l’Epicerie du Cirque in Antwerpen

Op deze zaterdag van ons flitsend-korte weekendje Antwerpen had ik gereserveerd bij lxe2x80x99Epicerie du Cirque, op aanraden van Myriam. P1000602
Na de prachtige Kiefer-tentoonstelling renden we de behoorlijk grote Delhaize tegenover het Museum in voor enkele noodzakelijke boodschappen die in Nederland  niet te krijgen zijn, brachten we de buit naar de autoxe2x80x99s en wandelden we naar De Poldernaar, waar ze behalve veel fijne wijnen en eau-de-vies heel veel whiskyxe2x80x99s hebben. Echtgenoot, een echte single maltliefhebber, kon zijn ogen niet geloven van alle soorten daar. Hij koos een paar flessen uit, ik koos wat eau-de-vies en na een paar bollekes in xc3xa9xc3xa9n van de vele cafxc3xa9etjes in deze levendige wijk (Zuid) gingen we even uitrusten in onze fijne suites.
Tegen half 8 wandelden we naar het restaurant, een voormalige kruidenierswinkel met leuke Art Decodetails en een absoluut piepkleine keuken, waar we allervriendelijkst werden ontvangen.
Het is me dit weekeind sowieso opgevallen hoe vriendelijk de Antwerpenaren zijn. Ook bij zebraxe2x80x99s, in winkels, bij het kopen van kaartjes, in de cafxc3xa9etjes, complimenten hoor daarvoor.
We kregen een fijne vierpersoonstafel in het kleine restaurant, wat gedurende de avond geheel volliep. P1000563

We bestudeerden de kaart en besloten – ik zou bijna zeggen uiteraard – voor het zesgangen seizoensmenu. Op de website is dat alweer veranderd, ze veranderen hier behoorlijk vaak hun kaart en dat is alleen maar goed. Voor verdere details verwijs ik dus zoals meestal naar de website.

We begonnen met een aperitief. Voor de drie heren een Prosecco, voor mij ook, omdat men hier geen Cava schenkt, maar met toevoeging van viooltjes en een kruidnagel, waardoor het een voor mij erg prettig drankje werd. Van Prosecco alleen ben ik nl. niet heel kapot. P1000564

Erbij brood met een dip van pastinaak met krokant spek en groene kruiden, wat we aan de flauwe kant vonden.
Water kwam ook op tafel, 90 Degrees hier xc3 4.00 euro de fles. Brood, boter, peper en zout en olijfolie stonden al op tafel en onze eerste wijn werd ingeschonken.  Een Wohlmutt, Gelber Muskateller, Steinriegel 2009, Sxc3xbcdsteiermark, Osterreich. P1000566
Een leuke, frisse wijn, weer eens iets anders dan de inmiddels overbekende Veltliner.
Voordat we aan het voorgerecht begonnen, kregen we nog een amuse. P1000565
Een tartaar van rund met crxc3xa8me van aardpeer en oesterblad.  Erbij nog wat soorten cresse en het was een lekker hapje.
Het voorgerecht uit het Seizoensmenu xe2x80x9cFolies dxe2x80x99Hiverxe2x80x99 was hertenkalf/kingkrab/sinas.
Tataki van hertenkalf, kort gemarineerd met een vinaigrette van honing en rozemarijn; tartaar van kingkrab, zeste van sinas en mayonaise van knolselder. P1000567
Heerlijk malse plakjes hertenkalf, kort aangezet in de pan met een fijne vinaigrette die zeker niet zoet was, erop flink wat slasoorten, ernaast de tartaar van de krab, die erg lekker was en ook de sinaasappelschil was goed te proeven. Een leuk gerecht vonden we.  Vriendelijk ook dat de wijn nog eens werd bijgeschonken.
Het tweede gerecht was grietbot/butternut/palourdes. Gegrilde grietbotfilet met puree van butternutpompoen, afgewerkt met lauwe Palourdes, sakxc3xa9 en pijpajuin. P1000570
Een perfect gegrild stukje grietbot troffen we aan met erop rondjes van de pompoen, flink wat palourdes eromheen en nog wat andere groentjes, waaronder little gemblaadjes.  De sakxc3xa9 was verwerkt in een lekker schuim wat een en ander bedekte. Een goed gerecht.
De wijn hierbij was een Poggiotondo, Vermentino-Trebbiano-Malvasia 2009, IGT, Toscana en die was erg lekker. P1000568
Ik hou veel van de trebbianodruif en die was duidelijk proefbaar. Overigens werd bij elke gang een fijne toelichting gegeven door de uitstekende bediening op zowel het gerecht als de wijnen en dat was erg prettig. Voor elke tafel werd ook voldoende tijd genomen, ik had echt het gevoel te gast te zijn.
Het derde gerecht was coquilles/boudin noir/guanciale en dat was een lauw tartaartje van Sint Jakobsvruchten, tartaar van aardpeer, gebakken beuling met lichtgesmolten Italiaans kaakspek (de guanciale). P1000573
Op een lekker rondje van tartaar van aardpeer lagen licht lauwe plakjes coquilles met erop een plak gebakken bloedworst en daar weer op het katenspek. Een en ander afgewerkt met slablaadjes en cresse en ook nog wat dikke lucifers van aardpeer. Een heerlijk gerecht vond ik, vooral de beuling voegde veel smaak toe en de combinatie vind ik mooi gevonden. Erbij nog wat rondjes gelei van het een of het ander, wat het weer tot een mooi bordje maakte. P1000572

