Fiskebar in Antwerpen

Op deze tweede vrijdag in januari vertrokken we al vroeg naar Antwerpen. Helaas moesten we een heel stuk terug omdat echtgenoot zijn telefoon was vergeten. Exc3xa9n van de redenen dat we net na half 12 op de plaats van bestemming waren. En dat was de Leopoldstraat, want we wilden lunchen bij Het Gebaar. Het is nogal ergerlijk dat ze op alle weekdagen wel reserveringen aannemen, maar op de zaterdagen  niet. Ze raden dan wel iedereen aan om om half 12 te komen, want dan is er zeker plaats. Niet dus….Op deze manier hebben ze meer shifts….. Onze vrienden waren al binnengeweest, maar alles was al vol. Niet getreurd, ik heb trouwens toch een hekel aan zo vroeg lunchen en al helemaal aan meerdere shifts, dus we pikten de auto van de vrienden op en reden naar de wijk waar we de meeste activiteiten hadden gepland, Zuid.
Ons hotel lag aan de Marnixplaats en tegen de tijd dat we er waren moest ik vreselijk naar het toilet, dat kun je weleens zo hebben. P1000593

Ik rende een restaurantje binnen en vroeg of ik gebruik kon maken van het toilet en dat mocht. Uit mijn ooghoek zag ik een piepkleine keuken, schoolborden met gerechten erop geschreven, P1000531
veel tafeltjes met Gispen-stoelen en assemblagekunst aan de wand. De mannen hadden inmiddels de autoxe2x80x99s geparkeerd, inchecken zouden we later op de middag doen en nu hadden we wat trek. Een blik op de schoolborden, die ook buiten hangen deed ons besluiten bij de Fiskebar te gaan lunchen. Of we gereserveerd hadden vroeg de geweldig vriendelijke bediening ons in het geheel lege restaurant. Eh nee. We kregen een pracht van een ruime tafel (eigenlijk voor 6) precies in het midden en begonnen met wat water en een flesje huiswijn. Een Terret Sauvignon, Les Vins de Salices, Les Bateaux. Een gewone slobber, maar voor nu goed. 2.50 per glas trouwens maar, heel vriendelijk geprijsd noemen we dat.
Ik zat met mijn gezicht richting schoolborden waarop de gerechten stonden, achter mij aan de andere wand hingen schoolborden met de wijnen en dat waren mooie wijnen, we besloten daar later nog op terug te komen. P1000537

Brood kwam op tafel, heerlijk stevig ciabattabrood met een lekkere knoflookboter met kruiden, heerlijk!
Het restaurant druppelde overigens geheel vol, er waren zelfs een aantal tafels met Japanners, wat volgens mij wel iets zegt over de kwaliteit van de vis hier.

We besloten tot een voorgerecht en een hoofdgerecht, xe2x80x98s avonds zouden we toch pas later aan tafel gaan. P1000544

Voor de ene tafelgenoot de garnaalkroketten, opgediend met een hele berg sla. Prima kroketten waren het, mooi glanzend van binnen en nog licht lopend, precies zoals het hoort. P1000546

Echtgenoot ging voor de tartaar van kingkrab en vond een flink torentje met veel krab op zijn bord en ook hij was zeer tevreden.
De andere tafelgenoot en ikzelf besloten tot de vissoep met rouille. Een mooie kom soep verscheen met een schaaltje rouille, een schaaltje geraspte kaas en wat getoast stokbrood. P1000545

De soep was goed, hij had iets meer gevuld mogen zijn van mij, de rouille zou ik zelf wat van meer knoflook voorzien en de kaas smolt uitstekend. Al met al een lekker soepje en een fijn begin.

