De Florijn in Nieuwerbrug

Precies tussen de verjaardagen van mezelf en Maurits in had ik gereserveerd bij een restaurant wat ik helemaal niet kende. Nooit van gehoord zelfs. Een restaurant met een Bib, niet ver van onze woning.
Keurig op tijd reden we het tolbruggetje van Nieuwerbrug over om de auto op het wel wat kleine parkeerplaatsje van het restaurant te parkeren.
De ontvangst in het barachtige gedeelte was vriendelijk en we kregen de enige ronde tafel in de eerste ruimte van het restaurant toegewezen. Altijd prettig een ronde tafel (ik meen dat ik erom gevraagd had, dat doe ik wel vaker), zo ook deze. Wel erg jammer dat hij precies in het midden van het restaurant staat, bij de ingang, dus erg in het loopje. Verder rechthoekige en vierkante tafels. Donker hout, lopers en goede servetten.
Of we een aperitief wensten met als suggestie een Prosecco met vlierbloesemiets. Een aperitief wensten we inderdaad. Echtgenoot wilde wel de Prosecco, maar dan zonder de vlierbloesem, Maurits wilde een biertje – flesjes hier – , Ole een Ice Tea en ikzelf een glaasje witte wijn. De menukaartjes werden ons overhandigd, zie website en een vijfgangenmenu, geschreven op een schoolbord werd ons gepresenteerd. Geen van de gerechten ervan trok ons en allemaal hebben we iets tegen menuxe2x80x99s waarin soep is opgenomen, dus we aten a la carte.
Een vierkant bordje met wat broodjes, gezouten boter en een bakje met mosterdmayonaise verscheen.P1020989_9Opvallend was dat het brood de hele avond niet werd bijgevuld. Ook kregen andere tafeltjes nog een bakje met radijsjes, wij helaas niet. Nu zit ik niet te wachten op wat radijsjes, maar ik vind het wel storend, zeker als we met de jongens zijn, dat er blijkbaar onderscheid gemaakt wordt.

Op tafel stonden 2 flessen water, een bruisende en een platte, van een mij onbekend Duits merk. De flessen waren nog koel, dus ik heb maar niet gevraagd om een karaf ijswater, geheel tegen mijn gewoonte in. Helaas overigens, want een flesje van 0.75l kost maar liefst 4.50 en ik blijf daar toch een slecht humeur van krijgen, want we hebben natuurlijk weer 4 flesjes gedronken deze avond.

De keuze van de gerechten was redelijk snel gemaakt, als witte wijn kozen we voor een ongefilterde Semillion uit Zuid-Afrika, die lekker was en het voorgerecht verscheen.
Voor echtgenoot de kort gebakken gambaxe2x80x99s met een salade van aardappel en kappertjes en hij was erg tevredenP1020994
xefxbfxbcVooral de aardappel-kappertjescombinatie beviel hem. Erbij nog een groene salade met wat koekjes van filodeeg met kruiden, die ook lekker waren.
Maurits koos de rose gebraden houtduif met eendenleverkroket, zuidvruchtenpoffer en kruidnagelstroop en was erg onder de indruk van de duif.P1020992xefxbfxbcPrecies zoals hij zijn vlees altijd wil (behoorlijk doorbakken dus). De poffer vond hij leuk en ook de kruidnagelsiroop paste er goed bij.
Ole en ik waren eensgezind in de keuze voor de pijlstaartinktvis en krab. P1020991
In drie uitvoeringen: krokant, gemarineerd met citroen en gevuld. Twee piepkleine stukjes inktvis lagen in de linkerbovenhoek. Deze waren krokant gebakken. En lekker. Maar bizar weinig. In de rechterbovenhoek lag een tiental minuscule ringetjes inktvis, gemarineerd dus. De rest van het bord was gevuld met een erg lekkere salade met een prima dressing en links onderaan troffen we de twee stukjes gevulde inktvis aan. Ik neem aan dat ze gevuld waren met krab. Nogal flauw deze gevulde stukjes. Nu weet ik wel dat krab wat nodig heeft, maar geef het dan ook. Maar de salade was dus lekker.

