Avant Garde van Groeninge in Eindhoven

Wederom met gezwinde spoed, wat overigens totaal geen zin had, want het regende dus Nederland stond vast, reden we richting Eindhoven. Naar Avant Garde van Groeninge. We waren er 4 jaar geleden in juli geweest, een vrij kort bezoek toen, want er moest een feest bezocht worden, maar we waren toen behoorlijk onder de indruk. Dusdanig onder de indruk dat toen ik moest kiezen voor deze avond tussen Avant Garde en mijn grote favoriet De Leest ik toch liever bij Avant Garde wilde gaan eten.
Nog behoorlijk op tijd werden we afgezet voor de deur van het stadion en zoefden we naar boven met de lift. De ontvangst was keurig, de lounge was leeg, dus een aperitief zouden we graag aan tafel drinken.
Een glaasje champagne, hier van Thienot , xc3xa9xc3xa9n van de jongste champagnehuizen aldus de uiterst kundige sommelier. In ieder geval beviel hij me, mooi fris, niet txc3xa9 sprankelend, lekker dus.
Erbij vrijwel direct een mondvermaakje. Opgediend in een houten blok twee rode pastilles aan een stokje. Een explosie van Aloxc3xab Vera en hibiscus. P1030992 P1030993 Omdat de pastille lopend is van binnen is het inderdaad een explosie op het moment dat je de xe2x80x98korstxe2x80x99 open bijt. Lekker en een beetje Rivella-achtig. Of ik nou zo kapot ben van die Aloxc3xab Vera weet ik eerlijk gezegd niet, het deed me toch wel wat aan handcrxc3xa8me denken. Maar misschien ben ik wel veel te behoudend, who knows. Ik vond het wel een erge leuke binnenkomer, dat wel. Vrijwel direct erna, ik had mijn mond nog niet eens leeg verscheen een volgend hapje. Op een knalgroen iets lag een bonbon, gevuld met peer, zwarte knoflook en araguani. Dit vond ik nu een prachtig hapje. Hoog op smaak, veel smaken, maar wel elkaar aanvullend en het deed me verlangen naar meer. En dat is tenslotte de bedoeling.
Het restaurant was overigens behoorlijk gevuld en het viel me op dat de bediening (slechts 4 personen) perfect op elkaar afgestemd en ingewerkt was. Niemand hoefde te wachten, alles liep op rolletjes, echt complimenten wat mij betreft. Op tafel stond al boter, peper, zout en olijfolie. Erg lekkere olijfolie zelfs. Het viel echtgenoot op dat men hier als xc3xa9xc3xa9n van de weinige restaurants rekening houdt met het vermogen van brood om olie op te nemen. Alle geserveerde broodsoorten (brioche, getoast brood en bruine broodjes) namen hier de olie perfect op, geen geknoei dus op de bordjes. Het zijn van die kleine dingen die het nog aangenamer maken. P1030994 P1030995 P1030998 De inrichting hier doet bijzonder prettig aan. Lekker veel ruimte tussen de tafels, mooie kunst, mooie bloemstukken, heel gewoon erg prettig.

Op tafel een kleurrijk bord, wat wat leek op de borden, waarvan we er een aantal uit Italixc3xab hebben, dus mijn nieuwsgierigheid was gewekt. P1030996 P1040001 Het bleek een bord te zijn, gemaakt door de kok, Johan van Groeninge dus en Guus Meeuwis. Verderop aan de wand hing een schilderij, ook prachtig kleurrijk, wat een samenspel bleek te zijn van Johan van Groeninge en Karin Bloemen. Leuk om zo divers creatief bezig te zijn lijkt me.

