Basiliek in Harderwijk

Basiliek op de laatste zondag van deze restaurantweek. Bij de vorige had ik ook voor de lunch op zondag hier gereserveerd, maar we moesten dat vanwege familie-omstandigheden helaas op de zaterdag ervoor afzeggen. Tot groot ongenoegen – begrijpelijk – van Basiliek. Of dat de reden was dat we een rechthoekige tafel, op een hele mooie plek overigens, kregen, terwijl een ronde tafel naast ons leeg bleef (ik vraag bij reservering altijd om een ronde tafel), weet ik dan weer niet, het viel me wel op. P1040603

Harderwijk ligt op een uurtje van onze woonst, dus we waren er zo. Parkeren is niet zo makkelijk niet en na een rondje over het plein waar ik ook xe2x80x98t Nonnetje zag liggen waar vroeger de ouders van Chris kookten, liep ik naar binnen want ik had iets over valetparking gelezen. En inderdaad, dat kennen ze hier gelukkig.
De ontvangst was allervriendelijkst en we werden het geheel verbouwde restaurant binnen genood. Modern, stenen muren, fijne stoelen en een schitterende wijnkast. P1040604
Ook een prachtige kaaswagen overigens en zicht op de open keuken. Onze tafel keek op alles uit, dat was dus erg prettig. P1040621

Of we champagne wilden. Dat wilden we wel ja. Heidsieck hier en die beviel me. Fris en frank en niet te bubbelig. Erbij allemaal hapjes. P1040601
In een zakje burritoxe2x80x99s met een peperdip, bolletje van prei en bacon, een koekje met kerrie, een bolletje meloen met een plakje ham eronder, een bitterbal van piccalilly met mosterdmayonaise en een balletje van dadel, geitenkaas en walnoot. P1040602
Allemaal erg lekker en een mooi begin ook.
Op tafel stond al het zwarte zout uit Hawaii met ernaast een cilinder lekkere olijfolie. Brood verscheen en we kregen een uitleg over het driegangenverrassingsmenu. P1040606
Nou ja, uitleg…verrassing is verrassing tenslotte. Dat menu kost hier 30.00; qua extraxe2x80x99s had men hier drie mogelijkheden: optie exclusief (15.00), dan wordt er in het menu kaviaar, ganzenlever en truffel verwerkt; een extra tussengerecht (10.00) en extra kaas (16.00). De optie exclusief verwierpen we, het enige wat we er eigenlijk echt lekker van vinden is de ganzenlever, kaviaar hoeft niet echt zo en truffel smaakt in dit jaargetij over het algemeen toch naar niets. Wel wilden we het extra tussengerecht en de kaaswagen. P1040630

Een wijnarrangement was mogelijk voor 8.50 per glas, wat ik bij nader inzien eigenlijk wel vreselijk duur vind, maar goed, het was lekkere wijn.
Water met bubbels en ijswater was waar ik om vroeg en volgens mij ook kreeg en ik vind het dan ook niet leuk om op de rekening te lezen (nu al) dat er 4x een waterarrangement is gerekend voor 18.60 in totaal. Ten eerste vind ik de term waterarrangement onwijs (Niven bv. hanteert die term ook) en voor wat kraanwater reken je toch gewoon niets? Ik blijf dat een punt vinden.

De eerste wijn werd ingeschonken, een Grxc3xbcner Veltliner. P1040607
Een lekkere wijn deze, de uiterst vriendelijke meneer van de witte brigade plakte (het was een plaketiket, geestig) het etiket nog voor me op een papiertje, zodat ik precies wist wat we dronken, zeer attent.
Erbij een amuse. P1040610
Eentje in tweexc3xabn. In een glaasje een gazpacho en ernaast in een laag glas blokjes tomaat en meloen met een erop een mousse van Bloody Mary en een krokantje gemaakt van ansjovis. Beiden mooi vol van smaak en heerlijk zomers.
Het voorgerecht, tartaar van makreel met grapefruit, makreel gemarineerd in soja met een saus van paling en een krokante gamba vonden we allemaal een succes. P1040612
De tartaar was erg lekker, niet te vettig, het stukje gemarineerde makreel was ook uitstekend, waarbij vooral de saus van paling bijzonder goed was. De krokante gamba was ook erg lekker en ook alle groentjes en kruidjes en krokantjes konden ons erg bekoren. Een mooi gerecht.