P1000549
We schakelden over op een Albarixc5x88o, een Valmixc5x88or hier, die lekker was, zoals het een Albarixc5x88o betaamt.
De keus van de hoofdgerechten was nogal eenzijdig. Twee van ons kozen voor de zeeduivel, die later zeewolf bleek te zijn met champignonrisotto, truffelolie, groentjes en parmezaan en de andere twee voor de kabeljauw met ratatouille, risotto van mosseltjes en een garnalensaus. P1000551

De zeewolf viel goed in de smaak, prima van cuisson en mooi op smaak gebracht, zo ook de champignonrisotto met de parmezaan. De groentjes waren vooral paprika in diverse kleuren.
De kabeljauw was uitstekend, wel trof ik er een paar graatjes in aan, maar ach een kniesoor. P1000552
De risotto vond ik erg lekker, overigens niet gemaakt van een rondkorrelrijst, maar van een langkorrelrijst, maar dat ging ook goed en de ratatouille was ook goed.
Gewoon goede gerechten dus.

Dessert wilden we natuurlijk niet. Wel koffie, dus we kregen prima espresso. P1000553

De volgende ochtend zag ik overigens de bevoorrading van het restaurant door de groentenman. Wat een geweldige hoop groenten gaan er hier doorheen op een dag, ik zag wel 18 kratten.
Ook xe2x80x98s avonds zat het restaurant geheel vol, dus het is vast een hit in deze populaire wijk.
Nog een opmerking over de bediening. Zeer attent en vriendelijk en voor iedereen, terwijl het restaurant dus geheel vol was, een vriendelijk woord. Echt leuk.

Beslist een aanrader dit restaurantje.

Een belangrijk deel van de middag brachten we verder door in het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten P1000561  geheel leeg, op een schitterende tentoonstelling van een zeer favoriete kunstenaar van me: Anselm Kiefer. De tentoonstelling is inmiddels verlengd tot 27 maart las ik op de site. Werkelijk een genot om naar te kijken. P1000560

Advertenties

18 gedachtes over “Fiskebar in Antwerpen

 1. adwijgerde

  Nou Carla,echt genoten dus bij een van mijn favorieten, mooi! Je verhaal ook weer prima en mooie ilustraties. Tja, die wijn is dat nu een droge op een zoete? Ik durf het maar amper te vragen, haha.
  Ik Mijn boekje van H. Johnson staat: Pacherenc du Vic Bilh jong drinken, 2001 is toch al aardig belegen! Maar hij was lekker en daar gaat het om.
  Groetjes Ad
  En weer op naar de volgende, veel smikkel plezier weer!

 2. adwijgerde

  Hoi Carla, ik had het nog niet gezien op mijn laptop, nog wel met eigen a.o.c. mooi.
  Die moet ik toch ook eens gaan proberen, je ziet hem hier zelden maar als ik weer naar Parijs ga dan kom ik hem wel tegen.
  groetjes Ad

 3. adwijgerde

  Helaas, maar een vergelijkbare zal wel te vinden zijn. Ik las dat ie ook goed gaat bij ganzenlever, dat wil toch wel wat zeggen.
  bedankt voor de info, groetjes Ad

 4. john golsteijn

  Mooi weer Carla. Bijna dezelfde gerechten die ook wij gegeten hebben. Inderdaad een restaurant om terug te keren. En nu wil ik die wijn ook eens proberen,Pacherenc du Vic Bilh. Ben ik wel benieuwd naar. je hebt er al zoveel over geschreven.
  Gr. John.

 5. Het derde gerecht klinkt intrigerend! En een zwaar dessert schrikt mij meestal af, maar de donut klinkt verrukkelijk. Grappig dat jullie de 1e en laatste Pacherenc dronken.

 6. John Golsteijn

  Bij toeval ontdekt dus! En zoals blijkt prima, getuige je verslag en foto’s.En zoals je zegt de vriendelijkheid van de Belgen is altijd weer bijzonder aangenaam. En de tentoonstelling lijkt me heel bijzonder.
  Gr. John.

 7. ad

  Jammer dat Het Gebaar niet door kon gaan, die staat bij mij ook nog op mijn lijstje maar aanleiding van de recensies van Myriam.
  Toch lekker geslaagd, royale porties zo te zien, groetjes Ad

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s