Niven in Rijswijk

Op deze maandagavond van de dining-with-the-starsweek was ons doel Rijswijk. Niven om precies te zijn. Na de niet al te beste ervaring vorig jaar verdiende hij wel een herkansing vond ik en dan is een week als deze een mooie gelegenheid.
De ontvangst in de ruime hal, waarvan de deur mooi voor ons openzwaaide, was vriendelijk en professioneel. Ik had om een ronde tafel in het restaurantgedeelte gevraagd, vorig jaar had men nl. een zaal achter het restaurant erbij getrokken en gezien de reviews leek me dat niets. Dit jaar had men een zaaltje aan de zijkant van het restaurant met een tafeltje of 4 – 5 erbij getrokken, vast heel vriendelijk bedoeld om meer mensen de mogelijkheid te geven van het arrangement gebruik te maken. P1010452
Wel weer heel vreemd dat de tafels in dat zaaltje gedekt waren met linnen en dat de tafels in het restaurant niet gedekt waren. Wel damasten servetten, maar geen tafelkleden….

We wilden wel een glas champagne, maar helaas, glazen champagne kennen ze hier niet, alleen halve flesjes. Dat was niet de bedoeling, dus dan maar een glas witte wijn. Een Azuela Rueda bestaande uit de chardonnay/verdejo en bambino(?) druiven.  Een aardige wijn. Overigens is er wel een glas Prosecco te krijgen, maar zoals bekend ben ik niet heel erg weg van Prosecco.
Brood, boter, olie stonden al op tafel en er verschenen wat knabbels. P1010454
Op een leistenen plaatje een bitterbal  van zwarte knoflook, kletskoppen met Goudse kaas en een spritsrolletje. Lekker!
Het menu van deze avond stond ook al op tafel en dat beviel ons. 5 gangen voor 55 euro, een wijnarrangement voor 7.75 per glas, een Bob-arrangement voor 4.25 per glas, een waterarrangement voor 3.50 per persoon (onbeperkt Original water) en koffieservies voor 6.50 per persoon. Het menu zou nog uitgebreid kunnen worden met een Hollands kaasplankje voor 15.00.
Het waterarrangement is een hele verbetering met vorig jaar, toen er exorbitante prijzen per fles werden gerekend, complimenten dus.

Wij vonden 5 gangen wel voldoende, de Hollands kazen kennen we nu wel en bogen ons over de wijnkaart. Ik ontdekte een wijn, die we ook dronken bij Table d’Amis en die ons uitstekend bevallen was. De Amayna Vina Garces Silva, Leyda Valley, 2009 en daartoe besloten we.
Enkele (drie) amuses verschenen. P1010455
In een glazen bakje met ijsblokjes twee blokjes ijs van gin-tonic met gekarameliseerde zwarte olijf met sesamzaad (al opgegeten voor de foto is gemaakt); een ijsje van balsamico, crème van balsamico, tartaar van aubergine en wat geitenkaas en een cakeje van zwarte olijf met crème fraxeeche en kruiden. Niet verkeerd, maar ook niet opzienbarend.

De wijn werd ingeschonken en die beviel uitstekend. Mooi in de zuren, stuivend fris en een lange afdronk.

Het eerste gerechtje was ‘Lente’. Groene groentensoep met gamba, tomaat en mint. P1010457
Een schot in de roos! Bouillon van tomaat met een lichte minttoets, prachtig! erin diverse groene lentegroentjes, apart klaargemaakt volgens mij met verder nog een licht gebakken gamba en een tartaar van gamba. Alle onderdelen apart waren bijzonder smakelijk en ook samen waren ze niet te versmaden. Echt een goed gerecht.
Het tweede gerechtje zag er prachtig uit, hoewel ik die veeg nu wel ken. ‘Zomerkrootjes’. (op zijn Rotterdams dus ;-)). Met frisse salade van quinoa, radijs, coquille en slakjes. P1010458

Diverse soorten biet troffen we aan op inderdaad een heerlijk frisse salade van quinoa. De quinoa was gemarineerd in champagne en citrus en ook was er nog wat lekkere cresse in verwerkt. Erbij mooie rolletjes radijs, een perfecte coquille en een uitstekend slakje. Weer een goed gerecht.

Het volgende gerecht was ‘Hollandse bloemkool’. In combinatie met pistache, kwartelei, kokkels en heilbot. P1010461
Diverse bereidingen van bloemkool troffen we aan, met wat kokkels erbij, een crème van pistache, een schuim van beurre blanc, gelakte heilbot met wat zeezout en als leuk klein detail in de vorm van een kokkelschelpje nog wat bloemkoolpuree. Een aardig gerecht.
Echtgenoot wilde bij het hoofdgerecht wel een glas rode wijn en dat werd een Le Coq Rouge uit de Languedoc.
Het hoofdgerecht was ‘Courgette“. Varkenswang, frisse citroenrisotto, halfgedroogde tomaten, zwarte knoflookjus. P1010464

Een nogal klein stukje prima varkenswang kregen we met ernaast een inderdaad frisse, goede citroenrisotto. Erbij wat halfgedroogde tomaatjes, eronder een zwarte knoflookjus en verder nog wat artisjokjes en crème van artisjok en op de risotto wat gekonfijte citroenpartjes. En alweer een lekker gerechtje. Jammer dat het stukje vlees zo klein was.

