Merlet in Schoorl

Op de vrijdag van deze restaurantweek reed ik op mijn gemak richting Noord-Holland. Ik had daar afgesproken met twee dierbare vrienden uit Den Helder. Helaas was Gisxc3xa8le ziek, maar gelukkig had Bert besloten toch te komen. Gelukkig omdat ik in mijn eentje eten helemaal niet leuk vind en omdat ik bijzonder nieuwsgierig was naar Merlet, dus dan toch voor een lastige keus had komen te staan.
Toen ik aan kwam rijden op de parkeerplaats achter het hotel-restaurant stond hij al te wachten, dus wandelden we naar binnen. Een zeer vriendelijke ontvangst en de deur naar de eetzaal zwaaide voor ons open. Mooi ingericht! Prettige stoelen, fijn licht en een prachtig uitzicht op een deel van het (zeer beschut voor een deel) terras en het weiland daarachter, met nog redelijk dartele koeien erin. In de zomer zal het hier geweldig toeven zijn!

Een aperitiefje wilden we wel, voor Bert een Brand biertje, hier van de tap gelukkig en voor mij een witte wijn. De huiswijn, een hele prettige Saumur Loire, Cuvxc3xa9e Vent de Nord, Domaine des Guyons. P1030530Knabbels stonden al op tafel: stengeltjes met maanzaad, nootjes, olijfjes en gekonfijte kerstomaatjes. Lekker in al hun simpelheid. Brood kwam, op tafel al boter, zout en olijfolie.

De amuse maakte ons direct superenthousiast, wxc3 t een smaken!
P1030531In een cocktailglas troffen we van onder naar boven aan een mousse van tom ka kai, tonijn geroosterd met specerijenpoeder, rauwe tonijn met gelei van piccalilly en tartaar van tonijn met sesamolie. Erop nog wat blaadjes winterpostelein met een krokantje. Smaakexplosie mag geloof ik niet meer, maar dit was dus gewoon een smaakexplosie. Alle onderdelen waren geweldig! Als ik zou moeten kiezen, dan is de mousse van de tom ka kai (die geweldige hete Thaise soep) favoriet, maar de combinatie vond ik ook geweldig. En gedurfd, want niet iedereen is tenslotte dol op zoveel peper. Maar wij toevallig wel.

Het menukaartje stond op tafel, 30 euro voor het driegangenmenu, optioneel nog een tussengerecht voor 12.50. Ook een wijnarrangement is mogelijk, per gang stonden de wijnen genoemd voor 7.50 per glas. Nu is Bert niet kapot van wijnarrangementen en ik ook wat minder als ik nog moet rijden, dus we besloten tot een fles Albarixc5x88o Nora, die ik nog ken van San Sebastian en die ontzettend lekker is. De wijnkaart hier is uiteraard – het is niet voor niets een xc3xa9xc3xa9nsterrenrestaurant natuurlijk – erg mooi en wat leuk is: normaal geprijsd. Over ijswater doen ze hier ook niet moeilijk gelukkig, dus het werd al prettiger en prettiger. Wat een verschil van sfeer en instelling met wat eerdere restaurants op dit niveau deze afgelopen week zeg. En wat een prettig personeel, precies de juiste toon, uitstekend op elkaar ingespeeld en dat speciale iets wat misschien heel gewoon wel een kwestie is van trots zijn om te werken in een restaurant als dit en het leuk vinden om gasten in de watten te leggen.

Goed, het feest kon beginnen dus.
Het voorgerecht, twee bereidingen van makreel met nougat van garnalen, crxc3xa8me van eidooier, zoetzure komkommer met een kruim van kroepoek was een plaatje om te zien. P1030534Twee lange stukjes makreel, zachtgegaard in ieder geval, met ertussen de nougat van garnalen, daarop die crxc3xa8me van eidooier en twee krokante garnalen nog in de schaal, die we in zijn geheel konden eten. De makreel was heerlijk, echt zoxe2x80x99n lekkere makreelsmaak; de nougat viel wat weg tegen de garnalen, die ik fantastisch vond. De crxc3xa8me van eidooier vond ik vooral knap gemaakt en leuk voor het kleurtje, maar qua smaak voegde het niet veel toe eigenlijk. Ernaast nog een bolletje van een soort salade met makreel, wat ook erg lekker was en daarnaast de zoetzure komkommer, wat altijd een schot in de roos is bij mij (tja, hoe dol kan een mens zijn op komkommer in al zijn uitingen) en tot slot een streep kruim van kroepoek, die me niet zoveel deed eerlijk gezegd. Maar wel een heel mooi gerecht dit.
Het optionele tussengerecht, wat we uiteraard namen, was gepekelde skreifilet met snijbiet, gelei van tomaat, ragout van schelpdiertjes en vanille met een chip van nori.
P1030536Een heerlijk stukje skrei, zachtgegaard weer, troffen we aan. Behoorlijk zout, te zout voor Bert, maar ik vond het prima. De ragout van schelpdiertjes was meer een wat dikker schuim, maar heerlijk vol van smaak en de vanille proefde je goed. De gelei van tomaat lag op een vierkantje gemaakt van ik neem aan snijbiet. In ieder geval was die gelei erg leuk gedaan. De nori was gefrituurd in een tempurabeslagje en dat was ook al lekker. Erbij nog wat (een heel klein beetje) groentjes. Kortom, grote tevredenheid alweer.

