Wolfslaar in Breda

Op deze donderdagavond van de restaurantweek reden we naar Breda. Naar Landgoed Wolfslaar, waar ik zeer benieuwd naar was. Parkeren doe je buiten de poort hier en je wandelt via een klinkerpad naar het voormalige koetshuis, waar nu het xc3xa9xc3xa9nsterrenrestaurant is gevestigd.  Feexc3xabriek verlicht overigens. Er schijnt ook nog een terras te zijn, waar je in de zomer heerlijk buiten kunt eten. Voor bijzonderheden verwijs ik naar de website.
De ontvangst in de moderne hal was vriendelijk, we kregen wel direct een in te vullen foldertje voor de activiteiten vanwege het zoveel jarig bestaan in de handen gedrukt met de mededeling dat als we het invulden, we bij vertrek een boekje mee zouden krijgen.
Het restaurant is ruim van opzet, althans in het begin. Een grote vierkante barachtige gelegenheid, waarvan ik niet zeker weet of je er ook aan kunt eten (ik had er geen zicht op vanaf mijn tafel), een open vide met flink wat tafels op de bovenverdieping en verder nog aardig wat tafeltjes, her en der kwam het me over alsof er wel wat veel tafels in hoekjes gepropt waren. Het licht was ook niet overal even briljant, waar wij zaten – aan een prettig rond tafeltje, dat dan weer wel, was het voor mij te duister. Maar het ging me te ver om te vragen of de spots aan het plafond anders gericht zouden kunnen worden…..

De sommelier kwam vragen of we het Wolfslaar huisaperitief wensten (Cava met iets likeurderigs erin 8.95) en dat wilden we niet. We wilden graag alleen Cava (8.50). Die overigens lekker was. Voor echtgenoot een halve fles van zijn favoriete Badoit en voor mij een karaf ijswater. We doen het tegenwoordig als volgt om ergernis over water voor te zijn: we bestellen eerst de bubbels voor hem en daarna vraag ik op mijn allercharmantst of ijswater heel misschien mogelijk is en ik moet zeggen, dan is er veel mogelijk….
Het menu voor deze avond stond op tafel, 35 euro p.p., een extra tussengerecht voor 9.95 was mogelijk. Een 3-gangen wijnarrangement werd aangeboden voor 21.50, bij het 4-gangen menu voor 28.50.
Wij wilden wel de vier gangen en ook de vier wijnen.

We begonnen met de amuse, die wel wat lang op zich liet wachten, waardoor de glaasjes Cava al leeg waren helaas.
P1030519Een crxc3xa8me van wortel met gepofte paprika en chorizo troffen we aan in een glaasje en die was heerlijk. Mooi hoog op smaak en zeker niet te zoet en ernaast een lolly van rundersukade, Trompette de la Mort (in goed Nederlands Hoorn des overvloeds), truffel met erop een szechuandipje en die was vooral lollig. Meer kroketachtig eigenlijk vanwege het paneerlaagje en omdat het gefrituurd was vielen wat mij betreft de diverse smaakjes wat weg, ik proefde slechts de rundersukade. Maar best lekker en leuk.

De eerste wijn, een Pinot Gris Reseve Personelle, J. Sipp, werd ingeschonken. Een zeer prettige wijn, typisch Elzas, toch weer met dat zoetje erin. Hij begeleidde het voorgerecht. P1030521Tamme eend/rosxc3xa9 gebakken/soja/taugxc3xa9/sesam//that soi/katjang boontjes. Precies dat troffen we ook aan op het bord, met erop nog een krokant van eend. Ik moet zeggen dat de eend uitstekend was, maar dat ik de Oosterse smaken verder op het bord nogal flauwig vond, waardoor het eigenlijk meer goede plakjes eend werden met wat rondslingerend spul (onparlementair gezegd). Afgaand op het menukaartje had ik op de een of andere manier meer uitgesproken smaakjes verwacht. Maar op zich niets mis met dit gerecht.

