Apicius in Bakkum

Op deze vrijdagavond reden we kalmpjes richting Bakkum, naar restaurant Apicius. Ik was er al eerder, wat toen niet direct een groot succes was, dus ik was benieuwd. De jongens vonden het spannend na de ervaringen in de meiweek in Frankrijk, want inmiddels weten ook zij dat het ene **restaurant het andere niet is. Ik ben bang dat voorlopig alles wordt afgezet tegen Bru en dat kan moeilijk zijn.
De ontvangst was vriendelijk en we kregen een fijne ronde tafel in de avondzon, die getemperd werd door zonwering. Het restaurant was flink gevuld op deze avond. Het viel me op dat de lounge niet meer is, ook daar stonden nu tafeltjes. Met zicht op de open keuken, waaruit regelmatig bordgeluiden opstegen. Of dat altijd zo is, weet ik niet, wellicht dat die extra tafeltjes speciaal voor deze diningwiththestars-week zijn neergezet.
Voor ons allevier een glas champagne om mee te beginnen, Pommery hier, dus in orde.
Een bordje knabbels verscheen; stengels met iets van kerrie en sesam, een koekje met kaas en maanzaad, olijven en amandelen. Boter stond er ook al, olijfolie werd later ingeschonken toen het brood geserveerd werd. Masia El Altet, Spaanse olie. P1040041

Het menu stond op tafel. Althans, daarover was enige verwarring, omdat het het Jeunes Restaurateurs dxe2x80x99Europe-menu was, maar navraag leerde dat het ook het menu voor deze avond was. We keken nog even de (bekroonde) wijnkaart in, die wij overigens aan de beperkte en dure kant vinden, maar besloten tot het arrangement. De vriendelijke meneer in de bediening beloofde ons de wijnen op te schrijven, wat hij vervolgens vergat, zodat bij vertrek de kundige sommelier (een vrouw hier) nog de moeite nam om de wijnen voor ons op te schrijven.
Een amuse verscheen. Exc3xa9ntje in driexc3xabn. een hoorntje met ei en kaviaar; een gelei van paling met appelgelei erop en een soepje van asperge met garnalen en aardappelkaantjes. Alledrie aardig.P1040043

De eerste wijn werd ingeschonken. Een Sancerre, Roger Neveu, Sauvignon Blanc, Loire, Frankrijk en die was uitstekend. Mooi stuivend met een fijne afdronk. Hij paste prima bij het eerste gerecht. Remoulade van spinkrab, meiknol en confit van tomaat met guacomole en fijne kruiden. P1040045
Op een bedje van de avocadomousse troffen we wat groene asperges aan met ernaast wat basilicumolie. Op de mousse een rondje van salade van de spinkrab, waarin ook een vleug kerrie proefbaar was. Erop het gekonfijte tomaatje en een snipper mango. Een aardig gerechtje.
Het tweede gerecht, gebakken coquilles St. Jacques met zalf van bloemkool en vinaigrette van gerookte aalfilet en scheermes kon me meer bekoren. P1040047
Mooie coquilles met een vinaigrette die in aanleg erg zuur rook, maar uitstekend smaakte, afgedekt met een plakje meiknol en radijs, waarop stukjes aalfilet en scheermes lagen vonden we. De wijn deze ronde was een Riesling Faubel, Spxc3xa4tlese Trocken, Pfalz, Duitsland en die paste uitstekend bij de aal, die toch licht (maar absoluut niet storend, zeker niet) overheersend was. De sommelier overigens was zeer enthousiast en kundig en had telkens een brede uitleg over de wijnen.

De volgende wijn, een Bellingham xe2x80x98Fair Maidenxe2x80x99, Franschhoek, Zuid-Afrika paste uitstekend bij het laatste visgerechtje. Tarbotfilet van de grill, ragout van Hollandse asperges en morilles met een schuim van eekhoorntjesbrood. P1040049
Precies dat lag op het bord en dit uiterst klassieke gerecht vonden we eensgezind het mooiste gerecht van deze avond. Prima tarbot, een heerlijke saus waarin de paddestoelen en de asperges duidelijk te proeven waren en het geheel nog afgemaakt met wat bloemetjes van bieslook.
Het vleesgerecht werd begeleid door een oude bekende, een Faustino V, Tempranillo, Riga, Spanje en die smaakte zoals ik me nog wel herinnerde uit vroegere jaren. Als een tempranillo dus. Het vleesgerecht was een runderribstuk uit de oven xe2x80x98Bonne Femmexe2x80x99 garnituur, gekonfijte knoflook en rode wijnjus. P1040052
Mooie plakken rundvlees vonden we met een garnituur van aardappeltjes, tuinboontjes en puree, twee gekonfijte knoflooktenen en een mooie rode wijnjus. (ik had al een hap genomen voordat ik de foto nam)
Het dessert tenslotte werd begeleid door een Moscatel de Chipiona, Jerez, Spanje en dat was een apart wijntje. Lekker fris en licht in ieder geval en dat paste uitstekend bij de citrusgratin en het yoghurtroomijs wat we aantroffen op ons bordje. P1040058
Ertussen nog wat stukjes meloen en dit was een lekker, fris dessert.

De maaltijd sloten we af met wat espresso en thee, waarbij nog wat koekjes kwamen en na betaling van de rekening verlieten we Apicius.P1040060
Een degelijke maaltijd met niet echte uitspringers, maar ik vermoed dat we zo langzamerhand wat blasxc3xa9 zijn wellicht. Aan de andere kant worden we toch nog regelmatig erg verrast in restaurants en zo heel gek is het toch niet om dat te verwachten en te hopen, zeker op **niveau. We vo
elden allevier een lichte teleurstelling, ondanks dat het niet slecht was, zeker niet.

