Het Gebaar in Antwerpen

Al lang geleden afgesproken. Op de vrijdag van de voorjaarsvakantie. Dat Maurits helemaal geen vakantie had, daar kwamen we pas de vrijdag ervoor achter. Dat Ole zou gaan logeren, daar kwamen we pas de dag ervoor achter.
Met zijn tweetjes reden we dus in nogal wat mist naar Antwerpen. P1000714
Ons doel was het Centraal Station, met die prachtige imposante hal, waar ooit de eerst flashmob die ik althans zag, plaatsvond. We parkeerden in de immense P onder het station en liepen langs een uiterst doods aandoend winkelgedoe met allemaal diamantwinkels. P1000708
Alsof iemand daar ooit iets zou kopen…..Het werd drukker richting de Centrale Hal en ook het zicht op de drie verdiepingen en de perrons was mooi. We pakten een koffie in een wat ongezellig groot iets vlak naast de ingang van de Zoo en liepen vervolgens via allerlei straatjes met nog veel meer diamantwinkels richting de Leopoldstraat. Onderweg dronken we een biertje (echtgenoot eentje die op Leffe leek, ik ben de naam kwijt, ik een heerlijke Kriek). P1000718
Geweldig Belgisch vonden we het er, het was nl. een soort van Galleria, zoals je die in Italixc3xab wel ziet, met een heel groot overdekt terras waar wij dus ons biertje dronken, maar een stukje verder op was een champagnebar op een zuil gemaakt, geweldig leuk! En in Belgixc3xab zou ik er rustig gaan zitten, want daar is het gewoon normaal, maar in Nederland….aiai, ik kan me zelfs niet voorstellen dat er eentje ergens zou zitten (behalve op Schiphol dan). P1000720

Keurig op tijd wandelden we de Botanische Tuin in, die zomers vast prachtig is en zagen toen het schattige huisje waar Het Gebaar te vinden is.
P1000722

De ontvangst was allervriendelijkst in het al bijna geheel gevulde restaurant. Nu is dat niet zo moeilijk, want het is er klein. En vol. Je komt binnen via een piepklein halletje en je moet je even door een gordijn heen worstelen, maar ach. P1000723

We kregen een tweetje helemaal achterin en konden dus alle verrichtingen in het restaurant fijn bekijken. Op de muur gestreept beige behang, Lloyd Loomstoeltjes met kussentjes….maar ze gaan verbouwen binnenkort en zijn dan ook enkele weken dicht.

We begonnen met een glaasje champagne, Bollinger hier (13.00, sterrenprijzen dus) waarbij wat lekkere knabbeltjes kwamen. P1000724

De kaart kwam,  uitleg over de suggestie van Roger kregen we (hetzelfde gerecht wat Myriam in december al gegeten had, namelijk een combinatie van gebakken coquilles, varkenswangetjes, oosters buikspek, een torentje met krab, zoete ui met vanille, pompoencrxc3xa8me, aardappelmousseline) wat me toch wel enigszins bevreemdde eerlijk gezegd en we bekeken de kaart. Echtgenoot dan, want ik had mijn keus al gemaakt. Nu koos hij toevallig datgene wat ik wilde eten, dus ik was zo vriendelijk te switchen.
Het duurt hier 50 minuten voor je je gerecht krijgt en omwille van de bereidingstijd wordt je ook verzocht om alvast je dessert, indien je dat wenst, te bestellen. Dus dat deden we, want als je bij de beste patissier van Belgixc3xab bent, neem je natuurlijk een dessert.

Men kent hier een aantal aardige wijnen per glas, maar ik ontdekte een witte wijn waar ik bijzonder nieuwsgierig naar werd. Een Spinifex xe2x80x98Lolaxe2x80x99, Barossa Valley gemaakt van semillon/marsanne/ugni blanc/vermentino/viognier. (43.25) P1000725

Een wijn precies naar mijn smaak. Diep van geur en van de smaak en uitstekend passend bij mijn gerecht, waar o.a. paling en makreel in was verwerkt. Ook paste hij goed bij het gerecht van echtgenoot. P1000726

Brood, boter, zout en gekruide peper kwamen op tafel, water – bruis voor echtgenoot, plat voor mij (halve litertjes xc3 5.00 per stuk, ik dronk er 2, echtgenoot 1…)ook. Rare bekers hebben ze trouwens waar het water in wordt geschonken…echt raar.

Na een uur kwamen onze gerechten. P1000728

Voor echtgenoot de Zwezeriken (35.00). Gebakken zwezeriken, gelakte varkenswangetjes en gebakken champignons, geserveerd met crxc3xa8me van knolselder en uienbouillon.
De uienbouillon werd aan tafel bijgeschonken. Een prachtig bord kreeg hij met mooie stukjes zwezerik, heerlijke varkenswangetjes, pommes noisettes, die perfect waren, diverse bereidingen van ui en bovenop nog een kroepoek van garnaaltjes. De bouillon, waar hij zeer enthousiast over was, was op basis van soja. Tevredenheid aan de overkant van de tafel dus. P1000729

Ikzelf kreeg de Sole Meunixc3xa8re (34.75). Meunixc3xa8re bereiding van tongfilet gecombineerd met Oosterschelde paling en gemarineerde makreel. Geserveerd met handgerolde couscous en crxc3xa8me van groene curry.
Een prachtig bord kreeg ik op. Op een mooie rechthoek van geweldig lekkere couscous (ik ben niet zoxe2x80x99n couscousfan, maar deze was fantastisch) lag de prachtige tongfilet, waarop nog wat gefrituurde inktvis en garnalen lagen. Diverse flinterdunne chipjes lagen erbij waarop heerlijk kruidjes zaten, een crumble van sesam met vis trof ik nog aan, een geweldig lekkere mousse van makreel, boterzacht en zalvend diverse groene groentjes piepklein gehakt, twee lichtzuur
gemarineerde stukjes makreel en in een rolletje groente drie heerlijke streepjes paling. Verder nog een half eitje en wat crxc3xa8me van groene curry. Een absoluut fantastisch gerecht! P1000730
Erbij een apart schaaltje met Hollandaise saus op basis van champagne en dit was de allereerste keer dat ik ook werkelijk champagne proefde in een saus, complimenten voor de kok dus.
Uitstekend allemaal.