De wijn die hierbij werd geschonken was een Rolf Binder (Veritas Winery) xe2x80x98Christa Rolfxe2x80x99, Semillon-Chardonnay 2010, Barosso Valley, Australixc3xab. Hij paste uitstekend bij dit gerecht. Ik prefereer semillon alleen, maar bij dit gerecht was de combinatie met de chardonnay goed gevonden.
Het vierde gerecht was tongschar/risotto/pied de porc. Risotto met varkenspoot en tongschar, rucola en een schuimige jus van vadouvan. P1000576
Precies dat ook troffen we aan op het bord. Werkelijk uitstekende en erg lekkere risotto, waarin de varkenstoets heel goed te proeven was met erop een mooi stukje tongschar en flink wat rucola. Het geheel afgewerkt met schuim van vadouvan. Erg lekker! P1000574

Erbij een glas Nathalie et Christian Chaussard, xe2x80x98You are so beautifulxe2x80x99, Pinot Noir, Loire, France.
Een opmerkelijke rode wijn, erg leuk gevonden bij dit gerecht vond ik. Een typische Loire wijn ook, prettig fris.
Het hoofdgerecht deze avond was fazant/rode bietjes/albufeira. Fazant met aardappelmousseline, chutney en zalf van rode biet, afgewerkt met Albufeirasaus en gekonfijte foie gras. P1000580
Een perfect stukje fazant troffen we aan, met wat aardappelmousseline ernaast, heerlijke chutney en zalf van rode biet, een flinke plak foie gras en een erg lekkere Albufeirasaus. Alweer een erg mooi gerecht. P1000579

Erbij voor de heren een La Luna del Rospo, xe2x80x98Silentexe2x80x99, Barbera dxe2x80x99Asti 2008, Italia, die ze uitstekend vonden, voor mij een glas witte wijn, want ik wist al dat ik kaas ging nemen als dessert. Dat werd de Poggiotondo en daar was ik blij mee.

Het dessert was Sucrxc3xa9. Williamspeer/nougat/gember/bittere chocoladesorbet. P1000582
Precies dat troffen de heren ook op hun bord aan, in allerlei texturen en ze waren dik tevreden. Erbij een glaasje Weingut Angerhof, xe2x80x98Tschidaxe2x80x99, Sxc3xa4mmling 2009, Burgenland, Oostenrijk en ook daar waren ze tevreden over. P1000581
Exc3xa9n der heren overigens zag af van het dessert, begrijpelijk, want in tegenstelling tot restaurants in Nederland waren hier de porties niet aangepast aan de 6 gangen, dus het werd inderdaad erg veel zo op het eind.
Voor mij vijf mooie stukjes kaas. Een Coullomiers, een Moelleux du Rovand met wat kweeperengelei, een Langres, een Salova Gremanio met wat rozenbottelgelei en een Bleu dxe2x80x99Auvergne.  P1000583
Ook hier ging de Poggiotonde uitstekend bij. (de Moelleux du Rovand en de Salova kan ik niet vinden, ik ken de kaasjes ook verder niet).