Advertenties

27 gedachtes over “Apicius in Bakkum

  1. Patrick

    Jee, wat een mooie recensie! Werkelijk elk bord is een plaatje om te zien. En die friandises zijn helemaal top! ( kan nooit genoeg zijn) 😉

    Carla van alle restaurants die je dit jaar bezocht heb welke vind je dan de beste? Volgens mij komt deze aardig in de buurt? Lijkt me wel grappig om aan het eind van het jaar je favoriete top 10 van restaurants van dit jaar te lezen. 🙂

  2. Vertel eens Carla: kun je daar tegenwoordig weer gewoon telefonisch reserveren, of krijg je nog steeds minutenlang die zeurende beantwoorder voor je kiezen?

    De laatste keer dat ik het probeerde, leek het wel alsof de receptie van De Leest was omgebouwd tot helpdesk van een internetprovider of energieleverancier… Maar dat was eerlijkgezegd al meer dan twee jaar geleden.

    Misschien wordt het – op basis van jouw oordeel – eens tijd voor een hernieuwde poging.

  3. Ik weet het niet RJ, ik heb voor deze keer gereserveerd via de website van Seatme. De volgende keer, want die gaat er zeker komen, zal ik bellen en dan laat ik het je weten als er rariteiten zijn.

  4. adwijgerde

    keurige foto’s Carla en een goed verhaal. 6x in 1 week is misschien toch iets overdone?
    Het ziet er allemaal erg lekker uit en de wijnen ook mooi.

    Groetjes Ad

  5. adwijgerde

    Hoi Carla, dat verschil proefde ik sterker bij Amarone, vandaar mijn reactie aldaar. Als ik hier de foto’s zie blinken dan lijkt het erop dat het verwachtingspatroon iets te hoog was, en je reactie “zeker niet slecht” maakt het weer goed. Als andere recensie lees dan ga je niet speciaal naar Apicius om je echt te laten verrassen.
    groetjes Ad

  6. Als je alleen afgaat op het aantal amuses zou dat wellicht kunnen. Neem me niet kwalijk en ik bedoel dit ook niet zo naar als het wellicht overkomt, maar ik kijk iets breder dan alleen amuses. Er is een immens verschil in Nederland (en elders ook overigens) tussen 1 en 2 sterrenrestaurants en dat meet je niet af aan de amuses. Dat meet je af aan de creativiteit en aan de constantheid van de gerechten. En aan de vernieuwing. Anders krijg je van die instituten zoals ze die in Frankrijk kennen (Bocuse, Guerard, Illhausern, George Blanc etc.).

  7. Menno Anbeek

    Grappig, tot de laatste alinea klinkt het allemaal nogal positief qua wijn en spijs (Fair Maiden liep ik toevallig vandaag tegenaan – goed glas), maar het relaas eindigt een beetje in mineur. Opvallend hier, want meestal kun je het in je recensies van tevoren wel zien aankomen (zeg ik als trouwe lezer). Toch het menu van de Restaurantweek misschien – good, but not great. Evenwel klinkt het menu me goed in de oren, misschien is je constatering over blasxc3xa9 worden (hoe begrijpelijk ook) niet geheel bezijden de waarheid – al zul je daar niet vrolijk van worden.

  8. ad

    goede morgen Carla,
    ik ga niet af op alleen de amuses maar op alle informatie die je vermeld, dus verhaal en foto’s en hierop baseer ik mijn “oordeel”.
    Het is zeker niet de bedoeling om je hier mee te krenken en nederige excuses als dit toch gebeurd is.
    groetjes Ad

  9. MikkieMuis

    ondanks de reacties begrijp ik enigszins wat je bedoeld carla. het ziet er allemaal heel lekker uit maar het is vrij doorsnee. een **resto zou misschien beter kunnen.

    van deze layout had ik trouwens compleet geen last. en ik vind het veel aangenamer om niet telkens op de foto’s te moeten klikken om ze groot genoeg te zien. houden zo dus 😀

  10. john golsteijn

    Ja Carla als je vergelijkt dan is het moeilijk!!! Twee sterren, dan mag je wat verwachten. Maar ontdek zelf dat de klassieke bereiding meestal niet te overtreffen is, mits goed uitgevoerd. Maar verder mooie recensie met pracht foto’s.
    Gr. John

  11. Thomas

    Beste Carla, het getuigd niet van veel wijnkennis dat je de wijnkaart te klein en duur vind. Ik durf te zeggen dat Apicius van alle 2 sterren restaurants in NL de meest goedkope wijnkaart heeft (Inter Scaldes en Zwetheul het duurst). Op de website van Apicius staat de gehele wijnkaart dus check het maar en vergelijk het maar met andere restaurants of wijnhandels. Ook het eten is geprijsd op het niveau van 1*. Bizar dat je dit dan al duur vind. Verder snap ik je commentaar wel over het eten. Apicius is een restaurant waar je meerdere keren geweest moet zijn om het op waarde te kunnen schatten. Het eten is subtiel en intelligent, maar ontzettend verfijnd. Ik denk ook dat Apicius een van de minst toegankelijke top keukens heeft van NL.
    gr Thomas

  12. J.van amerongen

    Hallo,

    citaat ( gerecht 2 ) ;

    Op een bedje van de avocadomousse troffen we wat groene asperges aan met ernaast wat basilicumolie.

    Ik zie helemaal geen asperges liggen , wel peulen .
    Dit tesamen met het ondermaats commentaar over de
    ( uitstekende en zeer uitgebreide ) wijnkaart doet voor mij deze recensie echt naar de prullenbak verdwijnen . try again zou ik zeggen .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s