De Lindenhof in Giethoorn

Op deze prachtige lentemiddag reden we richting Giethoorn.  P1030606Echtgenoot was gelukkig net voordat het luchtruim sloot vanwege de aswolk van de vulkaan op IJsland in Nederland aangekomen, dus onze lunch kon gewoon doorgaan. Een deel van het gezelschap waarmee hij op reis was naar Kaapverdixc3xab had besloten een dag langer te blijven en dat werden dus heel wat meer dagen helaas.
Ons doel vanmiddag was De Lindenhof.
De ontvangst in de prachtig gelegen boerderij was uiterst vriendelijk en ons werd een mooi tafeltje op het terras aangeboden. P1030607Stel je eens voor zeg, op 18 april in het vriendelijke zonnetje met zicht op de prachtige tuin heerlijk lunchen. Op zich al een feest. P1030637De kok kwam net aan met een fluisterboot en ook hij begroette ons vriendelijk.
We begonnen met een glas champagne, een Robert Charlemagne, Blanc de Blanc, die ik erg lekker vond. P1030611De chef bombardeerde ons onder geweldige amuses, achtereenvolgens een krokant tomaatje met sesam en ijs van de marinade; tonijn met een koekje van wakamxc3xa9 en gepofte rijst;P1030613 een bolletje schuim/mousse van zure haring met appel; een rolletje gepofte aardappel, gevuld met pata negra;P1030617 een hazelino van ganzenlever en een kaassoesje. Behalve dat ze er prachtig uitzagen waren ze stuk voor stuk geweldig lekker. P1030612Het tomaatje was prachtig krokant en heel zacht van smaak en combineerde bijzonder mooi met het ijsje wat eronder lag; de tonijn was duidelijk te proeven, terwijl toch ook het koekje bijzonder geprononceerd van smaak was;P1030614 de zure haring met appel vond ik opzienbarend lekker, echt zoxe2x80x99n hapje waarvan ik dan heel hebberig heel veel wil; dat geldt eigenlijk ook voor het rolletje van gepofte aardappel gevuld met de pata negra, geweldig van smaak en prachtig van structuur of liever gezegd de combinatie van structuren en tot slot dan het kaassoesje en de ganzenlever: ook lekker maar veel minder bijzonder. Het toastje met ganzenlever had ik trouwens enkele jaren geleden al gegeten.P1030615

De menukaart lag opgerold met een lief lintje al op tafel, we kregen er nog een toelichting op door de zeer doortastende en uiterst kundige gastvrouw en na niet heel veel overleg besloten we tot Martins Keuze, een verrassingsmenu van 12 kleine gangetjes. Ons werd gevraagd wat we niet wilden en we gaven aan dat echtgenoot lichtelijk allergisch is voor knolselderij en dat ik niet heel kapot ben van al te veel dessertjes.
Een wijnarrangement deden we niet, we waren tenslotte met de auto.
We kozen voor een flesje Terras Gauda, Rxc3xacas Baixas, Oxe2x80x99Rosal 2008 en aansluitend een geliefde Languedoc, ook een witte, een Palette, Chateau Simone 2000.
Nog een amuse verscheen, een kreeftensoepje met steranijs P1030618en ook dit was bijzonder smakelijk.
Broodjes kregen we, waaronder een werkelijk heerlijke brioche,P1030619 boter met zeezout erop, bruisend water voor echtgenoot (Taunus, inkoop 2.75, wij betaalden 7.50….) en voor mij een karaf ijswater, wat dan weer een pluspuntje is. Dat water toch altijd…

