Chez Bru in Eygalixc3xa8res

Op deze zevende mei, de laatste vrijdag van onze meivakantie, moest er geluncht worden. Om twee redenen. De eerste is omdat het onze trouwdag is, de 18e alweer en de tweede omdat het diner bij le Jardin les Sens zo ontzettend tegenviel. Echtgenoot kreeg twee keuzen voorgelegd.  L’atelier de Jean-Luc Rabanel in Arles (eerder die week  heerlijk gegeten trouwens zoxe2x80x99n beetje onder de brug in Arles, een heerlijke bouillabaisse had ik daar en een prachtige dorade, maar dit terzijde) of Maison Bru in Eygalixc3xa8res. Hij verdiepte zich in de websites en kwam uit op Maison Bru. Het reserveren ging makkelijk.
Ik noem het even Maison Bru, er is nl. enige verwarring over de naam. Het zit als volgt. Wout en Suzy Bru (uiterst charmante Vlamingen) startten jaren geleden een Bistro in Eygalixc3xa8res, op de rekening staat nog steeds bovenaan Bistrot Eygalixc3xa8res en daaronder staat dan Chez Bru, Route de Jean Moulin. Echter, in de Michelingids wordt de route dxe2x80x99Orgon genoemd. Wij kwamen als volgt op het nieuwe landgoed van de Bruxe2x80x99s, waar de entree Maison Bru aangeeft: we reden naar het centrum van Eygalixc3xa8res, waar we overigens niet in konden, er was een zondagmarkt en pakten daarna de route naar Orgon en na een kilometer of 3 zagen we Maison Bru.
Nog wat kaaltjes ligt het erbij, maar je kunt al wel zien hoe mooi het zal zijn als de begroeiing volwassen is.
Het is een heel imperium inmiddels, opgebouwd door het echtpaar. In het dorp zelf zijn 5 dubbele kamers en 2 suites beschikbaar, op het landgoed behalve een gigantisch zwembad en tennisbanen, 7 kamers en 2 suites met privxc3xa9-zwembad en bovendien nog een winkel in het dorp.
De ontvangst door de gastvrouw was allervriendelijkst, in het Vlaams. Een deel van het personeel spreekt ook Vlaams. We waren vooralsnog helaas de enige gasten, de kok vertelde ons later dat hij duidelijk last had van het weer. Veel Parijzenaars pakken met mooi weer de TGV en komen dan bij hem eten, maar bij slecht weer blijven ze gewoon thuis. Later kwam er nog een groep van 6 Vlamingen, die wel vaker fietstochten maken in les petites Alpilles, zoals het gebied waar Maison Bru ligt ook wel heet.
P1030854
De zon scheen toevallig dus we gebruikten het aperitief op het terrasin de loungebanken. Een stukje verderop ligt dan het terras waar op warme dagen heerlijk in de schaduw gegeten kan worden en wat wordt omgeven door een mooie tuin met mooie kunstobjecten. P1030869Het restaurant zelf is ook mooi ingericht, in gedekte tinten, met fijne ronde tafels en veel ruimte.

Maar goed, wij zaten dus heerlijk in het zonnetje met onze champagne P1030857(in zeer ruime glazen hier, de jongens hadden het aperitief maison – champagne met een zoetje erin) en erbij wat knabbels. Olijfjes, stengels, die xe2x80x98gedooptxe2x80x99 konden worden in verschillende tapenades en kleine rolladetjes met o.a. sesam. P1030856Leuke knabbels vonden wij.
De kaart, die ik bijzonder mooi vind, kwam, zo ook het wijnboek en we verdiepten ons erin. Behalve uiteraard het xc3 la carte gedeelte kent men hier 2 menuxe2x80x99s, een menu Dxc3xa9gustation voor 95xe2x82xac en een menu Surprise du Chef voor 120xe2x82xac. De website en de Michelingids spreken ook nog van een lunchmenu van 50xe2x82xac, maar dat werd ons niet aangeboden. Dat hoefde ook niet, we hadden tenslotte iets te vieren.
De wijnkaart is mooi, redelijk vriendelijk geprijsd ook en we kozen twee witte wijnen.
Na enige tijd werden we naar binnen genood en we kregen een mooie ronde tafel in een hoek, zodat we goed zicht hadden op het hele restaurant.  P1030873Brood kwam, waaronder heerlijk tomatenbrood, olijfolie (van het chateau d’Estoublon, Gerrit Jan, onze Eetschrijver kwam het flesje toevallig tegen in Canada, waar hij op dit moment verblijft), zeezout en boter stond al op tafel. P1030872Plat en bruisend water kwamen ook, dus het feest kon beginnen.
En dat deed het ook met de amuses.
Links een gepocheerd eitje met truffel, kruiden en dennenolie, geweldig lekker en smeltend op de tong en rechts een huisgemaakt frietje (zo geestig) met mayonaise en een basilicumijsje, ook ontzettend lekker. En erg leuk bedacht.P1030874
De eerste wijn werd ingeschonken, een Clos Sainte Madeleine, G. Sack-Zafiropoulo, 2006, die ons beviel. We hadden nog geen wijn gedronken uit het Cassis-gebied deze week namelijk. Overigens stond er nog een andere wijn op de kaart, een Chateau Simone, die we elders die week voor 40 euro minder dronken, dat is dan wel weer opvallend….
Maar de Clos Sainte Madeleine was prettig mineralerig en licht stuivend.