Een meisje kwam langs met een mand brood. Gezien het moment verwachten we dus lekker warm, net gebakken brood, maar nee, steenkoude, keiharde broodjes waren het. Jammer, een warm broodje kan zo lekker zijn.
De tweede wijn, een Los Vascos Chardonnay, Barons de Rothschild, Chili, kende ik al wel. Deze is in ieder geval een stuk verfijnder dan de meestal wel erg vette andere chardonnays uit Chili.
Hij paste goed bij het ingelaste tussengerecht: kreeft. P1030523Saucijs kort gebakken/jonge prei/crxc3xa8me van schaaldieren/fenegriek/pastinaak. Wederom troffen precies dat aan op het bord. Het zag er mooi uit en het rook zalig. De saucijs van de kreeft was zacht, heel zacht. Ook van smaak zacht. De prei was mooi beetgaar, de schaaldierencrxc3xa8me was prettig en ik was weer blij met het stukje paksoi wat er ook nog bij lag. Een leuk gerecht vond ik dit.

Het hoofdgerecht was Beter leven kalf. Rugfilet op lage temperatuur gegaard/aardse groenten/gekonfijte schouder/cantharellen crxc3xa8me saus. P1030524De cantharellensaus werd aan tafel uitgeschonken en die was heerlijk. Zo ook het zeer malse kalf. De aardse groenten was pastinaak en de gekonfijte schouder zat in een glaasje met erop een crxc3xa8merig iets van ik meen aardpeer. Midden op het bord nog een lint in twee kleuren, wat bestond uit wortel en aardpeer. Een zeer aards gerecht dus. Een heel klein beetje zout had ik niet erg gevonden. Ook dit vonden we een aardig gerecht. De wijn erbij was een Clos Abadia, Raimat 2006, Costers del Sxc3xa8gre (Spanje, Catalunya). Een aardige wijn.

Het dessert bestond uit abrikoos en amandel. P1030526Lauwwarm geserveerd taartje/amandelkrokant/Jamaicaanse piment/gel van abrikoos. Een nogal zwaar taartje met twee halve abrikozen erin en veel amandelspijs met wat schuim van die Jamaicaanse piment troffen we aan, ervoor een streep gel van abrikoos, een ijsje van ik meen datzelfde piment met een amandelkrokant erop. Een machtig dessert. Erbij een glaasje Riesling Late Harvest, Miquel Torres, Curico Valley Chili erbij en dat was een prettige, behoorlijk zoete wijn. Hij paste goed bij het dessert.

Men biedt hier – attent – een koffie of thee arrangement aan en dan kan je kiezen uit koffie of thee met miserable voor 2.95; koffie of thee met Wolfslaar friandises voor 6.25 of koffie of thee met speciaal geselecteerd digestief en uitgebreide Wolfslaar friandises voor 12.00.
Wij vonden het wel mooi geweest en kozen voor de miserabele koffie en kregen een niet heel slechte espresso met een bijzonder lekker cakeje erbij.P1030527

Na het betalen van de rekening en het inleveren van het foldertje, zodat we het boekje xe2x80x98Puur het Brabantse productxe2x80x99 (leuk boekje!) meekregen wandelden we terug naar de auto. Samenvattend viel het ons wat tegen. Niet eens zozeer de gerechten, die waren aardig, maar helaas niet echt eruitspringend, maar ook hier was er weer iets vreemds met het personeel. Stuk voor stuk aardige mensen, maar ze worden niet aangestuurd, het loopt niet, er is geen contact en dat geeft een rommelig, onrustig beeld. En dat is jammer, want in ieder geval de lokatie is schitterend.

Advertenties

17 gedachtes over “Wolfslaar in Breda

 1. Het water loopt me in de mond. Wat een prachtige creaties weer!
  Maar euh, je kritiek op het piccalilly-ijs deel ik niet. Ook al ben je dol op piccalilly, je kunt mensen toch niet als amuse een klodder rinse piccalilly voorzetten? Dat moet wel afgezwakt worden, dat is nu juist de clue, denk ik. Soms moet je vergeten waar iets van gemaakt is en het op zichzelf beoordelen. Het is geen piccalilly, het is een verfrissend sorbetje.

  Leuk dat ze met de stikstof aan tafel komen. Op de een of andere manier loop ik dat telkens mis. (in restaurants die erom bekend staan) Heb het in ieder geval nog nooit mee mogen maken. Ik weet ook wel dat het puur show is, maar toch lijkt het me leuk. 🙂

 2. john golsteijn

  Helemaal top. Heb alles twee keer gelezen. Toch wel heel bijzondere gerechten. Mooie presentatie.Inderdaad een memorabele avond.Carla dank voor je verhaal.

 3. Goedendag

  Uw blog heeft, dankzij de kwaliteit van de recepten, onze aandacht weten te trekken.