Het hoofdgerecht van deze middag was gebraden kalfshaas met een crxc3xa8me van champignons, groene asperge gegratineerd met Parmezaanse kaas, ravioli van ossenstaart en lavas, gebraiseerde zwezerik, compote van cevenne-ui en tijm,  artisjok-barigoule, meiknol.
P1030537Precies dat troffen we ook aan. Een geweldig stukje vlees met een heerlijke crxc3xa8me. Ook de groene asperge was erg lekker, goed beetgaar nog en uitstekend in combinatie met de Parmezaanse kaas. De zwezerik vond ik lekker, maar hij had iets steviger gebraiseerd mogen worden van mij, nu was het wat eh hoe noem je dat… drillerig. De smaak was uitstekend overigens! De diverse groenten waren allemaal erg lekker, maar de topper op het bord was de ravioli. Prachtig mooi dunne pasta gevuld met ossenstaartvlees wat tot draadjes getrokken was en flink op smaak gebracht was met lavas. Geweldig lekker!
Tja, alweer een uitstekend gerecht dus.

Het dessert van deze middag, crxc3xa8me karamel met karnemelk met muscovado suiker, met een coulis van bramen, dragon en roomijs van steranijs kon Bert erg bekoren. P1030542Vooral het rood fruit, wat altijd zoxe2x80x99n lekkere fris toets geeft vond hij heerlijk. Nu heb ik zelf, als ik al een dessert neem, ook het liefst dat er iets van rood fruit inzit, dat frisse, rinse is lekker als afsluiter.
Ikzelf kon zonder problemen het dessert inruilen voor een keus van de kaaswagen.
P1030538Een kaaswagen hier, zoals je niet vaak meer tegenkomt. Vroeger wel, maar tegenwoordig is de omloopsnelheid waarschijnlijk te laag. Bij Merlet dus niet, want dit was een kaaswagen naar mijn hart. Wat een keus!
Vijf stukjes koos ik. P1030541Een Tomme de Chxc3xa8vre uit Poitou, een Chaource uit het Champagnegebied, een Neufchatel uit Centre, een Vacherin Mont dxe2x80x99Or uit de Pyreneexc3xabn en een Roquefort, uiteraard uit Roquefort. Uitstekende kaasjes waren het.

We sloten af met uitstekende espresso, met erbij wat lekkere friandises en de meest lekkere madeleines die ik ooit geproefd heb! P1030544Mensenkinderen, wat waren die lekker. Warm, druipend van waarschijnlijk boter, maar ohohoh, wat lekker!

Samenvattend: Merlet heeft mijn vertrouwen in de xc3xa9xc3xa9nsterrenrestaurants in Nederland voor wat betreft deze restaurantweek volledig hersteld. Ik ging nl. redelijk wanhopen na de andere bezoeken deze week, maar hier heb ik weer gezien hoe het wel kan. Absolute verwennerij en zeker een restaurant om nog heel vaak te bezoeken. Een aanrader voor iedereen!

Advertenties

11 gedachtes over “Merlet in Schoorl

  1. *buigt diep*

    WOW, wat een heerlijke recensie, Merlet stond al op m’n verlanglijstje vanwege de enthousiaste verhalen van Ronald Giphart, maar nu weet ik het zeker … We gaan eten bij Merlet, weet nog niet wanneer .. maar het gaat gebeuren!

  2. Patrick

    Klinkt heerlijk allemaal Carla! Zoals jij al schrijft zo hoort de restaurantweek te zijn: Restaurants die hun visitekaartje afgeven over hoe het hoort!
    Gelukkig hebben wij ook weer snel een date!

  3. Raymond

    Dit klinkt heel erg goed. En dat voor uiteindelijk xe2x82xac 42,50. Geen geld op dit niveau en met zulke mooie composities. Ik heb er weer eentje bij op het verlanglijstje. 🙂

  4. john golsteijn

    Inderdaad Carla, Merlet is top. En de suites zijn mooi en comfortabel. Een verwenadres. Hadden dezelfde ervaring. Prima keueken en fijne mensen die van je verblijf iets aangenaams maken.
    Gr. john

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s