Het dessert, waarbij we een glaasje Brachetto uit Piemonte dronken, was deze avond (en de hele verdere week natuurlijk) ‘Rood Fruit’. Broodpudding en witte chocolade. P1010465

Een nogal rommelig bord – wat komt door de spongecake waarmee je momenteel in restaurants wordt doodgegooid – kregen we met erop parfait van witte chocolade, thee van mint, rood fruit, spongecake van mint, ijs van mint, bosbessen en rondjes niet heel lekkere broodpudding. Niet heel lekker in de zin dat die van echtgenoot lekkerder is. Een redelijk dessert vonden we.

De bediening deze avond overigens was goed. Goed opgeleid, gexefnteresseerd, vriendelijk en attent.
We sloten af met (min of meer) espresso waarbij per persoon drie cupcakejes kwamen. Eentje met aardbei, eentje met banaan en eentje met blauwe bessen. P1010466

Niven heeft zich wat mij betreft gerevancheerd, maar ik ben niet zo positief als de rest van de wereld, op de een of andere manier is hier altijd wel iets waarvan ik denk ‘moet dat nu’….en dat is jammer. Wat niet wegneemt dat we het eerste gerechtje bijzonder lekker vonden.

Advertenties

18 gedachtes over “Niven in Rijswijk

  1. ad wijgerde

    Mooi verhaal van een smakelijke maaltijd, die Engelse drop is grappig, gewurz is mijn favoriet en hij heeft meestal een klein zoetje in de afdronk, groetjes Ad

  2. Komt me allemaal zéér sympathiek over op één of andere manier.
    leuk dat je de Elzasser riesling weer wat meer waardeert..ik prefeleer hem boven de momenteel hippe Duitsers.

  3. john golsteijn

    Inderdaad en goede tip van myriam. Ziet er prima uit.
    De gerechten zijn niet allemaal top maar heel smakelijk. En de wijnen. Elzassers zijn de laatste jaren toch verbeterd. Na ons bezoek in Dresden mag ik wel zeggen dat de Duitse wijnen weer heel bijzonder stijgen in mijn waardering.
    Carla dank voor je verhaal.
    Gr. John.

  4. Ik maak eigenlijk nooit onderscheid in porties tussen lunch en diner. Ik bestel ook vaak tijdens de lunch gewoon het dinermenu (of één van de dinermenu’s). Maar je hebt wel gelijk, het zijn eigenlijk wel erg kleine porties hier, ik denk dat een echt grote eter er niet genoeg aan heeft. Het brood was ook helemaal op bedenk ik me nu en dat was best veel brood.

  5. john golsteijn

    Heb ook mijn twijfels Carla of ik er naar toe wil!
    Maar het eerste gerechtje klinkt heel lekker.
    Heb van deze weken nooit gebruik gemaakt. Misschien moet ik het een keer doen.
    Ik zie je zondag.
    Gr. john.

  6. Paul Broekman

    Het servies krijgt tegenwoordig wel heel veel aandacht. Aan de ene kant leuk natuurlijk, maar ik zie nu in jouw recenties al voor de tweede keer zo’n omgekeerd bord, alsof het een mal is van een gewoon bord met diepte. (Hollandse bloemkool).

    Daarnaast vrag ik mij ook af of het palet aan smaken wel zo divers moet zijn als ik vaak zie. Een toefje van dit, een roosje van dat, een knabbeltje van zus en een bite van zo.

    De moderne keuken lijkt zo de eigen receptuur te willen overschreeuwen met “kijk is wat ik allemaal kan”, terwijl het om het “hoofd”gerecht gaat.

    En dan worden de porties kleiner (de gevulde bieslook van K en de B) maar er ligt een diversiteit op het bord waardoor het eigenlijke gerecht, de vis, het vlees,de soep, ondergeschikt raakt.

  7. Dat zat ik me ook nog te bedenken inderdaad. Het was toen nog ’t Ganzenest… met ster volgens mij. 🙂 Dat was in 2002… we hebben volgend jaar een jubileum: 10 jaar ‘ live’… hahaha.

  8. mopje

    Wat een slecht restaurant, best eten maar op alles van bediening, inrichting, wijn, professionaliteit, porties en vooral ook de hoge prijs is wel iets aan te merken. Ga er niet heen voor het zelfde geld is zoveel beters te vinden.

  9. Tom Geijselaers

    Helaas kregen we te horen dat onze favoriete chefkok inmiddels is vertrokken. De sfeer is om te huilen, het eten is matig, absoluut niet ster waardig. De eigenaar is bovendien een vreselijke vent.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s