Het eerste gerecht, Homard blanchi, asperges du Pays marinxc3xa9es au Yuzu Crxc3xa8me dxe2x80x99avocats parfumxc3xa9e au curry, was een plaatje. P1030876Mooie stukjes geblancheerde kreeft troffen we aan, eronder wat heerlijk gemarineerde asperges, die gemarineerd waren met Yuzu, wat dat leuke citrustoetsje geeft en erop nog een saus met kerrie, mooi hoog op smaak. Ernaast nog een ijsje van asperge, heerlijk!
Het tweede gerecht, Thon rouge mi-cuit au gingembre confit, Radis noir et concombre au mirin, was tenminste zo mooi om te zien en tongstrelend lekker. P1030878De tonijn was bijna doorschijnend, zo vers was hij blijkbaar. Prachtig kort aangebakken, de gekonfijte gember was goed te proeven. Erbij kleine bijgerechtjes, waaronder mooie mousse van ganzenlever, heerlijke tipjes zwarte radijs op de tonijn en wat gemarineerde komkommer met mirin. Nog wat jonge prei en ijsje van appel met eronder een plakje gember en erop wat kruim van ganzenlever maakte het plaatje en het smaakpalet compleet.
Het derde gerecht, Bar de ligne poxc3xaalxc3xa9 xc3 la crxc3xa8me dxe2x80x99asperges, ravioles de pommes de terre A lxe2x80x99Omo Ibxc3xa9rique et parmesan, was de topper van de middag. P1030879Wederom prachtig om te zien met de frisse groen
e kleuren van de lente, maar de smaak, oelala, nauwelijks te beschrijven eigenlijk. Een prachtig stuk zeebaars, omgeven door crxc3xa8me van asperges, die hoog op smaak was, met erop krokante stukjes Iberico ham en een krokant lint van courgette. Ernaast nog wat heerlijke palourdes en wat groentjes. Een werkelijk prachtig gerecht.

We schakelden over naar de tweede witte wijn, een Domaine de Souch, Yvonne Hegoburo, 2006, AOC Juranxc3xa7on Sec en die is heerlijk. Mooi, stevig, in balans en vol, precies zoals ik mijn witte wijnen graag heb.
Het vleesgerecht bestond deze middag uit Croustillant de Cochon de lait aux champignons de bois, sauce porto; Mousse de lait parfumxc3xa9e au romarin, op de website is het hoofdgerecht inmiddels alweer veranderd namelijk.P1030888
Het zag er zo ontzettend lekker uit dat ik pardoes vergat een foto te maken, maar gelukkig nam xc3xa9xc3xa9n van de Vlaamse gasten het gerecht later deze middag en mocht ik van zijn bord een foto maken, waardoor zich ook nog eens een alleraardigst gesprek ontvouwde. Maar goed, het gerecht.
Een stukje buikspek van een speenvarkentje met een enorm krokant korstje lag in het midden. Eromheen de nodige paddestoelen, wat aardappeltorentjes en een heerlijke portsaus en ernaast een mousse van melk, geparfumeerd met rozemarijn. Alweer heerlijk!

Mevrouw Bru kwam nog even langs, ik had nl. gevraagd of ik een kopie van het menu kon krijgen en ze was zo vriendelijk om me de hele kaart aan te bieden. P1030858Waar ik bijzonder blij mee ben, hij krijgt zeker een ereplaats in onze keuken, waar ook nog wat andere menukaarten van bijzondere restaurants ingelijst hangen. Dit is wel een bijzonder mooi exemplaar.
Na een prettige pauze waren we toe aan de Chariot de fromage.
Een prachtige kaaswagen P1030884werd voorgereden met ook eens wat kaasjes die ik niet kende en ieder van ons maakte zijn keus. Erbij indien gewenst nog wat aardbeien-vijgenmarmelade en wat vruchtenbrood en we waren tevreden met de mooie kaasjes.P1030886

Het dessert tenslotte kwam in twee delen. Op het ene bord de Bonbons de citron et chocolat blanc parfumxc3xa9 au martini, glace basilic, crxc3xa8me xc3 la framboise;  precies dat troffen we ook aan. P1030890Wederom een plaatje om te zien en heerlijk licht en luchtig allemaal en de smaakjes pasten perfect bij elkaar. Op het andere bordje de Dxc3xa9lice au chocolat, noisettes et rhum farcie dxe2x80x99un tartare de bananes et rhum, brownie au chocolat.P1030891 Heerlijke chocoladelekkernijen gecombineerd met banaan en rum, we zaten werkelijk te smikkelen. Fijne hoeveelheden ook.