Het menu voor deze avond werd ons toegelicht, een wijnarrangement was ook mogelijk. We keken nog even de wijnkaart in, die mooi is hier. Uitgebalanceerd en niet veel verhoogd qua prijs. Tot mijn grote verrassing stond mijn absolute favoriet, de Pacherenc du Vic Bilh 2001 van Alain Brumont Chateau Montus nog op de kaart en bij navraag bleek dat hij nog voorradig was ook. P1040011 Toen ik de sommelier vertelde dat wij dus 4 jaar geleden precies diezelfde wijn hier hadden gedronken en dat we toen de eerste waren die hem bestelden herkende hij ons weer en er ontstond een uitermate prettig gesprek. Het was trouwens de laatste fles die hij had. Geestig wel dat we de eerste en de laatste dronken…
Uiteraard was hij geweldig lekker, de kleur was bijna okergeel, maar de smaak, oelala, wat vind ik die wijn toch heerlijk.
Bruiswater voor echtgenoot, Villers hier, en ijswater voor mij, een briochebroodje en nog wat amuses.P1040002
Op een plankje een kopje met aspergefondue, bleekselderij en zwart wit;  een fondue dus van asperge, hoog op smaak dus erg lekker met erin een soort groen geleiachtig eidooiertje van bleekselderij en een stengel die naar zwart wit smaakte. Bijzonder lekker en leuk. Daarnaast op een stokje een koude bitterbal van varken en gans met erop een tipje mosterd en een schattig uiringetje en van deze bitterbal had ik er wel 10 willen hebben. Wat een smaken zeg, geweldig! Ook het derde hapje kon me bijzonder bekoren; een inktvismacaron, gevuld met sesam en droge worst. Heerlijk en ook de combinatie vond ik geweldig gevonden.
Dat beloofde dus heel veel.

Het eerste gerecht bracht ons absolute verrukking. Ingemaakte asperges/langoustine; chorizo, taggiasche olijf, feta. P1040005 Een prachtig bord met links een absoluut perfect gebakken langoustine, ernaast een soort salade met de ingelegde asperges, plakjes chorizo en mooie blokjes feta, daaronder een mooie veeg geweldig op smaak zijnde chorizocrxc3xa8me en geheel rechts tot slot een soort pastille van de lekkere taggiasche olijfjes. Het allerknapst vond ik n
og dat de langoustine in het geheel niet wegviel tegen het geweld van de andere smaken, heel bijzonder dus.
Het tweede gerecht deed helemaal niet onder voor het eerste. P1040006 De wilde Tuticorin Hoso Flowergarnaal; kokos, kerrie, avocado,rode pepertjes was geweldig. Absoluut geweldig.
In het midden van het bord een rondje avocadomousse, volgens mij versterkt met wat peultjes, wat er in ieder geval toe leidde dat ik voor het eerst van mijn leven avocado erg lekker vond; daarop de perfect gebakken garnaal met ringetjes van de rode pepertjes en daarop chipjes van kokos. De kokos lag ook nog links van het torentje in schuimvorm en was opzienbarend sterk van smaak. Eronder twee rondjes passievruchtenmousse die ontzettend prachtig combineerde met de avocadomousse. De kerrie tenslotte lag in poedervorm rechts van dit alles. Ik heb zelden zoiets lekkers gegeten.
Het derde gerecht was ook al erg bijzonder. Ossenworst/coquille/soja; artisjok, gedroogde ui, bonitogeleiP1040007 Op een mooie plak ossenworst lag een uiteraard perfect gebakken, aan xc3xa9xc3xa9n kant heel licht gepaneerde coquille, ernaast een geleitje van soja, een quenelle van de meest lekkere artisjokmousse ooit en op de rand van het bord een flinke hoeveelheid poeder van ui. De bonitogelei was een mooi rondje geworden en het geheel werd afgemaakt met een koekje van ui en blaadje snijbiet. Wederom een erg mooi gerecht met elkaar uitstekend aanvullende smaken.

De fles Pacherenc was leeg, dus we schakelden over naar een glas rode wijn. Ongevraagd, maar heel gewenst kregen we een glas Sestano, Chianti Classico, 2005. Een aardige wijn, die best goed combineerde met het hoofdgerecht. Iers lam met selderij-asperge; zwarte knoflook, saffraan-raapjes, olijfoliesaus, tomaat. Mooie stukjes lam troffen we aan, uiteraard perfect van cuisson met een verrassend klein stukje er nog bij wat leek op vlees van een spare-rib, maar dan van lam. P1040008 Erbij wat fijne asperges, crxc3xa8me van zwarte knoflook, die overigens nauwelijks naar knoflook smaakt, een op een stamppotje lijkend iets waarin de tomaat verwerkt was, ik vermoed eigenlijk in combinatie met de saffraanraapjes, wat reepjes aubergine en wat lamsoor. Weer een heel fijn gerecht.

