Lokanda Devetak 1870. Een oeroud familiebedrijf, waar momenteel nog 12 familieleden samen het restaurant en cafxc3xa9-gedeelte runnen. Geweldig op elkaar ingespeeld, maar la Papa is duidelijk de baas, hoewel La Mama uiteraard altijd het laatste woord heeft. De dochter spreekt goed Engels, wat erg fijn is, want men spreekt hier niet eens Friulaans, maar een dialect wat half Italiaans-half Sloveens is. Niet verwonderlijk, want het bedrijf (want dat is het, hoe lieflijk het ook gelegen is, ze hebben nl. ook nog hotelkamers en voorzien voor het belangrijkste deel in hun eigen groenten) ligt in de heuvels van San Michele del Carso, de prachtige Karstregio, die voor het grootste deel doorloopt in Slovenixc3xab en waar ook heerlijke ham (Karst uiteraard) vandaan komt. Maurits at er een gerecht mee bij Topli Val in Kobarid en was er zeer over te spreken.
Devetak is voor de lunch alleen geopend in het weekend, dus op de tweede zondag van onze vakantie belde ik rondom 11.00 of er misschien nog een tafel voor 4 vrij was voor een uurtje of half 2. Dat was – gelukkig – het geval en we reden de schitterende weg naar het goed aangegeven restaurant, op slechts 10 km van ons vakantiehuis.
Parkeren kan op eigen terrein en we kregen een mooie tafel in het koele gedeelte van het grote gebouw. Men heeft ook nog een geombreerd terras en wat zaaltjes her en der en in de zaal waar je doorloopt als je vertrekt staat de tafel met de grappaxe2x80x99s. Enige honderden. Ik kom er nog op terug.
Direct na binnenkomst werd ons een schuimwijn uit Slovenixc3xab ingeschonken, heerlijk gewoon. Erbij een amuse.
Een stukje ricotta met een kerstomaatje en wat olie. In al zijn simpelheid best lekker. De kaart kregen we. Men kent hier 2 menuxe2x80x99s van 42 euro, eentje ervan is geheel vegetarisch. Een wijnarrangement – uiterst opvallend in Italixc3xab – kost 18 euro. Verder is het a la carte gedeelte heel regionaal gericht en staan er vreselijk leuke gerechten op. Ook hier zijn ze lid van de Piatti en heel vriendelijk mocht ik ondanks dat ik het gerecht niet wilde, want we namen het menu, het bord voor een zacht prijsje kopen. Waar ik erg blij mee was.
Het menu dus. Dat begon met het inschenken van een Malvasia van het huis Rubbia,
een veel aangeplante druif hier in Friuli en deze kwam nog eens specifiek van de berg waar we op zaten en was bepaald erg aangenaam. De fles blijft hier op tafel en het is volkomen normaal dat je je glas nog eens vult. Waar maak je dat nu mee? De jongens kregen er op de duur de slappe lach van, wat wel weer heel komisch was. Het eerste gerechtje was vegetarisch.
Een mousse van courgette met een saus van courgettes met aubergine, een soort coulis, maar dan eroverheen gedrapeerd met saffraan en een bergje paddestoelen. Heerlijk aards.
De tweede wijn was een Vitovska,
xc3xa9xc3xa9n van mijn favorieten deze vakantie, van hetzelfde huis, maar vaker aangeplant in Slovenixc3xab dan in Italixc3xab. Deze wijn begeleidde een bord met Karstham met erbij een klein stukje geitenkaas.
Bijzonder lekker. Minder zacht dan de San Daniele maar heel specifiek qua kruidigheid en textuur. Een fijne ham.
De derde wijn was een echte Sloveense.
Een sauvignon, die smaakte als een kruising tussen een chardonnay en een viognier aldus het geweldig vriendelijke meisje – de dochter. En zo was het precies. Een wijn naar mijn hart dus. Erbij een opvallend gerecht.
