Auberge d’Ill in Illhaeusern

Op deze prachtige zonnige zaterdag reden we met gezwinde spoed richting Illhaeusern. We zouden daar vrienden treffen bij het overnachtingshotel  en ons xe2x80x98s avonds in de watten laten leggen in Auberge dxe2x80x99Ill.
De simpele lunch onderweg in Hagondange (een salade du terroir en een flammenkxc3xbcche) P1040518
deed ons goed en we genoten van de prachtige vergezichten in dit mooie noordelijke stuk van de Elzas. Rondom half 5 reden we het pieperige dorpje binnen en eigenlijk herkenden we het direct. Of de tijd had stilgestaan. We hebben nl. in 1986 ook eens bij de gebroeders Haeberlin gegeten en dat was een zeer memorabele maaltijd toen. Exc3xa9n van onze eerste ***-ervaringen zelfs meen ik, hoewel George Blanc net iets eerder geweest kan zijn, dat weet ik niet meer precies. P1040520

Na wat lekkere biertjes en flink bijpraten in de schaduw bij het prettige hotel (het enige hotel naast het hotel van Auberge dxe2x80x99Ill, Des Berges, in het dorp, waar ze flink van profiteren uiteraard) gingen we ons klaarmaken op de heerlijke koele kamer, want gelukkig hebben ze hier airco. De wandeling naar het restaurant is eigenlijk zes stappen en een keer vallen en de ontvangst door xc3xa9xc3xa9n van de zeer oude Haeberlins was vriendelijk.  P1040530

Binnen werden we opgevangen door een lid van de zeer omvangrijke witte brigade en we werden gevraagd of we het aperitief buiten wilden gebruiken. Nu heeft de Auberge een prachtige tuin, dus natuurlijk wilden we dat. P1040533
Buiten dineren is niet mogelijk. Ik begrijp dat wel, er is nogal wat niveauverschil, dus eigenlijk is dat niet goed te doen voor de brigade.
Een glaasje champagne wilden we wel, althans drie van ons, de vierde is alcoholvrij en daardoor meestal de BOB en dat werd een glaasje Taittinger. Lekkere champagne, lang geleden eigenlijk dat ik een Taittinger kreeg.
Erbij twee hapjes. P1040524
Op een lepeltje een stukje paling met wat dingetjes erbij en een pizza-achtig koekje. Niet onaardig, maar ook niet om over naar huis te schrijven eerlijk gezegd.
De kaart werd ons overhandigd, P1040523
die is ook on line te bekijken, dus daar verwijs ik kortheidshalve naar.
We kozen voor het menu uiteraard en de wijnkaart werd overhandigd. P1040525
Die is hier natuurlijk uitgebreid en mooi. En kostbaar. Als eerste wijn kozen we een Klevener de Heiligenstein Heywang 2005 en die was tegen mijn verwachting in aan de zoete kant. Hij was in ieder geval niet droog genoeg voor mij, maar goed, ik had nog nooit een Klevener gedronken volgens mij en nu dus wel.  Water werd geregeld en we werden aan tafel genood. Brood werd aangeboden en ook wat boter. Geen olie.
Een mooie ruime ronde tafel met zicht op de tuin voor mij en voor de anderen op de zaal, die weliswaar mooi verlicht was, maar toch wat duister was uiteindelijk en dat vind ik altijd jammer, ik zie graag goed wat ik eet.
Een andere amuse verscheen nadat de wijn was ingeschonken, een soepje onder een dakje. P1040541
Een gambaatje trof ik aan, groentjes, ik meen iets van spelt en het geheel was hoog op smaak, tegen het pittige aan. Lekker. Alleen dat dakje maakte het wat mij betreft onnodig zwaar, het is eeuwen geleden dat ik iets met bladerdeeg kreeg in een restaurant, dus dat is dan wel weer geestig.