Een glaasje Wirra Wirra Moscato, mrs Wigley (de kat), Australixc3xab, begeleidde het dessert. Een licht sprankelende, best frisse, maar niet heel veel indruk makende dessertwijn. P1040009 Het dessert was gemacereerde aardbeien met red bull; passievruchtendonut, crxc3xa8me fraiche met citroen en gin-tonic. Op een bord de heerlijke, maar zeer zware donut (bijna de helft verhuisde naar het bord van echtgenoot) met erop de aarbeitjes en de crxc3xa8me fraiche met citroen op smaak gemaakt, een vanille ijsje en wat staafjes meringue en ernaast een glas met aardbeitjes en erop een granitxc3xa9 van gin tonic.
Erg lekker alweer. De buikjes waren zo langzamerhand flink gevuld, men houdt hier van ruime porties.

Bij de uitstekende espresso van Palombini, hier wel met dekseltje op de kopjes zoals het hoort, nog drie immense (zowel in grootte als in smaak) friandises. Exc3xa9ntje met passievrucht,P1040012 xc3xa9xc3xa9ntje met amarene en xc3xa9xc3xa9ntje met calvados. Ook alweer geweldig lekker.

Diep, diep tevreden verlieten we dit uitstekende restaurant en we hebben onszelf beloofd hier heel snel weer terug te keren, wat een heerlijkheden allemaal. Het zicht op het stadion overigens vind ik alleen maar leuk. P1040003 P1040004 Deze avond werd het podium opgebouwd voor de concerten die komend weekend staan gepland van Guus Meeuwis en dat gaf toch een heel aparte sfeer.

Advertenties

13 gedachtes over “Avant Garde van Groeninge in Eindhoven

  1. Schuim van rookworst! Daar sta ik dan weer van te kijken. Mooie recensie weer, Carla. Ik moet ook erg om je lachen met zinnen als ‘gelukkig proefde ik de mango niet’ en ‘Dat zal komen omdat ik nog nooit Chartreuse dronk’, ‘ik ben nu eenmaal niet kapot van fruit in mijn warme maaltijd om het maar onparlementair te zeggen’. Dat maakt jouw recensies zoveel malen leuker om te lezen dan de doorsnee restaurantrecensies.

  2. Geweldige recensie Carla, ik kreeg direct trek in een rookworst van de hema… (maar dan wel onder de euromast vandaan graag …)

    Parkheuvel is weer hoger op het lijstje gekomen … kreeg helemaal trek van je recensie..

    (dining with the stars was me ontgaan… oei oei… en heb direct voor morgen gereserveerd!)

  3. adwijgerde

    Nou Carla,echt genoten dus bij een van mijn favorieten, mooi! Je verhaal ook weer prima en mooie ilustraties. Tja, die wijn is dat nu een droge op een zoete? Ik durf het maar amper te vragen, haha.
    Ik Mijn boekje van H. Johnson staat: Pacherenc du Vic Bilh jong drinken, 2001 is toch al aardig belegen! Maar hij was lekker en daar gaat het om.
    Groetjes Ad
    En weer op naar de volgende, veel smikkel plezier weer!

  4. adwijgerde

    Hoi Carla, ik had het nog niet gezien op mijn laptop, nog wel met eigen a.o.c. mooi.
    Die moet ik toch ook eens gaan proberen, je ziet hem hier zelden maar als ik weer naar Parijs ga dan kom ik hem wel tegen.
    groetjes Ad

  5. adwijgerde

    Helaas, maar een vergelijkbare zal wel te vinden zijn. Ik las dat ie ook goed gaat bij ganzenlever, dat wil toch wel wat zeggen.
    bedankt voor de info, groetjes Ad

  6. john golsteijn

    Mooi weer Carla. Bijna dezelfde gerechten die ook wij gegeten hebben. Inderdaad een restaurant om terug te keren. En nu wil ik die wijn ook eens proberen,Pacherenc du Vic Bilh. Ben ik wel benieuwd naar. je hebt er al zoveel over geschreven.
    Gr. John.

  7. Het derde gerecht klinkt intrigerend! En een zwaar dessert schrikt mij meestal af, maar de donut klinkt verrukkelijk. Grappig dat jullie de 1e en laatste Pacherenc dronken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s