Mangerie ’t Cruydt in Hoogstraten

Voorafgaand aan de onvergetelijke ervaring bij Table d’Amis moesten we natuurlijk ook lunchen. Zoals meestal bij dit soort weekenden spreken we ergens af waar we elkaar treffen en rijden dan in xc3xa9xc3xa9n auto verder. Dat was deze keer het er niet op vooruitgegane qua ligging motel Princeville van de Van der Valk keten. Maar goed, we vonden het allebei en reden met gezwinde spoed, terwijl het 31 graden was richting Hoogstraten. We zouden gaan lunchen bij Mangerie ’t Cruydt, een tip die ik had gelezen op Smulweb. Hoogstraten vind ik dan weer extra leuk omdat alle jaren dat we toen de kinderen klein waren we op de terugweg uit Frankrijk altijd ons avondeten daar gebruikten. Bij De Tram, bij Het Begijnhof, bij dat leuke ding op de hoek met het grote bord van dat lekkere Corsendonkbier etc. etc. Hoogstraten was echt xe2x80x98van onsxe2x80x99.
Mangerie xe2x80x98t Cruydt is nieuw, het is een samengaan van een bestaand Greenhouse, waar je allerhande spullen voor huis en tuin kunt kopen en een nieuw restaurant. Veel bekende namen kom je er tegen, ik kende in ieder geval de kok, Berry Smekens, van gezicht – hij kwam regelmatig even de keuken uit, want het was aan het begin van de lunch nog steeds bloedheet, maar gaandeweg de maaltijd begon het wat te druppelen. Wij zijn lekker buiten blijven zitten, echt afkoelen deed het niet, aan het eind van de maaltijd was het nog steeds 25 graden. Op een bepaald moment riep Tanja xe2x80x98ha, ik ken uw gezichtxe2x80x99. Ik stomverbaasd natuurlijk en wat bleek, het was kok Jan (Gerrit Bruntink), welbekend in Brabant en ook van het programma xe2x80x98Wie is de chefxe2x80x99, waarbij hij met zijn fijne bourgondische stijl tegenover onder andere de Rawfood dame Petra stond. Nu is die uitzending tot in den treure toe herhaald, maar hier toch nog een filmpje voor de liefhebber. Een leuk, hartelijk gesprek ontspon zich, altijd gezellig. Hij kookt hier overigens niet, hij heeft zijn naam verbonden aan het geheel.
Je kunt hier lunchen en dineren, maar ook borrelen of een kopje koffie of thee drinken. Een beetje rondwandelen door het Greenhouse of het restaurant kan tot leuke aankopen leiden, alles is in principe te koop.

Tot zover de inleiding.
De maaltijd. Het menu Marchxc3xa9 (39.50), daar kwamen we voor. De website is helaas nog niet bijgewerkt, maar de prijs is hetzelfde. Voor overige prijzen en het andere menu verwijs ik naar de website.

We begonnen met een glaasje witte wijn, Klug, chardonnay-sauvignon (echt goede informatie vind ik er niet over, het is in ieder geval een Pays d’Oc en daar is zeker voor de lunch niets mis mee) en die was in orde. Hildon water werd ingeschonken (water wat me nog altijd een grijns ontlokt vanwege de hand van Stan bij Calla’s), wit en bruin brood met boter en olie kwam en we kregen een amuse.Hoostraten 1

Een oester uit Normandixc3xab en op een lepel rivierkreeftstaartjes met een sausje. Lekker.

Het voorgerecht bestond deze middag uit een taartje van Koningskrab uit de Barend zee met  coquille en een limoenvinaigrette. (grappig dat ze zich niet aan die onwijze ssz-spelling wagen en het heel simpel houden).
Hoostraten2
Op het bord onderaan vier druppels van de helaas onvermijdelijke balsamico. Daarboven een flinke salade van krab, die mooi licht van smaak was, ernaast een uitstekend gebakken coquille, die verrassend genoeg naar biefstuk(jus) smaakte en dat vond ik erg leuk gevonden. Op die manier krijgt een coquille weer eens een hele andere smaak. Aan de andere kant ernaast een slaatje gerold in een komkommersliert en tot slot nog een stuk poot van de krab gevuld met heerlijk krabvlees. Een uitstekend en lekker voorgerecht.
Het hoofdgerecht, lamsrack, rosxc3xa9 gebraden, met asperges en lamsoren, hierbij een rozemarijnjus was al even uitstekend. Hoogstraten3
Prima lam, heerlijke asperges (de laatste!), de lamsoren waren vervangen door andijvie, maar dat vind ik helemaal niet erg, want ik hou van andijvie en de jus vulde alles mooi aan. Het enige rare vond ik de puree met erop een wat vreemd taartstukje van aardappel en spek en erop nog een reepje gebakken spek. Het maakte het toch al niet lichte gerecht wat mij betreft onnodig zwaar. Misschien dat dat in de winter bij -10 prettig is, nu niet. Maar, op deze aantekening na, toch een goed gerecht.