  We zouden het op prijs stellen mocht u hem op Ptitchef.com inschrijven zodat we hem in ons bestand kunnen opnemen.

  Petitchef is een gids die naar de beste culinaire websites verwijst. Meerdere honderden blogs hebben zich reeds geregistreerd en kunnen hun website dankzij Ptitchef aanprijzen.

  Indien u zich op Ptitchef wenst in te schrijven, kan u naar http://nl.petitchef.com/?obj=front&action=site_ajout_form surfen of naar http://nl.petitchef.com om vervolgens op “Uw eigen blog toevoegen” te klikken in de balk bovenaan.

  Met vriendelijke groeten

  Vincent

  http://nl.petitchef.com

 4. Nu herinner ik me dit weer (door die waterpijp). Haha, een crematorium is er lollig bij, na het begin zou je denken dat het niet meer goed komt, wel dus. Nu nog zien hoe ik A. mee krijg naar R’dam (waar hij een hartgrondige hekel aan heeft, tss).

 5. Mooi geschreven ervaring, Carla!!

  Je ziet dat alle toprestaurants in de restaurantweek zijn overbevolkt door studenten van de hotelscholen, d’r kan bijna geen school meer open zijn die week. iedereen loopt ‘stage’. Mogelijke reden voor de door jou geschetste ‘problemen’ met het personeel.

 6. @ John
  Dat idee heb ik niet: dat het in niet-restaurantweken anders is. Ik heb uiteraard de reviews op Iens gelezen (en voorheen ook op Lekker) en die gaven eigenlijk qua bediening eenzelfde beeld. Helaas overigens, want zoals geschreven: de lokatie is schitterend.
  @ Jaartal
  Met de stagiaires valt het nogal mee, alleen bij Niven hadden ze een blik hotelschoolleerlingen open getrokken. Eerder heb ik dat nog niet meegemaakt, erna (bij Wolfslaar en bij Merlet) ook niet. Niven heeft wat mij betreft sowieso de restaurantweek niet helemaal begrepen, ik ben eigenlijk wel erg nieuwsgierig hoeveel ‘schade’ het ze nu oplevert. Dat de reviews op de normale manier niet zichtbaar zijn vind ik al een teken aan de wand.

 7. We zijn bij Kaatje bij de Sluis geweest en bij De Lindenhof en nagevraagd bij de bediening (de jongere, meer onervaren ogende meiskes) en in beide gevallen bevestigden ze nieuw waren (en vers-van-de-Hotelschool-schaapjes)

 8. Bij Kaatje vertelde een meisje dat ze op de maandag (eerste dag van de restaurantweek) was begonnen, drie nieuwelingen. Er zou na een proefperiode gekeken worden hoe verder.

  (gokje van mij: de proefperidoe duurt een dikke -restaurant- week?)
  hihi, weet het niet, maar bij beide restaurants was de bediening fors talrijker dan normaal.

 9. ad wijgerde

  goed verhaal Carla, mijn persoonlijke ervaring tijdens de restaurantweek eind 2008 was soortgelijk. Eten niet speciaal en bediening niet zo.
  Mijn meningen zijn op verschillende sites verwijderd maar wel hebben ze telefonisch contact gehad i.v.m. mijn mening

 10. h.j.

  Alleen jammer dat je als je er niet eet er zeer onbeschoft word gereageerd door het personeel als je vraagd of even van het toilet gebruik mag maken (tegen betaling )
  dit verzoek werd dan ook gewiegerd waarna op mijn aandringen de chef er bij werd gehaald en ik alsnog van het toilet gebruik mocht maken . zeer onvriendelijk dus , ik kom er nooit meer .

 11. Arjan

  Het spijt me, maar ik ben gestopt met lezen na je opmerking over het water. Hoe kun je nu serieus een beoordeling doen over wijn en eten als je eerst als een echte nederlander gaat zitten zeuren over een karaf water?? Daarna even naar het einde gesprongen: een niet heel slechte espresso..? zucht..

 12. ad wijgerde

  @Arjan,
  De recensie wordt pas geschreven na het nuttigen van de maaltijd. Hierdoor kan je stemming zodanig zijn dat vervelende zaken meer nadruk krijgen.
  Ga ook eens eten bij Wolfslaar, dan ben ik benieuwd naar jouw recensie.
  groetjes Ad

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s