Het eerste gerecht was xe2x80x98Le Homard aux petits Pois xc3 lxe2x80x99americaine virtuellexe2x80x99….Kreeft met erwtjes dus. P1040543
Mooie stukken kreeft troffen we aan, lekkere puree van erwtjes, vier piepkleine lichtblauwe geleitjes, waarvan we de smaak eigenlijk niet goed konden benoemen, een ongare peul met overgare erwtjes erin en een kerstomaatje gevuld met iets van roomkaas. Best lekker, vooral de erwtjespuree en de kreeft.
Het tweede gerecht, xe2x80x98le Filet de St. Pierre, sauce vierge et supions aux xc3xa9picesxe2x80x99  kon me meer bekoren. P1040545
Op flink wat mooi op smaak zijnde groentjes lag een mooi stuk zonnevis, uitstekend van cuisson. Erop nog een mooi stuk inktvis in een jasje, die lekker was.  De saus die met name de groentjes bediende maakte het helemaal af. Een lekker gerecht.

Onze tweede wijn was de Riesling Kientzler Geisberg Grand Cru 2004. De Riesling was erg lekker vond ik, ik vind de Elzassers sowieso weer een stuk prettiger, dat akelige zoetje in de afdronk is een stuk verminderd en daar hou ik van.
Gezien het volgende gerecht hadden we bij nader inzien de wijnen beter omgedraaid kunnen drinken maar goed, dit ging ook goed.
xe2x80x98le Foie dxe2x80x99Oie poxc3xaalxc3xa9 aux Abricots, caramel xc3 la Fleur de Sureau aux Amandes Fraxc3xaechesxe2x80x99 verscheen, gebakken ganzenlever dus met abrikozen en karamel van vlierbloesem met verse amandelen. Precies dat troffen we op het bord aan. P1040547
Het was jammer dat bij twee van ons de ganzenlever van binnen nog te xe2x80x98lillerigxe2x80x99 was, dat zou toch niet mogen. Bovendien was mijn stuk iets te hard gebakken aan de buitenkant en samen met die blubberige binnenkant levert dat dan een taaie buitenkant op. Een ernstige fout op dit niveau wat mij betreft.

Het vleesgerecht was xe2x80x98le Filet Mignon de Veau (origine France) et son Ris, accompagnxc3xa9 dxe2x80x99une
crxc3xaape de pomme de terre truffxc3xa9xe2x80x99. P1040549
Een mooi stuk kalfsvlees gevuld met helaas niet krokante zwezerik begeleidt door een aardappelpannenkoekje gevuld met wat spinazie en heel in de verte iets van truffel. Verder nog een quenelle van iets onduidelijks wat ongetwijfeld groente geweest zal zijn. Een aardig gerecht, maar wederom niet van het niveau wat ik verwacht had hier.

We waren toe aan de kaas en besloten tot een Maury V.D.N. Pouderoux rouge 2002.
De kaaswagen is hier – uiteraard zou ik zeggen, iets moet perfect zijn tenslotte – uitstekend. P1040551
We maakten allen onze keus, waarbij ik het xe2x80x98gelukxe2x80x99 had dat de mannelijke tafelgenoot niet van kaas houdt, dus voor mij een bordje met alleen geitjes regelde, heerlijk!
De kaasjes waren uitstekend, hoewel ik het weer raar vond dat de Epoisses niet op een lepeltje werd gegeven, maar gewoon op het bord werd gelegd, waardoor ik nogal moest opschieten met hem te eten, want anders zou hij over alle andere kaasjes heen gelopen zijn. P1040552
Beetje raar.
In zijn algemeenheid was ik niet geheel tevreden over het personeel. Weinig attent, net iets te gehaast en lichtelijk rommelig. Vreemd in een *** restaurant wat mij betreft, zeker in Frankrijk.

We waren toe aan de desserts en toen gebeurde er precies dat, wat ook bij Le Jardin les Sens gebeurde: er verscheen per persoon een plateautje met friandises…. P1040557
Ik weet nog steeds niet goed wat ik daar nu mee aan moet. Het rare was ook dat toen we ons voor de koffie naar het terras verplaatsten het personeel wel wat waterglazen meenamen, maar niet de plateautjes met de friandises, waarschijnlijk met het idee dat we die niet wilden of zo. Dus droegen we die zelf maar. Maar eerst de desserts.
xe2x80x98Le Pxc3xaache Haeberlinxe2x80x99 en reductionxe2x80x99. P1040560
Een prachtige lichte perzikmousse met erin wat mooie zachte stukjes perzik lag in het bord en ernaast nog een sorbet van pistache, heel zacht van smaak (gelukkig, want ik ben niet zo kapot van pistache). Een heerlijk, zacht dessert was dit.
Het tweede dessert was xe2x80x98La Gourmandise aux fruits de Saisonxe2x80x99. P1040561
Een mooie millefeuille (tompoes), gevuld met heerlijke crxc3xa8me en mooi rood fruit vonden we, nog een streep coulis van rood fruit met aalbesjes en een bolletje ijs, waarvan de smaak me ontschoten is. Ik meen gewoon vanille. Ook een lekker dessert, lekker fris.

