De Leest in Vaassen

Op de laatste zondagmiddag van de dining-with-the-starsweek had ik een plekje kunnen bemachtigen bij De Leest, één van mijn favorieten. Ole liet dit keer verstek gaan, dus met Maurits reden we naar Vaassen, waar parkeren nog steeds geen probleem is.  P1010488

De deur zwaaide voor ons open en we kregen een mooie ronde tafel tegenover de keuken, naast het restaurantgedeelte waar we de vorige keer zaten. Wel leuk om eens van zeer dichtbij de logistiek te kunnen bekijken. P1010489
Jammer dat de tafel naast ons later werd bezet door een gezin met vier kleine kinderen, waarvan de ouders de kinderen helaas los lieten rondrennen…..Zoals bekend namen wij onze kinderen ook altijd graag mee, maar we wilden wel graag restaurantgedrag zien en dat betekent aan tafel meetafelen. Wat niet wegneemt dat we er prima zaten. P1010490
De tafel was uiteraard keurig gedekt, boter, olie, peper en zout stonden al klaar.

We begonnen met een glaasje champagne, een Serge Mathieu hier, die erg lekker is. P1010491
Niet te bubbelig en fijn droog. Erbij direct drie hapjes, die de toon zetten voor een prima maaltijd.

De eerste, mooi op een servet geserveerd, was een pastille met gerookte zalm en zalmeitjes. Prachtig om te zien en erg lekker. P1010494

De tweede, gepresenteerd in een langwerpig schaaltje, een koekje met geitenkaas en basilicumolie. Ook mooi om te zien en alweer bijzonder lekker. P1010493

De derde, gepresenteerd in bekertje, een cornetto met gestoomde makreel, tuinkers en kerriemayonaise, heerlijk zacht van smaak en toch een smaakbom.  P1010492

Knappe hapjes!

Het menu voor deze middag werd ons uitgereikt, een van de kaartjes mocht ik mee naar huis nemen en we gingen de wijnkaart bekijken. We besloten tot twee favorieten (ja alweer) van ons. We begonnen met de Clos Marie, Manon, Pic Saint Loup, 2007 en zouden vervolgen met een favoriet van De Leest ook, de Collesanti, Lazio, Marco Carpinetti, 2009. Allebei mooie, volle mineralige wijnen met een fijne lange afdronk.

Een heerlijk warm broodje verscheen en daarbij twee amuses.

P1010495
In een mooi rond schaaltje een rolletje van rund met fijne groenten, krokant zeewier en granité van sesam, ronduit erg lekker en ernaast in een kommetje een salade van quinoa met paling en yoghurtcrème met specerijen. Een prachtig, afgewogen in smaken, hapje.

De glazen werden gevuld met de Manon en met water en het feest kon beginnen.

Het eerste gerecht was wat mij betreft de topper van deze lunch. Alleen om er naar te kijken al, het leek wel een bos op je bord, prachtig gewoon. P1010496
Het ging om mineralen, makreel & Hollandse invloeden. Wat hier betekent dat je licht gemarineerde prachtig zachte makreel krijgt, witte en groene aspergetoppen, rechtop op het bord geplaatst, erbij een ziltige salade van lamsoor en zeekraal met frisse rettich, avocado, rode ui en doperwtjes. Dat alles verbonden door een prachtige vinaigrette. Een absoluut heerlijk gerechtje was dit.

P1010498
We vervolgden met de schol, venkel & tomaat en kregen op zo’n schaalachtig bord wat blijkbaar in de mode is momenteel droog gebakken schol met bereidingen van venkel, gemarineerde tomaatjes en Spaanse ham en dat alles werd verbonden door een prachtige jus van specerijen en afgedekt als het ware met schuim van die jus. Een iets ‘gewoner’ maar zeker ook erg lekker gerechtje.

P1010501
Een extra gerechtje was mogelijk en dat namen we natuurlijk (supplement 12.50). Kabeljauwrug & bloemkool. Kabeljauwrug in de oven gegaard met structuren van bloemkool, vadouvanolie en kort aangezette reuzengarnaal. Precies dat troffen we op het bord, erbij nog wat saladeblaadjes en we vonden het alweer een goed gerecht. Wel de derde keer op rij (De Pastorale, Niven en nu weer) dat we structuren van bloemkool kregen, wat dan moeilijk is om niet te gaan vergelijken. De Leest komt eruit als een hele goede tweede in ieder geval.

We gingen over op de Laziowijn, die ook bijzonder smakelijk was, wellicht hadden we beter deze eerst kunnen drinken. Wat niet wegnam dat hij vanwege zijn lengte uitstekend ging bij het hoofdgerecht van het menu. Kalf. P1010502
Zacht gegaard kalf met spicy couscous, frisse navets, jonge uitjes en gel van champignons met lichte groene curryjus.  Een mooi stuk kalf kregen we met inderdaad heerlijk op smaak zijnde couscous, mooie toefjes meiknolletjes, lekkere uitjes, gel van champignons, maar ook de nodige cantharellen en dat alles werd weer m
ooi verbonden door de jus, waarin een mooie currytoets te proeven was. Een wat klassiek uitgevoerd, maar prima gerecht.

