Le Jardin des Sens in Montpellier

Al weken van tevoren had ik gereserveerd, lichtelijk opgewonden, want Le Jardin des Sens in Montpellier stond al lange tijd op mijn xe2x80x98lijstjexe2x80x99. Rondom 20.00 uur reden we Montpellier in, kwamen langs de mooie wijk van Bofill, Antigone, die we begin jaren 90 al bewonderd hadden. Toen was er nog nauwelijks begroeiing, nu staan er weelderige bomen en mooi aangelegde perken en ik blijf het een prachtige wijk vinden. Zo is de wijk van Marne la Vallxc3xa9e, ten oosten van Parijs, helaas niet meer mooi. Volledig ingebouwd in sociale woningbouw vallen de mooie lijnen helemaal weg. Maar ik dwaal af…

Le Jardin des Sens is behalve een bekend ** restaurant ook een hotel en dat zie je – teleurstellend genoeg – direct. De entree is nogal lulligjes eigenlijk, je moet de lobby door om het restaurant te bereiken. Nu was er in die lobby dxe2x80x99een of dxe2x80x99andere verkoop van Cartierspul, dus het was druk met dure pakken en jurkjes, waar we ons min of meer doorheen moesten persen. De ontvangst in het in niveaus ingedeelde restaurant was vriendelijk en weer viel me de grote hoeveelheid personeel op. Allemaal uitstekend getraind, sommigen Engelstalig en niet al teveel stagiaires. We kregen een fijne ronde tafel tegen een schuine glazen wand, die uitkijkt op een deel van de tuin en keken een wat rond. Eigenlijk een behoorlijk saaie inrichting. P1030804Een beetje hotellerig toch ook wel, met van dat degelijke tapijt wat 300 jaar meegaat, niet heel prettige stoelen, maar dat kan door onze lengte komen, kortom, wat mij betreft niet heel bijzonder. Wel mooie kroonluchters, dat dan weer wel. En de niveaus, ik meen dat het er vier waren, zijn eigenlijk ook niet heel prettig, bovenin kijk je flink naar beneden en vanaf beneden kijk je tegen de benen van de andere tafels aan. Bovendien is het voor het personeel een heel gesjouw met bijvoorbeeld de kaaswagen. Van het terras, wat er wel erg mooi uitzag, konden we helaas geen gebruik maken, het was een licht regenachtige avond.

Een aperitief wensten we wel. Voor Maurits het huisaperitief, champagne met jus dxe2x80x99orange, wat me hogelijk verbaasde. Jus dxe2x80x99orange slaat tenslotte alle smaakpapillen voor tenminste een uur geheel dood, dus ik vond het bijzonder vreemd dat het werd aangeboden. Nu moet ik er wel direct bij melden dat het vooral een zoetje gaf en niet de zure tonen aanboorde, waar jus dxe2x80x99orange over het algemeen zo goed in is. Ole wilde gewoon een Cola. Wij namen gewoon champagne, uiteraard van Moxc3xabt & Chandon hier.
De prijzen zag ik overigens pas op de rekening en ik kreeg er ter plekke een uiterst slecht humeur van. De Cola deed 7 xe2x82xac, de andere aperitieven maar liefst 21xe2x82xac per stuk! P1030793
Krokante koekje met maanzaad en sesamzaad stond al in een glaasje op tafel, P1030791erbij kwam nog voor allevier een glaasje met guacomole, stukjes coquille en stukjes zalm met iets van room erop,P1030792 een kroket van pied de porc (varkenspootje) en foie gras waarbij een zachte crxc3xa8me van en met mosterd werd geserveerd. Daarna verscheen een bordje met koekjes met parmezaan en soesjes met geitenkaas en truffel.
P1030795Eerlijk gezegd vond ik het allemaal aan de flauwe kant en had het wat mij betreft flink hoger op smaak gemogen.