De wijn dronken we verder uit op het heerlijke terras, waar het inmiddels prettig koel geworden was, koffie en thee namen we daarna nog en na het betalen van de rekening wandelden we diep in de nacht terug naar het hotel. Een avondvullende ervaring. Leuk om mee te maken, maar qua restaurant niet voor herhaling vatbaar wat mij betreft.

Advertenties

10 gedachtes over “Auberge d’Ill in Illhaeusern

  1. Dit werkt aanstekelijk, krijg onmiddellijk zin om weer naar Han Ting te gaan! Leuk vooruitzicht om in juni ega’s verjaardag hier te vieren. Vertelde A. waarom de rijst op het laatst wordt geserveerd (wisten we niet) want leuk vond hij dat niet, maar begrijpt het nu. Attent dat ze een glaasje dessertwijn schonken. Over die dadels met foie gras breek ik even mijn hoofd, nog maar eens proberen, want zo zwart op wit is het een goede combinatie, dus waarom we het niet lekker vonden?

  2. Anne

    Kan me indenken dat jullie hebben genoten, dat was gewoon een feestje daar in het Haagse bij de familie Han. Je weet het altijd weer zo neer te zetten dat me het water in de mond loopt.
    Staat in mijn boekje, voor als we eens in Den Haag komen.
    Dank en groet, Anne.

  3. john golsteijn

    Hier had ik bij willen zijn! Mooie gerechten en bijzondere smaken.Je hebt me mee laten proeven. En de fam. Han zal ik onthouden.
    Gr. john

  4. Raymond

    Zonde zeg… verheug je je daar enorm op en dan is het zo’n ervaring. Ik lees inderdaad zaken die op dit niveau niet mogen plaatsvinden. Wel een schitterende kaaswagen trouwens!!! Die Klevener drink ik overigens thuis nog wel eens (ander jaartal) en die kent dat zoetje niet…

  5. De foto’s zien er vrijwel alemaal smashing uit, de foto en het eerste stuk van de beschrijving van de ganzenlever deed m’n speekselklieren al overuren draaien .. en dan lees je overal dat het ’t nxc3xa8t niet was. Zxc3xb3 jammer!!

    (Mooi, maar niet mooi genoeg zo dus… zeker niet voor ***

  6. Patrick H.

    Het was weer heel plezierig om een recenssie van je te lezen. Jammer hoor, dat het tegenviel. Zeker als je van een vorige keer zulke goede herinneringen hebt. Ik las ook dingen in je recensie die op *** niveau zeker niet mogen voorkomen.
    Je bent weer een ervaring rijker moet je maar denken.

  7. vincent

    Goedendag

    Uw blog heeft, dankzij de kwaliteit van de recepten, onze aandacht weten te trekken.

    We zouden het op prijs stellen mocht u hem op Ptitchef.com inschrijven zodat we hem in ons bestand kunnen opnemen.

    Petitchef is een gids die naar de beste culinaire websites verwijst. Meerdere honderden blogs hebben zich reeds geregistreerd en kunnen hun website dankzij Ptitchef aanprijzen.

    Indien u zich op Ptitchef wenst in te schrijven, kan u naar http://nl.petitchef.com/?obj=front&action=site_ajout_form surfen of naar http://nl.petitchef.com om vervolgens op xe2x80x9cUw eigen blog toevoegenxe2x80x9d te klikken in de balk bovenaan.

    Met vriendelijke groeten

    Vincent
    http://nl.petitchef.com

  8. Pingback: URL

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s