Een dessertamuse (supplement 5.00) wilden we natuurlijk ook wel, als we toch hier zijn, willen we gewoon alles. P1010503
Dat waren bereidingen van wortel en sinaasappel met karnemelk en verveine. Een beetje vreemde amuse vonden we het. Bepaald niet spectaculair, maar wel lekker. Toen echtgenoot en ik later op de dag de maaltijd nog even naspraken kwamen we tot de conclusie dat het allemaal goed was, maar niet zo opzienbarend goed als de vorige keer. Teken aan de wand voor ons is ook dat Maurits alles geweldig lekker vond en Maurits is qua eten de minst avontuurlijke van ons vieren….

We sloten af met een dessert. Een dessert in tweeën, P1010506
Luchtige yoghurt met bereidingen van framboos en sorbet van yoghurt en mascarpone troffen we in het ene bord, dat alles nog afgedekt met een flinterdun krokantje met framboos. Erg lekker en erg mooie frambozen trouwens. Ik ben een groot liefhebber van frambozen. P1010505
Op het andere bord 100% aardbei met pistache en saffraan. Ware kunstwerkjes van aardbei troffen we aan, ik zal hieronder een detailfoto plaatsen, erbij mooie dingetjes met pistache en saffraan en de drie smaken combineerden prachtig.

P1010508

Als allerlaatste lekkernijen kregen we bij de prima espresso elk een mooi klein schaaltje met vijf heerlijke snoeperijtjes en voor ons drietjes een plateautje met macarons, deze keer met de smaken citroen, speculaas en mokka. Gewoon geweldig lekker. P1010509

Het personeel hier is uitmuntend. Goed op elkaar ingespeeld, een vriendelijk, attent woord voor elke gast, oplettend en in voor een grapje. De samenwerking tussen zwarte en witte brigade is ook uitstekend, dat merk je als alles soepel loopt en dat doet het hier. Een goed geoliede machine met prachtige gerechten, fijne wijnen en een mooie ambiance.

Advertenties

19 gedachtes over “De Leest in Vaassen

  1. ad

    Dat was een aardige optocht zeg, erg goed! Antwerpen komt zo op de kaart.

    Prijs ook prima, het wisselen naar kaas vind ik wel kostelijk.

    Weer lekker genoten, bedankt weer voor je verhaal, groetjes Ad

    Leuk dat je man van malt houd, ikzelf ben er ook niet vies van, haha.

  2. ad wijgerde

    Ach het is een mannen drank zullen we maar zeggen, hoe viezer hoe beter, bv.Lagavulin.

    Een beetje hetzelfde als met de roodbacteriekaas, die moet ook ruiken en wel zo dat het niet al te fris is, haha.

  3. ad

    de eerste keer dat ik olijven, bier, wijn, blauwe kaas probeerde had ik ook je beleving.
    Whisky is een edel drankje dat een eerlijke kans verdiend. Zelf heb ik ook eerst Cognac leren kennen, zachter en als je daar dan toch bent.
    De single malts zijn anders als een voordelig flesje, niet geschoten is natuurlijk altijd mis.
    Maar laat je door mij niet niet verleiden, groetjes Ad

  4. John Golsteijn

    Mooie lunch in dit kleine zaakje. En de albufeirasaus lijkt me heerlijk. Nog nooit geproefd! Goede tip van Myriam dit gezellige restaurant.
    Gr. John.

  5. Rik

    Dag, de mensen op de foto behoren die tot je kennissenkring? Zo niet, dan zou je die personen misschien kunnen anonimiseren. Gewoon hoofd een beetje vaag maken.

  6. john golsteijn

    Ja Carla wat vinden we nog opzienbarend goed!
    Toch wel mooie gerechten. Puur en duidelijk. Vind het een mooie presentatie. Prachtig servies etc. Wil er altijd nog heen maar eerst de Zwetheul!
    Wel leuk dat je twee zonen hebt die zo verschillend zijn [smaak]
    Dank voor je verslag.
    Gr. john.

  7. ad wijgerde

    mooi hoor, niet voor niets de nr.3 van Nederland. Eerste gerecht lijkt me toppie. Wel raar dat je voor een (dessert) amuse moet bijbetalen. Bedankt, groetjes Ad

  8. Prachtige foto’s, prachtig verhaal en vooral: prachtige gerechten.

    (en dat voor een dining-with-the-stars menu, ik heb heb toch te vaak gezien dat men zich er dan wat van afmaakt, in de drukte raken ze niet het normale nivo…. De Leest overduidelijk niet)

  9. Keukenprins

    Smakelijk en vakkundig beschreven. Vind de conclusie dat Maurits alles lekker vond een teken aan de wand is, een leuke. Het kan natuurlijk ook zijn dat zijn smaak meer ontwikkeld raakt met al die heerlijkheden. Prachtige gerechten, mooie wijnen en een genietende beoordelaar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s