Ik bleef bij de witte wijn, echtgenoot wilde graag een glas rode wijn. De kundige sommelier, een dame deze keer, had een fijne merlot openstaan en die beviel goed.
Alledrie de mannen hadden gekozen voor de tournedos van Hollands weiderund met in jus gegaarde aardappelen en portjus.P1020997xefxbfxbcVoor twee mannen zonder en voor een man met gebakken eendenlever. Alles overigens met een supplement op de prijs. Dat was bij de pijlstaartinktvis ook al zo. Nu ja, het is gevoeglijk bekend hoe ik denk over supplementen….
Bij het opnemen van de bestelling werd niet gevraagd hoe ze de tournedos wensten, dus dat hebben we toen maar zelf gemeld. Helaas maakte dat niets uit, alledrie de tournedosxe2x80x99 waren op de manier die Maurits het prettigst vindt gebakken. Maar de mannen waren niet ontevreden, het bord ging geheel leeg.
Ikzelf was erg nieuwsgierig naar de snoekbaars, op de huid gebakken (ook al met supplement), met 5 uur gekonfijte zuurkool en een Rieslingbotersaus. P1020995
De snoekbaars was heerlijk, misschien wat korrels zeezout er nog bij, dan zou hij perfect zijn. De zuurkool was aardig. Het was een stamppotachtig gebeuren en ik had gerekend op boterzachte zuurkool plain. De botersaus was vet, maar dat zal logisch zijn.

Als dessert wilde echtgenoot het bordje boerenkazen (ja, wederom supplement). P1030002
Overigens met wat Franse kaas en erbij wat huisgemaakte jam. Geen brood….
Maurits, Ole en ik wilden de parade De Florijn (ook supplement), diverse zoete verwennerijen uit de keuken.xefxbfxbcErbij een glaasje Eiswijn, een Mas Amiel en die was lekker.P1030004Op ons bord vonden we een tosti met chocolade, een bolletje zoethoutijs, een glaasje met iets met pruimen, een drankje met vruchten en een koude creme brulee. Lekker allemaal.

We sloten af met espresso en cappuccino, waarbij nog een etagetje met wat lekkernijen kwam en verlieten na het betalen van de naar mijn mening te hoge rekening – door al die supplementen wordt de (Bib)-prijs nogal opgedreven – dit vriendelijke restaurant. We keren er niet terug, men liet net iets te veel steken vallen naar mijn mening.

Advertenties

11 gedachtes over “De Florijn in Nieuwerbrug

 1. hannie

  Een typisch gevalletje van Nomen est Omen (de naam is een voorteken).

  Dat er bij een menu eens iets zit met een supplement, begrijp ik wel. Maar hier heeft systematisch de helft van de gerechten een supplement. Dat is volksverlakkerij.

 2. Willem

  De prijzen staan duidelijk op de kaart vermeld. Om dan juist de gerechten met supplement te kiezen en dan achteraf daarover te klagen, vind ik nu niet echt chic.

 3. @ Willem
  Daar heb je gelijk in. Tijdens het schrijven van de recensie viel me opeens de enorme hoeveelheid aan supplementen op en ging ik erover vallen. Zoals je kunt lezen heb ik over het eten an sich niet heel veel opmerkingen.

 4. Willem

  Als ik die kaart bekijk, denk ik dat men voor een foute formule heeft gekozen. De menuprijs is niet echt hoog, maar men wil toch wat exclusievere ingredienten kunnen gebruiken. Dat lukt blijkbaar niet voor die prijs, vandaar de supplementen. Men zou beter een gewone a la carte kaart kunnen voeren, gewoon elk gerecht zijn eigen prijs. Daarnaast kan dan een eenvoudig en/of luxe menu worden gevoerd.

 5. Evert

  Hallo allemaal wiij gaan wel vaker bij restaurants met of zonder Bib eten, daarom een reactie op dit blog. Je krijgt een Bib Gourmand wanneer je een 3-gangenmenu serveerd onder de 35 euro. Iets wat, wanneer ik het stuk lees en de website bekijk, zeer zeker tot de mogelijkheden behoord. Nu begrijp ik best dat dat net niet je smaak kan zijn, echter daar kan de restauranthouder niets aan doen.
  Wanneer ik het gebodende van dit restaurant vergelijk met collega’s uit de regio dan denk ik dat restaurant “de Florijn” voor een eerlijke prijs/ kwaliteit aan het koken is. Tot zover mijn aanvulling.

 6. Cervantes

  Typisch geval waardoor steeds meer mensen afhaken bij de traditionele “franse” restaurants.
  Tijdens restaurantweek aangezeten voor xe2x82xac 27,50 p.p voor een 3 gangen menu.
  Voorgerecht was tranige zeebaaars met contrasterend zwoerd o.i.d. in minuscule hoeveelheid.
  Hoofdgerecht ) was zenerige gans in zeer kleine portie waarvan de helft weggelegd kon worden.
  Nagerecht was prima met warme appel etc.
  Maar om daar nu xe2x82xac 27,50 voor te betalen als speciale aanbieding.
  Verder was brood niet standaard en moest er om gevraagd worden.
  Bediening (volle bak) was correct maar een beetje te..zonder enige schwung en weinig ervaring.
  De eindafrekening bekijkend dus inclusief 2 halve glaasjes huiswijn, koffie en veel flessenwater xe2x82xac 42,50 p.p.
  Voor dat geld kun je beter bij een gemiddelde brasserie gaan eten .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s