We bekeken de menukaart. Men kent hier behalve een xc3 la carte gedeelte drie menuxe2x80x99s en een lunchmenu (45 xe2x82xac incl. 1 glas wijn).
Een menu Sens & Saveurs, 125 xe2x82xac  zonder drank, een menu Sens & Dxc3xa9couverte, 170 xe2x82xac, zonder dank en een menu xc3x89clat du terroir en Languedoc, 80 xe2x82xac incl. wijnen. Alleen geserveerd van dinsdag tot en met vrijdag tijdens het diner en op zaterdag tijdens de lunch. Dit menu wijzigt elke twee maanden en stelt u in de gelegenheid om de laatste creaties van de gebroeders Pourcel te proeven. Elk gerecht wordt begeleidt door een glas wijn uit de Languedoc-Roussillon, geselecteerd door onze sommelier.
We kozen eensgezind voor het laatste menu, voornamelijk omdat we benieuwd waren naar de nieuwste creaties. De gerechten bij de andere menuxe2x80x99s kwamen ons lichtelijk bekend voor.

Het menu begon met een amuse. Le cappuccino dxe2x80x99asperge, marmelade de crustacxc3xa9s, tempura dxe2x80x99asperge. P1030797Een glaasje met opgeschuimde aspergeveloutxc3xa9 (groene asperges overigens, we hebben sowieso erg weinig witte asperges gezien deze week), met erin stukjes schelpdieren en erop een halve groene asperge, kort gefrituurd in tempuradeeg. Best lekker, vooral de tempura. Brood verscheen overigens, boter en zout stond al op tafel en dat werd telkens keurig aangevuld, maar dat is natuurlijk niet meer dan normaal in een restaurant als dit.

Water kwam op tafel, bruisend en plat xc3 8 xe2x82xac de fles (zag ik ook pas op de rekening uiteraard) en de eerste wijn werd ingeschonken.
Een Vin blanc: Vin de Pays dxe2x80x99Oc xe2x80x98Grangeotxe2x80x99 2008, Domaine Beauregard Mirouze, par Karin en Nicolas Mirouze. Een weinig indruk achterlatende wijn, geen body en eigenlijk ook erg weinig smaak.  De wijn begeleidde het voorgerecht, la salade de cappellinis aux lxc3xa9gumes, brochette de gambas et calamars xc3 la plancha, vinaigrette aux saveurs du sud.
P1030799Precies dat troffen we ook aan. Een bergje pasta met erop wat tuinboontjes en erwtjes, waarop een stokje met 2 gambaxe2x80x99s en 1 dun plakje calamare, die gegrild waren en eromheen een onbehoorlijk zure saus met stukjes ondefinieerbare groentjes en kruiden. Absoluut een misser dit gerecht. Hoe kun je nu toch koude pasta aanbieden met erop wat boontjes waar niets mee is gedaan en daarop dan wel heel simpel gegrilde gambaxe2x80x99s en een plakje inktvis en dat dan bovendien nog vergezeld laten gaan door een saus waarvan de kaken samentrekken? Oh, erop nog twee blaadjes basilicum ook. Diep teleurgesteld was ik.

De tweede wijn, een Vin rouge: Coteaux du Languedoc xe2x80x98les Garigolesxe2x80x99 2005, Domaine Coston, par Marie-Thxc3xa9rxc3xa8se en Joseph Coston kenden we al en deze wijn beviel ons een stuk beter. Mooi diep met een volle smaak. Te vol eigenlijk voor het hoofdgerecht. Le demi-canard vendxc3xa9en; la cuisse en Parmentier aux champignons et xc3xa9pinards, le filet rxc3
xb4ti, jus faxc3xa7on xe2x80x98canard xc3 lxe2x80x99orange.
P1030800Een halve eend uit de Vendxc3xa9e (piepkleine eendjes daar blijkbaar); het pootje uit elkaar getrokken in een taartje van aardappel met champignons en spinazie, erop twee filetjes, twee plakjes sinaasappel en op de mooie jus wat flinters gekonfijte sinaasappelschil. Een niet onaardig gerecht, maar nauwelijks vernieuwend te noemen natuurlijk.

