De Schans in Montfoort

Via de social media zag ik voorbij komen dat De Schans in Montfoort deze maand 10 jaar bestaat en dat er in de maand januari een speciaal 10 gangenmenu voor de vriendelijke prijs van 55 euro wordt aangeboden. Ik keek snel in mijn agenda en zag dat er nog net een vrijdagavond open stond. Via twitter was de reservering voor 3 personen snel gemaakt en vol verwachting wandelden we de 17e januari het restaurant binnen. De ontvangst was in de hal en toen ik onze naam noemde moest de sommelier even overleggen met de chef. Later bedacht ik dat ik onder mijn twitternaam was neergezet, maar er was dus enige verwarring. Wat ik niet begreep was dat er geen tafel voor drie beschikbaar was, maar ook dat werd snel opgelost. DSC01495Het restaurant was al flink gevuld, wat tot een gezellig geroezemoes leidde.
Een aperitief wilden we wel. Voor ons een glaasje Crémant uit de Elzas, voor Ole ook, maar dan met een beetje bramenlikeur erin. Het werd ons aangeboden door het huis, vriendelijk.
Het was precies 10 jaar geleden, grappig detail, dat we hier waren en de hele inrichting is inmiddels veranderd. Het blijft een knus restaurant wat slim is ingericht.
We hadden bij de reservering al aangegeven dat we graag de 10 van Lil en Ries wilden en we bekeken even de wijnkaart. De wijnkaart is niet heel uitgebreid, maar wel met voor ieder wat wils en er staan zeker een aantal leuke wijnen op. Thuis had ik via de website al wat interessante wijnen gezien en we kozen er deze avond twee en lieten het arrangement dus aan ons voorbij gaan.
Als witte wijn werd het een Esporão ‘Private Selection’ 2009, Herdade do Esporão uit de Alejento in Portugal, een schitterende blend van semillon, marsanne en roussanne, die ons erg beviel.
Water wilden we ook graag, bruisend en plat. Een karaf lukte niet wat betreft het platte water, de jongeman bracht ook daarvoor een fles. Prettig was het dan weer wel dat men hier het water in koelers bewaard, dat stel ik zeer op prijs. Brood en boter kwamen ook op tafel.DSC01496
Op een leistenen plaatje verscheen vervolgens een amuse. Links in een klein bloempotje een crème van gefermenteerde knoflook met erop als ‘aarde’ gekruid broodkruim, wat ik verrassend lekker vond, zowel in combinatie als apart en rechts een grijs blokje wat bloemkool bleek te zijn met zwart sesamzaad, ook een prima combinatie met erbij nog kruim van olijf. Een leuk begin!
De uitstekende sommelier, die ondanks alle drukte tijd vond om af en toe een praatje te maken (de chef overigens ook), schonk de wijn in en het eerste gerecht kwam.DSC01500
Albacore tonijn met een crème van wasabi en salade wakame, zo staat het op het menu wat ik mocht meenemen. Een mooi stukje heel kort aangezette tonijn trof ik aan met erop een sojadressing, een beetje tartaar van de tonijn, de wakamésalade en schuim van wasabi. Erbij nog een koekje met sesam. Een lekker gerechtje. DSC01502
We gingen door met de terrine van Livar koontjes en eendenlever die wél mag. Een vierkantje lag links op het bord. Gemaakt van terrine van de varkenswangetjes met in het midden terrine van eendenlever, allebei prima van smaak en goed van structuur. In het midden een ‘balletje’ ijs van vijg wat door gepofte quinoa was gerold en links diverse structuren zoals dat tegenwoordig heet van vijg, waar we onder andere chutney en mousse bij ontdekten en dat geheel was omgeven door kruim van gerookte olie. Alweer een leuk gerecht!DSC01503
Het derde gerechtje was winterkabeljauw met ‘snert’ op onze wijze. Een lekker stukje skrei kregen we met erbij erwtensoep op de manier van De Schans. Dat betekende wat groenten onder het stukje vis en ernaast erwtensoep zonder worst maar met gerookte paling. Een lekkere combinatie. Jammer dat vooral mijn gerecht aan de lauwe kant was.DSC01505
We gingen door met de coquille met lardo en gevogeltebouillon. Een goed gebakken coquille kregen we, voor een deel omwikkeld met smeltende lardo en erbij aan tafel geschonken gevogeltebouillon die prima hoog op smaak was. Onder de coquille lag wat antiboise en in de bouillon was de lavas goed te proeven.
We waren toe aan de rode wijn. We hadden gekozen voor een Santenay A.C. Beaurepaire Premier Cru 2010 Domaine Olivier, een zeer prettige Pinot Noir. DSC01508
Ons volgende gerecht werd de welbekende risotto van bospaddestoelen, truffel en oude boeren brokkel.
Risotto dus met bospaddestoelen, wat truffel en wat truffelschuim en aantal erover geraspte boerenbrokkelkaas. Op de rand van het bord nog een lik paddestoelentruffelcrème. Lekker maar ook weer wat aan de lauwe kant. Echtgenoot vind dat prettig, ik minder.
Waarmee we aankwamen bij de vleesgangetjes.
Als eerste kwam de hoeveduif, op het karkas gebraden met vanillezuurkool. Helaas ben ik vergeten een foto te maken. In ieder geval was het stukje duif mooi zacht, de jus erbij was van de duif zelf en het pootje van het beestje was gekonfijt. Verder erbij een dressing van biet en de zuurkool met vanille. De duif vond ik dus goed, de zuurkool persoonlijk minder, ik ben niet zo van het zoete in gerechten en hou juist van het rinse karakter van zuurkool. DSC01510
Na de duif kwam de eend. Hollandse eendenfilet gelakt met huisgetrokken dennenstroop.
Precies dat kregen we ook. Drie plakken eendenfilet, prima van cuisson, hoewel ik zelf het vet graag in zijn geheel krokant zie, gelakt met de dennenstroop. Op zich een leuk bedachte combinatie, voor mij echter te zoet. Wat natuurlijk geheel persoonlijk is. Erbij overigens nog de eigen jus van de eend. DSC01511
Het laatste vleesgerecht was lende van het Belse Blauwe rund, bitterbal en jus van zijn staart.
Een mooi stuk zeer malse lende kregen we met erbij een bitterbal en jus van de ossenstaart en diverse groenten. Het vlees, zo vertelde men, was eerst gebakken en daarna langzaam gegaard op 55 graden. Het was dan ook boterzacht, lekker! De groenten waren op de keiharde wortel na prima. Erbij lag een crosne en die vind ik altijd erg lekker.DSC01514
Als negende gang was er kaas. Mooie boeren regio kazen zoals op mijn menu staat. Allemaal kaasjes uit de directe omgeving (waarbij ik dan wel de Doruvael miste) die lekker waren. Erbij vruchtenbrood en compote van zoete ui. DSC01516
Het dessert bestond uit dessert De Schans en dat betekent allemaal chocolade, dulce de leche en mango en dat werd gepresenteerd op een langwerpig bord. Allemaal even lekker overigens, waarbij de mango een heerlijke frisse toets gaf.DSC01519
Bij de espresso tenslotte een chocoladelolly en in een schaaltje nog diverse bereidingen van peer die heerlijk fris waren en daarmee een fijne afsluiter waren van een leuke maaltijd.
De 10 van Lil en Ries vonden we leuk om te eten. De Schans is een gastvrij restaurant met vriendelijk personeel.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s