We dronken overigens allebei nog een glas van de witte huiswijn, we moesten tenslotte nog door naar Kortrijk. Het Hildonwater vloeide wel overvloedig.
Het dessert bestond uit aardbeien uit Hoogstraten op de wijze van xe2x80x98t Cruydt bereid en op het bord troffen we een paar van die heerlijke aardbeien aan, overgoten met heerlijke aardbeiensaus en gelegen op wat crxc3xa8me. In een glaasje de meest fantastische frambozenmousse die ik ooit gegeten heb.Hoogstraten4
Heerlijk licht, mooi zuur, echt een fijn toetje voor de zomer. Tot slot lag er nog een flinke quenelle huisgemaakt aardbeienijs en dat was wel zo goddelijk lekker dat ik alleen daarvoor nog eens terugkeer hier. Eronder crunch van het een of het ander en ook daarover was ik zeer te spreken. Normaal vind ik crunchjes altijd maar zozo, dat moet dan voor de mondbeleving of zoiets, maar deze was heerlijk! Grote complimenten voor dit fijne dessert.

We sloten af met thee en koffie, waarbij nog wat lekkernijen kwamen en waren blij dat we xe2x80x98s avonds pas weer tegen 20.00-20.30 aan de volgende maaltijd zouden zitten.Hoogstraten5

Een fijne maaltijd was het en de Mangerie is zeker een aanrader. Parkeren is hier vrij, wel met een parkeerschijf.

Met dank aan Tanja voor de fotoxe2x80x99s, want natuurlijk had ik ook bij deze maaltijd mijn toestel niet bij me.

Advertenties

11 gedachtes over “Mangerie ’t Cruydt in Hoogstraten

 1. Ja, wat een fijne beschrijving zeg! Ik vond het eten echt geweldig. Een echt goede keuken, fijne sfeer en dan ook nog eens met een geweldige tafelgenoot. Voor herhaling vatbaar. Ik ga meteen even een linkje leggen.

 2. Agnes

  Wat een schitterend menu zeg. Bijzonder en nét even anders. Heel mooi beschreven allemaal.
  Ik trek dat nooit, een meer dan 6 gangen menu met wijn-arrangement, dan ben ik een dweil op het laatst.

 3. Die piramidekom is leuk zeg! Maar meer nog alle gerechten, die er behalve fraai uitzien ook errug goed klinken.
  Raar die naam, keek het net even na maar in Proeven met Pascal is het Jalhaij en in zijn laatste boek is het ineens Pascal Jalhay proeft (lekker originele titels trouwens). Maargoed, Chris Naylor kookt op topniveau dus. Maar 1x gerechten van Jalhay geproefd en met je eens: vrijwel alles was lauw.

 4. Dit is ondertussen de derde keer dat ik je recensie heb doorgelezen, helemaal van het begin tot het einde. (nu pas een reactie, sorry!) Wat een geweldige recensie, van een geweldig diner.

  Prachtig beschreven, super foto’s. Wat een heerlijkheid, kritisch, eerlijk en deskundig. Applaus!

  Krijg helemaal zin om te gaan eten daar!

 5. Zo heb ik het helemaal niet bekeken ‘bij Nederlanders eten’, ik zag het als een nieuw adres in Hoogstraten en de andere restaurants daar ken ik dus al. Mangerie als naam heeft ook niet direct mijn voorkeur.

 6. Zo! Ik merk wel dat alleen de betere restaurants hier besproken worden. Krijg er honger van …

  Als je ooit weer eens in Den Haag bent, moet je beslist eens bij mijn favoriete restaurant: Zouitdezee gaan eten. Ik ben benieuwd wat je er van vindt.

 7. Ik wil niet pochen, maar in Cancale (net nog in Bretagne) kreeg ik 12 middelgrote oesters (#3) als voorafje.

  Ze waren zalig. Vanaf het terras van het restaurant kon je de oesterbanken zien liggen. Niet voor niets liet Louis XIV juist deze oesters naar Versailles brengen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s