We vervolgden met het dessert en toen gebeurde er iets wat ik heel vroeger ook wel eens heb meegemaakt in dit soort restaurants in Frankrijk: een bombardement aan snoeperijtjes verscheen, die blijkbaar voor een deel al bedoeld waren voor bij de koffie. De wijn die erbij werd geschonken was een dessertwijn, Vin de Table xe2x80x98Muscat Douxxe2x80x99 2009, Valjulius, par Julien en Bernard Sarda en dit was een wijn die me beviel. Zoet, maar niet te zoet, licht, fruitig en inzetbaar bij veel zoetigheden, leuk!
P1030801Onder de snoeperijtjes troffen we onder andere aan een sorbet van peer, P1030807madeleine met frambozenpuree, P1030805lolly chocolade, hoorntje met een crxc3xa8metje van het een of het ander, kuipje met karamel, mini Berliner bolletje en macarons.P1030810 Allemaal lekker zoet, maar wederom niet vernieuwend. Nu hoeft dat ook niet persxc3xa9 bij friandises, maar af en toe eens een wat subtiel ander smaakje ertussen is toch wel heel leuk.

Het dessert bestond uit le sablxc3xa9 aux framboises, crxc3xa8me lxc3xa9gxc3xa8re au citron, caramxc3xa9line et sorbet fromage blanc. Op een rondje van een zanddeegkoekje troffen we heerlijke framboosjes aan, vermengd met wat zachte citroencrxc3xa8me, erop een flinter doorschijnende karamel en daarop een bolletje sorbet van kwart. Eromheen nog een mooi xe2x80x98sausjexe2x80x99 van limoen met limoensnippers. Een fijn, zeer klassiek, dessert.P1030811

We sloten af met drie espresso, wat gewoon koffie bleek te zijn en eigenlijk niet al te best (8 xe2x82xac per kopje, een tweede kopje werd niet aangeboden) en voor Ole een thee (10 xe2x82xac).
Met een behoorlijk katterig gevoel verlieten we le Jardin les Sens. Hier keren we zeker niet terug. Gelukkig kwam echtgenoot erachter dat we aan het eind van de week iets te vieren hadden en die ervaring maakte deze dan weer meer dan goed.

Advertenties

14 gedachtes over “Le Jardin des Sens in Montpellier

 1. john golsteijn

  Halo Carla,
  Ben wat laat maar lees nu pas je recensie van Bretelli. Klopt allemaal. Het is een prima adres. Was er al lang niet meer. Hoor zelf ook alleen maar goede reacties. Weert is vlak bij. Ben na jouw positieve recensie weer overtuigd!
  Gr. john

 2. Een leuke reden om de tijd in de gaten te houden, maar ik vind het nog knap: 5 gangen in krap anderhalf! Het coquille/kreeft gerecht is om vrolijk van te worden, ook de hoofdgerechten al zo fraai van kleur (en belangrijker: klinkt verrukkelijk).

 3. Stom, door de foto’s en de laatste zin abuis. In elk geval een bewijs dat echt goed eten binnen kort tijdsbestek kán. De theaterarrangement met hetzelfde tijdseuvel vallen nogal eens tegen.

 4. Och jeetje .. wat een afknapper. Je betaalt de absolute hoofdprijs en krijgt een mager menuutje … Ben ook wel wat aan prijzen gewend, maar voor dit geld moet het meer dan top zijn. Dat was het niet!

 5. john golsteijn

  Inderdaad magertjes Carla. En zeker als je er naar uit hebt gekeken. Maar een ervaring rijker en je kunt afvinken! Hoop volgende keer beter.
  leuke foto van de familie.
  Gr. John.

 6. adwijgerde

  tja weer eens zo’n restaurant waar niemand meer naar uitkijkt. Toch fijn dat wij zo wordt gewaarschuwd maar wel vervelend om het zo op te moeten schrijven Carla. Van die prijzen krijg je echt pijn in je portemonnee en zeker als het gebodene zo onder de maat is.
  groetjes Ad

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s