernijen van komkommer, waaronder marshmallow, meringue en een gemarineerd rolletje, kropsla in zeer minieme hoeveelheid en poeder van citrus. Een prettig fris en zeer licht begin.
Ook de volgende wijn kon ons bekoren, een Altenkirch Steillage, Feinherb 2012 Rheingau, een zeer fijne Riesling.
DSC01930Erbij gebakken zeetong; couscous/wortel&gember/groene kruiden. In een schaaltje uitstekend klaargemaakte tong met eronder couscous met gember en een saus en schuim van wortel en gember. Zeer zachte smaakjes bij elkaar. Voor mij persoonlijk mag met name de gember er wel iets geprononceerder uitspringen. Maar: een goed gerecht, goed van cuisson. Een klein beetje eendimensionaal…
De sommelier schonk de eerste rode wijn in, een Zweigelt Mitterjoch uit Oostenrijk, Birgit Braunstein Burgenland. Mooi licht en goed passend bij de truffelrisotto; gepocheerd boerderij-ei/sjalot/tijm. DSC01934Op een mooi bord risotto met echte truffel (gelukkig geen truffelolie!!), die uitstekend van smaak was, maar qua garing nog net een iets te harde kern had. Erop een gepocheerd eitje, wat nog prachtig liep. Een paar zoutkorreltjes vervolmaakten dit mooie eitje. Het geheel was afgemaakt met geschaafde truffel en parmezaanse kaas. Een zeer prettig gerecht.
Bij het hoofdgerecht kwam een Syrah 2011 van Louis Cheze, altijd goed. Op het bord Simmentaler entrecote; toffee knolselderij/jus port/ aardappel. DSC01939Vanwege de allergie van echtgenoot was de toffee van knolselderij vervangen door een zalfje van pastinaak. Behoorlijk wat uitstekend vlees kregen we met een prima jus erbij, apart geschonken en het kannetje bleef staan. Verder wat voorjaarsgroenten en paddestoelen en een cilinder van aardappel gevuld met wortelcrème. Mooi op het bord, fijn in de mond. DSC01950
Bij het dessert, waarvan ik weer eens vergat een foto te maken, maar de eigenaresse was zo vriendelijk om een foto voor me te maken van een bord in de keuken, kwam een glas Rivesaltes, Domaine Sarda-Mallet, Le Serrat. Het dessert was frangipane en pure chocolade. Een heerlijk taartje van frangipane en chocolade troffen we aan, erbij karamelroomijs op pistachekruim en wat custard, verder nog wat amandel en gekarameliseerde plakjes banaan. Her en der wat krokantjes voor de bite. Een fijn licht dessert met mooie smaken.
DSC01943Bij de uitstekende espresso, waarvan later nog een tweede kopje kwam, werd die fantastische wagen met al die heerlijke friandises voorgereden. Ik zag die ontzettend lekkere gedroogde aardbeitjes al van verre. Verder een weckpotje met eigengemaakte advocaat met een drankje uit Aalst, want Aalst bestaat deze maand zoveel jaar (ik ben helaas het precieze aantal jaren vergeten), wat noga, marshmallows en maar liefst 10 fantastische chocolaatjes/koekjes/andere heerlijkheden.DSC01948
We maakten onze keus en hebben nog heerlijk zitten snoepen van al die mooie lekkernijen. Wat een verwennerij!
Na het betalen van de rekening, die ook al heel vriendelijk was, verlieten we De Fuik. Wat een aangenaam, gastvrij en vriendelijk restaurant is het toch! Om vaak te bezoeken! Opvallend is dat de gastvrouw voor iedereen een vriendelijk woord heeft en daar ook de tijd voor neemt.
In de maand april is er een leuke aanbieding vanwege het 1-jarig bestaan van de huidige eigenaren, mocht u in de gelegenheid zijn: doen!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s