We begonnen met het konijn. P1030620Helaas een voor mij al bekend gerecht, maar niet minder lekker daardoor. Konijn met ganzenlever, olijfjes en rozemarijn. Drie blokjes konijn, mooi vol van smaak met ernaast blokjes ganzenlever en ertussen de olijvencrxc3xa8me, eronder nog wat piepkleine ringetjes olijf en erop gespoten de romige ganzenlever en wat kleine blaadjes diverse sla.
Het tweede gerecht was behalve een plaatje ook ontzettend lekker. P1030621Krab, appel, radijs, komkommer. Een vierkantje krabsalade met erin dus onder andere de appel, komkommer  en de radijs, afgedekt door een flinterdun koekje met daarop een wat kleiner koekje waarop een gelei lag die wel zo vol van smaak was (appel en radijs) dat ik er stil van werd. Zo knap vind ik dat toch altijd.
Het derde gerecht was gamba met coquille, een zoetzure dressing, rettich en krokante aardappel. P1030624Nu ben ik erg dol op aardappel en vind het dus ook erg leuk dat Martin Kruithof gewoon aardappel gebruikt in zijn gerechten. Hier een hol, uiterst knapperig cilindertje. De gamba was heerlijk gekruid en de coquille was perfect. De dressing en de sla waren uiteraard uitstekend. Alweer een heel fijn gerechtje.
De wijn, de Terras Gauda, ging overigens prima bij alle gerechten. Toch wel het voordeel van die lichte, stuivende noordwestelijke Spaanse wijnen.
We vervolgden met de zeebaars. P1030625Zeebaars met asperges en een Rieslingsaus. Op aardappelmousseline. De zeebaars was opzienbarend. Dat kwam omdat het velletje op het eerste gezicht nogal grijzig was, dus niet bepaald krokant leek, maar bij het aansnijden bleek het velletje sensationeel krokant, dus ik vermoed dat er iets met gloeiend hete olie is gedaan xc3 la Berasategui, waar we er ook van hebben mogen genieten. In ieder geval een uiterst aangenam
e verrassing. Behalve het velletje was de rest van de zeebaars perfect. Zo ook de flinke stukken asperge, de mousseline en het heerlijke Rieslingsausje. Een mooi, klassiek gerecht met een kleine moderne toets. Dat zie ik graag.
Het vijfde gerechtje van deze middag bestond uit kreeft. P1030627Lasagne van kreeft met eigen aroma. Een plaatje weer. Tussen flinterdunne lapjes pasta lagen heerlijke stukken kreeft, omgeven door volaromatische kreeftenjus met erop wat kruidjes. Het uitsteken van het ene schaartje van de kreeft geeft wel aan met hoeveel toewijding hier gekookt wordt. Heerlijk was het.

We waren toe aan de Palette en dat is toch echt mijn wijn. Zo vol, zo aromatisch, zo prettig. Over enkele weken zijn we in die streek en we gaan zeker op zoek naar dit soort wijnen.
We vervolgden met de zeetong. Zeetong met ganzenlever en morieltjes. P1030628Op een bedje van knolselderij (waarvan de gastvrouw eigenlijk schrok, maar echtgenoot vond het geen enkel probleem, hij hield gewoon zijn bordje). Ik kan hier eigenlijk kort over zijn: alweer een geweldig gerecht. Prachtige zeetong, erop smeltende ganzenlever, een heerlijke jus van morilles en dat alles op een klein bedje van knolselderij. Erop nog piepkleine vierkantjes krokantjes van aardappel, heerlijk! Absoluut heerlijk.
Even tussendoor: hier wordt hoog op smaak gekookt, wat wij zeer op prijs stellen en wij hebben nog even zitten gniffelen om gasten achter ons, die het nodig vonden om tegen de gastvrouw te zeggen dat veel zout in het eten niet nodig is als je maar gebruik maakt van goede producten. Je moet maar durven in een restaurant als dit….
Het laatste visgerechtje was tarbot. Tarbot met specerijenjus. P1030629Een uitstekend stukje tarbot, omgeven door hoogaromatische jus, op een bedje van sliertjes snijboontjes en er op weer die cilindertjes van krokante aardappel. In al zijn simpelheid weer ontzettend lekker.

Het achtste gerechtje was zwezerik. Zwezerik met risotto, truffeljus en parmezaan. (ik had al een hap genomen voordat ik de foto nam, het zag er heus mooier uit). P1030630Wederom kan ik kort zijn: uitstekend, absoluut uitstekend. Geweldige zwezerik, prachtige risotto, waarin je duidelijk de parmezaanse kaas proefde en een heerlijke jus, waarin ik niet de truffel proefde, maar dat vind ik, zoals bekend, geen enkel probleem.
Het volgende vleesgerechtje was zuiglam. Zuiglam met saffraan en citroengras. P1030631 Heerlijke plakjes lam, een mooi schuimend sausje met saffraan, een piepklein beetje aardappelmousseline, wat sjalotjes en nog wat groentjes en we waren tevreden. Niet opzienbarend, maar gewoon heel goed.
Zoals zo vaak in restaurants van deze klasse lijken koks toch veel meer te (kunnen) doen met de amuses en de visgerechtjes. De vleesgerechtjes zijn vaak een stuk minder verrassend.
Het laatste vleesgerechtje was IJsselrund. IJsselrund met rodewijnjus en bietjes. P1030633Een prachtig stukje perfect gebakken vlees met wat groentjes erop (snijboontjes), ernaast wat torentjes van aardappel, een volle jus van rode wijn waarin blokjes biet te vinden waren en we waren tevreden.