Na best weer een lange wachttijd kwamen de desserts.
Echtgenoot had gekozen voor Pomme Pomme (18.50). P1000734

Gekarameliseerde appels op een crispy bladerdeegbodem. Geserveerd met ijs en crxc3xa8me van vanille en diverse structuren van appel.
Alweer een wonderschoon bord kreeg hij voorgezet, waarvan hem direct de frisse appelgeur opviel. Hij vond het een heerlijk licht dessert en met name het vanille-ijs was uitstekend klaargemaakt. Zeer tevreden dus weer.
Ikzelf had gekozen voor Lucca (18.50). P1000735

Een ronde disk van smaken van bosvruchten, coulis van frambozen en chocoladecrxc3xa8me verfijnd met cabernet-sauvignonazijn.
Een absoluut plaatje om te zien alweer. Een ronde disk inderdaad, boordevol van en met chocolade, erop heerlijke bosvruchten, een geweldige frambozencoulis en leuke tipjes coulis, waaronder die met de cabernet-sauvignonazijn, die ik al kende van Oud Sluis, die het in de bonbons verstopt.
Wel erg machtig, dus echtgenoot heeft geholpen met het laatste stukje. Maar een geweldig lekker dessert. Ook het basilicumijs wat erbij lag was heerlijk en paste uitstekend.
P1000737

We sloten af met een niet bijster goede espresso, wat we op een leuk plateautje kregen met als leuke details de suikerklontjes en een papieren servetje. Erbij nog twee heerlijke koekjes en een glaasje slagroom met het een of het andere drankje erin en we waren diep tevreden.
We komen zeker terug, want er zijn in ieder geval twee gerechten die we nog willen proeven.

Advertenties

24 gedachtes over “Het Gebaar in Antwerpen

  1. john golsteijn

    Ja Carla hier val je inderdaad stil van. Bijzondere originele gerechten. Mooie presentatie.
    Dus hier moeten we gauw naar toe.
    GR. john

  2. @ Maya
    Ik vond Kortrijk heel sympathiek. Mooie winkels, leuke terrasjes, vriendelijke mensen. Ook ’s avonds veel leuke gesprekjes gehad met andere bezoekers van het restaurant, heel genoeglijk allemaal. Grappig dat jij er geboren en getogen bent zeg! Was je al bij Table d’Amis?

  3. MikkieMuis

    Ik was er zelf nog niet geweest. grootouders echter wel en zij waren er erg lovend over. en nu ik jou recensie lees begrijp ik hun enthousiasme.

    als ik ooit nog eens terug ga (hoewel de kans daartoe erg klein is) weet ik waar ik lekker kan eten 🙂

  4. Kristof N.

    Het was inderdaad overheerlijk! Het was overigens een waar genoegen om deze twee hele lieve dames te ontmoeten en menig glas te ledigen buiten onder de ‘kiosk’. Ik hoop dat jullie behouden terug zijn aangekomen in jullie donker-oranje land.

    Groeten uit België!
    Kristof

  5. Ha Kristof, wat leuk dat je even reageert! Het was zeker erg gezellig in het ‘kioske’ en we zijn weer behouden in Nederland aangekomen hoor. Zelfs nog de wedstrijd gekeken gisteren ;-).

  6. Maya

    Dat biertje van de echtgenoot wat op Leffe leek zal wel een bolleke geweest zijn. Dekoninck dus 😉

    En wat vond je van onze Laurent Perrier bar?

  7. Nee hoor, ik vroeg juist om een bolleke, maar die hadden ze niet en dus kwam ik uit op Kriek. Hij vroeg om een Leffe en kreeg iets van een Steenbergen of zo.
    Ik vond die Laurent Perrier bar geweldig, dat schrijf ik toch ook? Zoiets mis ik in Nederland.

  8. ad wijgerde

    Mooi verhaal Carla met heerlijke gerechten volgens mij. En en duidelijk prijskaartje erbij. Bedankt weer, mag ik ook nog de puntjes, bedankt alvast, groetjes Ad

  9. john golsteijn

    Wat een plaatjes….deze gerechten. Zoals je ze beschrijft super lekker. En de wijn lijkt me heerlijk. Dus Carla…gauw een keer naar het Gebaar.
    Gr. john.

  10. Agnes

    Ook maar weer op mijn lijstje; xe2x80x99Ooit te bezoeken restaurantsxe2x80x99. Het totaalplaatje klopt helemaal. De visueel mooie xc3xa9n smaakvolle gerechten, de sprookjeshuisachtige lokatie. Mooie recensie!

  11. Nick

    Biertje zal wel een Steenbrugge zijn. Is het abdijbierenmerk van Palm brouwerij welke de tapbieren in de Stadsfeestzaal verzorgt. Verhaal is overigens fantastisch en gerechten zien er super uit.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s