We sloten af met koffie en espresso, waarbij nog wat lekkere friandises kwamen en we waren dik tevreden. P1000586

Toen ik langs de keuken liep was ik stomverbaasd over het kleine oppervlak. Een wonder dat daarvandaan al die fijne gerechten waren gekomen! P1000584

Het menu kost hier voor 6 gangen 60 euro, de wijnen doen tussen de 5.50 en de 6.50 per glas. Wisselen dessert voor kaas kost 9 euro.  *5-gangen 50 euro, 4 gangen 40 en 3 gangen 35.

We wandelden terug naar ons uiterst comfortabele hotel en de volgende ochtend troffen we elkaar weer om heerlijk te gaan ontbijten bij Den Artist, recht tegenover het museum, waar we genoten van het ontbijt den Artist.
En dat was ons bliksembezoek aan Antwerpen. Om heel vaak te herhalen.
xefxbbxbf

Advertenties

19 gedachtes over “l’Epicerie du Cirque in Antwerpen

  1. adwijgerde

    tja, Carla ik word stilaan ook wat verwend, haha. Helemaal over de streep trek je me hier niet mee, slechts 1 amuse? Maar lekker zal het zeker zijn geweest, groetjes Ad

  2. Ja, er was iets met de instelling van mijn toestel en ik kreeg het zo snel niet voor elkaar om dat te veranderen, erg jammer. Maar inderdaad een reden om snel terug te keren ;-).

  3. Zo zeg, ik had heel wat bij te lezen na mijn vakantie. Mooie recensies allemaal weer.
    Ben ook nog nooit bij Amarone geweest. Wilde graag toen ze net startte, maar toen was er nooit geen plaats…en nu hoef ik niet meer zo nodig.
    Maar misschien toch maar eens proberen.

  4. john golsteijn

    Mooie lunch Carla. Maar weet niet of ik hier naar toe wil. Maar er blijft genoeg over. Wederom goed en duidelijk verhaal.
    Gr. John
    We waren gisteren nogmaals in Cordial, kan alleen maar zeggen, subliem. Schrijf er deze keer niet over. Is wel eens nodig!!!

  5. Raymond

    Ik heb nu tweemaal bij Amarone gegeten. Constante kwaliteit en goed. Maar of het me nu echt verrast? Nee… dan ga ik toch eerder ergens anders naartoe.

  6. ad

    Dat was een aardige optocht zeg, erg goed! Antwerpen komt zo op de kaart.

    Prijs ook prima, het wisselen naar kaas vind ik wel kostelijk.

    Weer lekker genoten, bedankt weer voor je verhaal, groetjes Ad

    Leuk dat je man van malt houd, ikzelf ben er ook niet vies van, haha.

  7. ad wijgerde

    Ach het is een mannen drank zullen we maar zeggen, hoe viezer hoe beter, bv.Lagavulin.

    Een beetje hetzelfde als met de roodbacteriekaas, die moet ook ruiken en wel zo dat het niet al te fris is, haha.

  8. ad

    de eerste keer dat ik olijven, bier, wijn, blauwe kaas probeerde had ik ook je beleving.
    Whisky is een edel drankje dat een eerlijke kans verdiend. Zelf heb ik ook eerst Cognac leren kennen, zachter en als je daar dan toch bent.
    De single malts zijn anders als een voordelig flesje, niet geschoten is natuurlijk altijd mis.
    Maar laat je door mij niet niet verleiden, groetjes Ad

  9. John Golsteijn

    Mooie lunch in dit kleine zaakje. En de albufeirasaus lijkt me heerlijk. Nog nooit geproefd! Goede tip van Myriam dit gezellige restaurant.
    Gr. John.

  10. Rik

    Dag, de mensen op de foto behoren die tot je kennissenkring? Zo niet, dan zou je die personen misschien kunnen anonimiseren. Gewoon hoofd een beetje vaag maken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s