De tweede wijn, een McManus Viognier, beviel me ook al zeer, ik ben nu eenmaal nog steeds fan van viognier, hoe vettig sommigen hem ook vinden. P1040623
Mij bevalt met name het bloemige, lichte karakter van de wijn. Hij paste prima bij het extra gerecht. Coquille met pata negra en crxc3xa8me van knolselderij en wat oude kaas.  P1040626
Een mooie coquille troffen we aan met flink wat stukjes krokante pata negra, een heerlijke crxc3xa8me van knolselderij en wat schaafsels oude kaas. Een uitstekende combinatie en net als bij xe2x80x98t Cruydt in Hoogstraten had ook hier de kok de coquille in vleesjus gebakken volgens mij, hij smaakte in ieder geval wel naar biefstukjus. Heerlijk!
De volgende was was een Chianti, Casala di Valle en die was in orde. P1040628
Zoals een Chianti hoort te zijn. Het hoofdgerecht was deze middag Kemplandhoen met aardappeltjes en een saus van morilles. Uiteraard lag precies dat op het bord. Twee stukjes van die kip met heerlijke krokante aardappeltjes en een lekkere saus van morilles. P1040631
Bovendien nog wat cantharellen, een rolletje van spitskool, een rondje biet, wat aardappelpuree en bosuitjes. Een lekker licht gerecht.

We hadden aangegeven de kaaswagen te willen P1040620
en ik vertelde de vriendelijke sommelier (dezelfde de hele middag, dat is toch wel prettig zo aan je tafel) dat ik graag een mooi glas witte wijn drink bij mijn kaasjes en dat resulteerde in een glas Bellingham, Zuid-Afrika, een chardonnay/viognier P1040632
en ik vond hem erg lekker en uitstekend passen bij de kaas.
We gaven allevier aan welke kazen onze voorkeur hebben en er werd voor ons allen een bordje gemaakt. P1040636
Erbij wat stokbrood, gedroogde appeltjes, rozijnen en nootjes en alweer waren we tevreden. Hoewel ik 5 kleine stukjes aan de magere kant vind voor 16 euro, maar okay, ik had een goede bui…

Het dessert, bramen en chocolade, beviel me ook al zeer. P1040639
Ik ben dol op de combinatie rood fruit (behalve dan bosbessen, die combinatie bevalt me helemaal niet) met chocolade. IJs van bramen, allerlei chocoladeheerlijkheden met en zonder bramen troffen we aan en het glaasje Elysium wat de sommelier schonk paste er uitstekend bij. P1040637
Alweer een schot in de roos.

We sloten af met espresso en thee en kregen een lange granieten lat met heerlijke friandises P1040640
en diep tevreden verlieten we Basiliek. Om zeker naar terug te keren.

Ik wil toch nog wel even aantekenen dat ik de rekening van ruim 500 euro voor een restaurantweekmenuutje dan eerlijk gezegd toch wel enigszins buitenproportioneel vind, hoewel ik besef dat we ons niet hebben ingehouden….. Parkeerservice kost hier overigens 7.50.

Advertenties

16 gedachtes over “Basiliek in Harderwijk

  1. Mooi geschreven ervaring, Carla!!

    Je ziet dat alle toprestaurants in de restaurantweek zijn overbevolkt door studenten van de hotelscholen, d’r kan bijna geen school meer open zijn die week. iedereen loopt ‘stage’. Mogelijke reden voor de door jou geschetste ‘problemen’ met het personeel.