Spelt en gerst met een tomatensaus en diverse groenten en kruiden met wat Montasio kaas erover (dxc3xa9 kaas van Friuli) gelegen op een soort van pappadum. Erbij nog wat spruitgroentjes en we vonden het heerlijk.
Het volgende gerechtje werd begeleidt door weer een Sloveen. Een rode.
Een Vipaska Dolina en die vonden we geweldig. Erg naar gezocht, maar niet gevonden. Wel een vergelijkbare qua etiket, maar die was duidelijk minder. De zoektocht zet zich overigens hier thuis voort, want vinden zal ik hem. Het gerechtje dus.
Gnocchi – maar niet van aardappel maar van brood! – met een gehaktsaus en flinters parmezaan. In al zijn simpelheid ook alweer geweldig heerlijk. En die gnocchi waren verrukkelijk licht, echt een genot om te eten.
Als tussendoortje kwam een bolletje citroenijs met wodka, wat eigenlijk ook gewoon heel lekker was, ondanks dat ik helemaal niet hou van dat soort dingen midden in een maaltijd. Maar het was hier allemaal zo leuk en zo gezellig en lekker, dat speelt natuurlijk ook een rol.
Ik had het al op voordat ik een foto kon maken, dus dan maar het lege schaaltje…..
Het hoofdgerecht was een rol van konijn, omwikkeld met spek en gevuld met het minder mooie vlees van konijn, maar op een dusdanige manier verwerkt dat het allemaal weer bijzonder lekker was.
Erbij polenta, wat me gewoon niet kan bekoren en wat groentjes en we waren weer helemaal blij. Zeker ook met de erbij geschonken wijn, Castelvecchio uit de Carso-regio.
Om precies te zijn uit dat schattige dorpje Sagrado; een cabernet-sauvignon.
Het dessert was huisgedraaid amandelijs met bolletjes gemarineerde meloen,
zeer smakelijk en de dessertwijn Gradisxe2x80x99ciutta, uiteraard ook uit de regio.
Er zit een verhaal achter de vijf -letters op het etiket, maar de details daarvan ben ik helaas vergeten. Alweer een heerlijke wijn trouwens.
Bij de koffie nog wat heerlijke lekkernijen, vooral voor de mannen,
want ik kon geen pap meer zeggen zo langzamerhand en de dochter bood ons een grappa aan. Ik had toen die geweldige tafels vol flessen grappa nog helemaal niet gezien, dus vroeg ik mijn onschuld welke ze zoal hadden. Ze keek me aan of ik gek geworden was, wat ik op dat moment niet begreep, dus ik vroeg maar snel naar een grappa uit de Karstregio (het barst in Friuli natuurlijk van de grappa, want het wordt er zo ongeveer overal gemaakt) en we kregen, heel verrassend, een grappa van selderij.
Zacht groen van kleur, zacht van smaak en duidelijk een selderijtoets. Erg lekker.
Na het betalen van de rekening liepen we dus langs al die grappaxe2x80x99s en Papa stond ons op te wachten en nadat we vader en dochter de hand geschud hadden en ze uitgebreid gecomplimenteerd en bedankt hadden kreeg ik nog een miniatuurtje van het Devetak-bord. Zo schattig.
De jongens vonden wel dat we hier tenminste nog 3x moesten gaan eten, ik was het daar diep in mijn hart wel mee eens, maar er stonden ook nog andere adressen op het programma. Ik keer hier zeker terug als we in de omgeving zijn, een absolute aanrader is het.
Balen van het hoofdgerecht. Kan me voorstellen dat als je voor andere tafels betere bordjes voorbij hebt zien komen je dan ook extra baalt.
En de prijs van het Chef’s Menu fluctueert misschien met wat ie die dag heeft ingekocht. Dat zou ik wel mooi vinden.
Hopelijk geef je ‘m nog wel een kans op revanche, want duidelijk is dat ie het wel kan. Toch?
Daar heb je gelijk in, de prijs mag wat mij betreft ook best fluctueren. Dat konijn was echt heel erg lekker hoor, dus ik ga vast nog wel een keer terug, zo heel erg was het allemaal nu ook weer niet.