De wijn was op, echtgenoot hield het verder bij water, ik nam nog een glaasje witte wijn en dat werd een heerlijk glas Auxey-Duresses.
De kaasgang bestond uit een spiesje met om en om getoaste brioche en gesmolten Comtxc3xa9 en ook dit was heel gewoon heel erg lekker. P1030639Bijzonder lekker zelfs.

Het dessert, het 12e gerechtje dus, bestond uit koffie met kerrie en pruimencompxc3xb4te.P1030640
Drie groenig-gelige bolletjes met erop wat rozijntjes, verbonden door de pruimencompxc3xb4te en nog wat streepjes lekkers troffen we aan en we waren aangenaam verrast door de volle koffie/kerriesmaak. Bijzonder knap en heel erg lekker weer. Een fijn dessertje.

We sloten af met de prima espresso van Palombini, waarbij we een bombardement aan lekkernijen kregen. P1030641Chocoladetruffels, een bakje met heerlijke bonbonnetjes met bv. de smaak van kaneel of van koffie, een plak fudge waar we stukjes van af konden snijden,P1030642 een zakje met kaneelschuimpjes, die smolten in je mond. Ongelofelijke verwennerij allemaal. Alsof het nog niet genoeg was kwam de gastvrouw bij het tweede kopje nog langs met een trommeltje met kniepertjes en gemberkoekjes, ook al zo lekker.
Na afscheid te hebben genomen van de chef en zijn vrouw verlieten we diep tevreden deze gastvrije boerderij. De zon ging al bijna onder op het terras en we hebben genoten van een heerlijke middag.

Advertenties

19 gedachtes over “De Lindenhof in Giethoorn

 1. Agnes/ Aagje

  Leuk verslag Carla. We hebben erg veel van de dezelfde gerechtjes genoten zie ik, en sommigen tóch heel anders ervaren.Ik ga er maar van uit dat jij een meer doorgewinterde proever ben dan ik. Maar inderdaad de ravioli van Eric van Loo was heerlijk….

 2. @ Myriam
  Ik heb het idee dat in Nederland bij dit soort evenementen altijd entree wordt geheven eigenlijk.
  @ Aagje
  Meer doorgewinterd? Geen idee, smaken verschillen nu eenmaal (gelukkig trouwens).

 3. Ramon

  Wat fijn dat je VIP was, wij hebben toch flink moeten betalen voor alle gerechtjes. Het bleef bij ons dus bij gezellig delen (waarbij het ‘Breken, soppen,..’ concept van het Wereldmuseum heel fijn was).

  Bij Parkheuvel waren wij minder enthousiast over de Baambrugsbigbuikspek, hij was droog… Het Kasteel van Rohn was trouwens een verassende aanrader geweest, ze hadden een fijne carpaccio.

 4. @ Tanja (en Ramon)
  Vip (had ik het maar niet geschreven….) betekent hier dat je een aparte ingang hebt om het terrein op te komen en dat je ontvangen wordt in een aparte tent achteraan. Soms loopt er iemand van de sponsoren met je mee, maar je hobbelt gewoon net zoals iedereen de paviljoens in. En we betalen het heus zelf.

 5. john golsteijn

  Kan heel gezellig zijn. Dit soort evenementen worden we mee overspoeld. Maar deze klinkt aangenaam. Met een aantal vrienden kan dit bij mooi weer een aangename invulling zijn voor een vrije middag. En Carla we zijn verwend!!
  Maar leuk verhaal en foto’s.
  Gr. John

 6. ad

  dat ziet er prima uit Carla, zo te lezen ook allemaal verrukkelijk gesmaakt. Ik kon alleen geen foto’s vinden op knoopjelos misschien komen ze nog?
  groetjes Ad

 7. Dat was dus genieten! Snoepen van allerlei lekkers en moois. Die kaasgang twijfel ik even over, ik vind zelf wat stukjes goede kaas altijd een feest, maar dat zou in dt menu misschien wat te veel zijn. Maar dit klinkt een beetje als een tosti op een stokje. Maar kennelijk was het lekkerder dan dat.

  Dar commentaar over het zout is echt genant. Je kunt het eten te zout vinden, maar zo erg zal het vast niet geweest zijn. En het impliciete verwijt dat de basis niet goed is, is voor een restaurant op dit niveau natuurlijk absurd.

 8. john golsteijn

  Nou Carla helemaal top. Wat een gerechtjes en creativiteit. Water loopt uit mijn mond bij het lezen hiervan. Dus ben nu overtuigd om er naar toe te gaan. Je bent zo lovend!!
  Gr. john

 9. Esther

  Wow! Wat een heerlijke dingen allemaal! Je recensies en de vele fotos vindt ik werkelijk van grote klasse. Ik zal zeker vaker bij je komen kijken (en genieten!)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s