  2. @ John
    Dat idee heb ik niet: dat het in niet-restaurantweken anders is. Ik heb uiteraard de reviews op Iens gelezen (en voorheen ook op Lekker) en die gaven eigenlijk qua bediening eenzelfde beeld. Helaas overigens, want zoals geschreven: de lokatie is schitterend.
    @ Jaartal
    Met de stagiaires valt het nogal mee, alleen bij Niven hadden ze een blik hotelschoolleerlingen open getrokken. Eerder heb ik dat nog niet meegemaakt, erna (bij Wolfslaar en bij Merlet) ook niet. Niven heeft wat mij betreft sowieso de restaurantweek niet helemaal begrepen, ik ben eigenlijk wel erg nieuwsgierig hoeveel ‘schade’ het ze nu oplevert. Dat de reviews op de normale manier niet zichtbaar zijn vind ik al een teken aan de wand.

  3. We zijn bij Kaatje bij de Sluis geweest en bij De Lindenhof en nagevraagd bij de bediening (de jongere, meer onervaren ogende meiskes) en in beide gevallen bevestigden ze nieuw waren (en vers-van-de-Hotelschool-schaapjes)

  4. Bij Kaatje vertelde een meisje dat ze op de maandag (eerste dag van de restaurantweek) was begonnen, drie nieuwelingen. Er zou na een proefperiode gekeken worden hoe verder.

    (gokje van mij: de proefperidoe duurt een dikke -restaurant- week?)
    hihi, weet het niet, maar bij beide restaurants was de bediening fors talrijker dan normaal.

  5. ad wijgerde

    goed verhaal Carla, mijn persoonlijke ervaring tijdens de restaurantweek eind 2008 was soortgelijk. Eten niet speciaal en bediening niet zo.
    Mijn meningen zijn op verschillende sites verwijderd maar wel hebben ze telefonisch contact gehad i.v.m. mijn mening

  6. Arjan

    Het spijt me, maar ik ben gestopt met lezen na je opmerking over het water. Hoe kun je nu serieus een beoordeling doen over wijn en eten als je eerst als een echte nederlander gaat zitten zeuren over een karaf water?? Daarna even naar het einde gesprongen: een niet heel slechte espresso..? zucht..

  7. ad wijgerde

    @Arjan,
    De recensie wordt pas geschreven na het nuttigen van de maaltijd. Hierdoor kan je stemming zodanig zijn dat vervelende zaken meer nadruk krijgen.
    Ga ook eens eten bij Wolfslaar, dan ben ik benieuwd naar jouw recensie.
    groetjes Ad

  8. Patrick

    Jeetje wat een mooie gerechten. Vooral het nagerecht trekt mij enorm aan. Chocolade hmmmm.
    De rekening vind ik ook behoorlijk fors, zeker voor de restaurantweek.

  9. Hxc3xa9xc3xa9l prijzig vind ik, maar als je dan zoals je schrijft diep tevreden naar huis gaat, dan is de prijs het waard geweest txc3xb2ch..
    Heerlijke gerechten en smakelijke fotoxe2x80x99s.

  10. ad wijgerde

    Die Elysium is wel heel erg populair, ik heb hen zelf ook al 5x gehad, hij is in ieder geval erg lekker.
    Die friandises zijn erg leuk gepresenteerd.
    Tja dat water vind ik ook vervelend, 18,60 is erg veel daar kun je ook een paar flessen voor kopen.
    De kaas vind ik prima porties, meer zou allen een zwaar gevoel kunnen opleveren. Ik heb daar altijd last van als ik bij de Hofstee in Bladel ben geweest, teveel keus.
    Rekenen kunnen ze bij Basiliek, starten bij 30,- en er dan 125,- van kunnen maken, knap. Het gaat helaas mijn budget teboven want het ziet er wel uitnodigend uit, groetjes Ad

  11. Mooie recensie van een mooie (maar wel wat prijzige) middag uit!
    Ik bestel nagenoeg nooit water, maar vind het absurd te lezen dat je moet betalen voor een zgn. waterarrangement terwijl je kraanwater besteld..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s