Diep tevreden sloten we af met espresso, wat gewoon sterke koffie was, waarbij nog wat friandises verschenen, waaronder een glaasje met kiwi/limoenmousse en madeleines. P1030899Ook al allemaal erg lekker.
De chef kwam nog even een babbeltje maken, zoals dat gebruikelijk is in Frankrijk en moest grinniken toen ik vertelde dat ik het onverwacht lekker vond, waarmee ik inderdaad – zoals hij dus terecht concludeerde – bedoelde dat het onFrans vernieuwend en verfrissend was.

Dieptevreden verlieten we Chez Bru, als we weer in de omgeving zijn, gaan we zeker weer terug.

Advertenties

18 gedachtes over “Chez Bru in Eygalixc3xa8res

 1. hannie

  Een typisch gevalletje van Nomen est Omen (de naam is een voorteken).

  Dat er bij een menu eens iets zit met een supplement, begrijp ik wel. Maar hier heeft systematisch de helft van de gerechten een supplement. Dat is volksverlakkerij.

 2. Willem

  De prijzen staan duidelijk op de kaart vermeld. Om dan juist de gerechten met supplement te kiezen en dan achteraf daarover te klagen, vind ik nu niet echt chic.

 3. @ Willem
  Daar heb je gelijk in. Tijdens het schrijven van de recensie viel me opeens de enorme hoeveelheid aan supplementen op en ging ik erover vallen. Zoals je kunt lezen heb ik over het eten an sich niet heel veel opmerkingen.

 4. Willem

  Als ik die kaart bekijk, denk ik dat men voor een foute formule heeft gekozen. De menuprijs is niet echt hoog, maar men wil toch wat exclusievere ingredienten kunnen gebruiken. Dat lukt blijkbaar niet voor die prijs, vandaar de supplementen. Men zou beter een gewone a la carte kaart kunnen voeren, gewoon elk gerecht zijn eigen prijs. Daarnaast kan dan een eenvoudig en/of luxe menu worden gevoerd.

 5. Evert

  Hallo allemaal wiij gaan wel vaker bij restaurants met of zonder Bib eten, daarom een reactie op dit blog. Je krijgt een Bib Gourmand wanneer je een 3-gangenmenu serveerd onder de 35 euro. Iets wat, wanneer ik het stuk lees en de website bekijk, zeer zeker tot de mogelijkheden behoord. Nu begrijp ik best dat dat net niet je smaak kan zijn, echter daar kan de restauranthouder niets aan doen.
  Wanneer ik het gebodende van dit restaurant vergelijk met collega’s uit de regio dan denk ik dat restaurant “de Florijn” voor een eerlijke prijs/ kwaliteit aan het koken is. Tot zover mijn aanvulling.

 6. Prachtige maaltijd! De kaaswagen ziet er ook erg verleidelijk uit.
  Zit er nu ook een verstuiver op dat olijflolie-parfumflesje? Ik proef als ik dat flesje zie, toch in gedachte een vreemd bijsmaakje. Het is grappig, maar wel een beetje raar …

 7. john golsteijn

  Carla ben wat laat met mijn reactie maar helemaal watertandend lekker. Denk wel de beste van de laatste tijd, [afgezien De Lindenhof]. En natuurlijk nog proficiat met jullie trouwdag.
  Mooie koeien trouwens op het grasveld!
  Gr. John

 8. Cervantes

  Typisch geval waardoor steeds meer mensen afhaken bij de traditionele “franse” restaurants.
  Tijdens restaurantweek aangezeten voor x80 27,50 p.p voor een 3 gangen menu.
  Voorgerecht was tranige zeebaaars met contrasterend zwoerd o.i.d. in minuscule hoeveelheid.
  Hoofdgerecht ) was zenerige gans in zeer kleine portie waarvan de helft weggelegd kon worden.
  Nagerecht was prima met warme appel etc.
  Maar om daar nu x80 27,50 voor te betalen als speciale aanbieding.
  Verder was brood niet standaard en moest er om gevraagd worden.
  Bediening (volle bak) was correct maar een beetje te..zonder enige schwung en weinig ervaring.
  De eindafrekening bekijkend dus inclusief 2 halve glaasjes huiswijn, koffie en veel flessenwater x80 42,50 p.p.
  Voor dat geld kun je beter bij een gemiddelde brasserie gaan eten .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s