Hey Carla,
Jammer van dat hoofdgerecht inderdaad, dat hadden ze veel en veel beter kunnen oplossen. Geef jullie tafel dan een ander hoofdgerecht of een extra gang of iets dergelijks. Voor de rest klinkt het allemaal veelbelovend.
Ik denk inderdaad, ook omdat jullie best laat reserveerden, dat de vis gewoon op was.
Dit had zeker wat charmanter opgelost kunnen worden…en die jonge v.d Jong trekt zich achteraf zijn haren uit zijn hoofd dat hij dat nou juist nalaat bij iemand die altijd recensies schrijft:-))
Jammer voor de chef, hier zou ik niet terug komen!Er zijn genoeg andere restaurants op dit niveau die beter presteren.
Gr. john.
Beste Carla, en de rest van de teleurgestelde.
Onze excuses voor wat u allen niet goed vond. Ik zou het wel leuk vinden als jullie eens langskwamen als wij straks met twee man in de keuken staan voor 40 couverts. En ik niet meer alleen ben. Dat scheelt vrij veel.
Wie weet tot dan.
Groet,
Jim de Jong
Beste Jim, natuurlijk komen we nog een keertje, daarvoor is het restaurant ons nu al sympathiek genoeg. En iedereen, zeker iemand met jouw potenties, heeft recht op een revanche.
Wij gingen gisteren nog eens en inderdaad stonden ze nu met zijn tweeën in de keuken. En al was ik de eerste keer al niet ontevreden, nu was ik helemaal happy. Wat een leuke, verrassende gerechten. Ik heb er echt van genoten.
Ha, dat is leuk! Ik las op Iens ook over meer uitgebreide menu’s en ben zeker van plan nog een keer langs te gaan hoor, sympathiek genoeg allemaal wat mij betreft!
Ja, een zeer landelijke, regionale keuken. Zeker niet Frans of Belgisch….
Hoi Carla,
Ik lees je recensies altijd met plezier en heb de rode Sloveense wijn eens gegoogled. Volgens de website (www.jnk.si) wordt de wijn gedistribueerd via een Duitse wijnhandel die ook een webshop hebben (waar ik hem dan weer niet in terug vind, maar vooruit): http://www.falstaff-weinhandel.de/myshop/myshop.htm Wellicht kunnen zijn je verder helpen? Succes met zoeken!
groetjes,
Noor
Ha Noor, dank je wel zeg, leuk! Ik ga morgen direct verder met je links. Leuk dat je een berichtje achterliet.
Dit lijkt me nou echt een leuke maaltijd. Niet superverfijnd, maar wel anders dan anders.
Weet je wat me nou zo ontroerd? Die zelfgehaakte kleedjes onder sommige gerechten. Oma misschien?
En die wijnen zou ik ook weleens willen proeven.
Nou, dat vond ik dus ook Agnes, zo schattig. En allemaal verschillend, maar spierwit en duidelijk met liefde gemaakt. Ik vermoed ook Oma. De wijnen waren uitzonderlijk, maar ik kan wat overreacten vanwege de geweldige gastvrijheid en fijne sfeer hoor.
Carla toch, waar is je zelfbeheersing. Er is wel eens een hap weg maar een leeg bord heb ik nog niet o de foto zien staan. Het zijn mooie eerlijke gerechten en een goed adres. De wijntjes zien er ook prima uit, mooi verhaal weer, groetjes Ad
Er is wederom met passie gegeten (en gedronken, wink wink), er is met passie geschreven (en gefotografeerd) en je hebt een prachtig adres laten zien waar met liefde is gekookt (en gepresenteerd).
Kijk daarom hou ik zo van dit weblog (en de schrijfster)
Carla ik lig achter met lezen! Maar deze vind ik wel speciaal. Bijzondere wijnen en ook de keuken zeker niet alledaags.Fijn om zo samen te genieten op vakantie.
Gr. John