Restaurant Fred in Rotterdam

Het was nog een hele toer om bij Fred te komen. Ik had in mijn naxefviteit voor de zaterdag gereserveerd, wel zo leuk tenslotte om een verjaardag te vieren. Wist ik veel dat Nederland in de kwartfinale zou spelen tenslotte. Op de valreep, want ik ben nu eenmaal niet echt voetbalminnend en de mannen laten dat soort dingen altijd aan mij over belde ik of het mogelijk was een dagje eerder te komen. Dat was gelukkig geen probleem. Dus togen wij op deze vrijdag naar Rotterdam. De beide oudste mannen in pak, de jongste in jeans. Helaas kwamen we in een afgrijselijke file terecht voor de Algerabrug, dus we kwamen niet om 19.00 maar om 19.50 binnen. Parkeren trouwens was geen enkel probleem. Pal voor de deur was plaats (gratis, wat bizar is in Rotterdam). Fred heeft trouwens ook valetparking (tegen betaling meen ik, ik heb daar een hekel aan, echtgenoot vindt het inmiddels de gewoonste zaak van de wereld).

Even over Fred: Fred is het nieuwe restaurant van de voormalige patron-cuisinier van La Vilette. Ex Ingrid heeft La Vilette gehouden en Fred is voor zichzelf begonnen. Op de hoek van de Honingerdijk. Naast Floris, tegenover In den Rustwatx85..De eerste recensies, op Iens weliswaar, waren juichend. Ik heb serieus geaarzeld tussen Floris (er komen nog wel wat verjaardagen) en Fred, maar omdat ik zijn kookkunsten bij La Vilette toch altijd wel erg lekker vond, echtgenoot er ook erg van gecharmeerd is en we tenslotte zijn verjaardag vierden en de prijs bij Floris me nogal hoog voor kwam, besloot ik tot Fred. Ook wel leuk om zo’n gloednieuw restaurant te bezoeken.

De ontvangst was Rotterdams vriendelijk (een hand voor mijnheer ‘hé, hallo, hoe gaat het’ en dan vervolgens niet precies de naam weten, dat werkt op mijn lachspieren). De tafel was rond, daar had ik om gevraagd en de inrichting is mooi. Interieur De architect die ook Parkheuvel te pakken heeft genomen heeft de boel hier ingericht en dat resulteert in veel goud. Niet dat Oostblokblondgoud, wat de Rotterdamse schoentjes vaak laten zien, maar bronsgoud. Mooi! Gecombineerd met een warme tint beige en paars op de binnenkant van de stoelen (die niet heel erg lekker zitten). Een prettige inrichting dus, mooie kasten en kozijnen ook trouwens. Vooral als het donker is buiten, is het erg warm allemaal. De bediening is goed. Kundig en alert. De wachttijden waren overigens te lang, dat vond ook de maxeetre, die zich daar een paar keer voor verontschuldigde. Wellicht omdat we a la carte aten, ik weet het nietx85

Voor de zonen een flesje fris, voor ons een glas champagne. Charles Heidsieck hier. Een gewone dus.

De kaart (buitenmodel, gigantisch zilver) kregen we en een opmerking dat er ook een 4 gangenverrassingsmenu was. We vroegen om uitleg over het menu, want er stond een aantal gerechten op de kaart die toch wel erg aanspraken. Na de uitleg besloten we a la carte te eten. De wijnkaart is hier mooi. Vrij gemiddelde (dus hoge) prijzen. Tot mijn grote genoegen ontdekte ik de 2002 Pacherenc en ook een mooie rode Madiran van Montus uit 1995, waar we uiteindelijk niet aan toekwamen, omdat de Pacherenc toch wel erg lekker was en ze voldoende voorraad hadden, aldus de sommelier.Knabbels

Tijdens het beslissen kregen we wat knabbels: gemarineerde pijpradijsjes, macarons met zeezout, witlofblaadjes in truffelmayonaise (zou Fred ze dan toch verzonnen hebben, dat moet dus bijna wel),  olijven en balletjes geitenkaas in roggebroodkruim gerold. Vooral de macarons en de olijven vond ik erg lekker. De rest ken ik nu wel eerlijk gezegd.

We besloten dus tot de Pacherenc en die was uitstekend. IJswater is hier ook geen probleem, je krijgt een leuk klein karafje per persoon. In eerste instantie zonder ijs, later werd dat wel toegevoegd.

Een amuse verscheen na enige tijd. Paling in het groen.Mondvermaakje  Een gelei van groene kruiden dekte een overheerlijke, maar iets te koude, palingmousse af. Een heerlijke combinatie wat mij betreft.

Brood, boter en zeezout kwam op tafel. Of ze ook olijfolie hebben weet ik eigenlijk niet, we hebben er niet om gevraagd.

Omdat het dus nogal lang duurde voordat de voorgerechten kwamen moest het brood wel een paar keer aangevuld worden, maar dat gebeurde zonder problemen.

Maurits en echtgenoot waren eensgezind geweest. Zij hadden de coquille en truffel gekozen. Coquille Twee prachtige coquilles kregen ze, in een heerlijk soepje met een verfijnde truffelsmaak. Erop een groene asperge en een krokantje en ze waren erg tevreden. Ole had tonijn en tonijn en kreeg maar liefst 4 bereidinkjes met en van tonijn. Tonijn Eentje met wasabi, eentje met balsamico,  een gegrild stukje en nog iets, wat een beetje leek op een hamburger. Ook hij was tevreden, erg lekker. Ikzelf had ganzenlever en kalfswang Ganzenlever en trof een mooi rondje heerlijke kalfswang aan, gelegen in een geweldig subtiele jus. Op de kalfswang een mooi stukje perfect gebakken ganzenlever en erop wat gekonfijte partjes appel. In al zijn eenvoud erg lekker.

Het duurde weer een eeuwigheid tot de hoofdgerechten kwamen helaas, maar toen die er eenmaal waren was het leed alweer geleden.

Voor Maurits ossenhaas en spek. Ossenhaas  Een zeer klassiek gerecht van perfecte ossenhaas, blokjes spek, gekonfijte uitjes en wat groentjes. Voor een a la carte gerecht overigens niet erg ruim bemeten. Zeker niet als ik naar de prijs kijk. Dat geldt trouwens voor alle hoofdgerechten en dat is dan weer jammer. En dan bedoel ik dus niet dat ik wanstaltige hoeveelheden op mijn bord wil, maar we moesten (nou ja moesten) nu de gaatjes vullen met de kaas en dat kan toch niet de bedoeling zijnx85.

Maar goed, de ossenhaas beviel hem dus goed.

Ole had trek in vis en had de kabeljauw en mosselen gekozen.Kabeljauw  Een mooi stukje kabeljauw trof hij aan, omwikkeld met wat spek. Het geheel lag in een nogal sterk kerriesausje met wat groenten en bove
ndien vond hij ook nog 2 mosseltjes. Het kunnen er ook 3 geweest zijn. Hij vond het niet heel erg lekker en was teleurgesteld door de weinige mosselen. Ik vond zijn sausje overigens wel erg lekker.

Echtgenoot en ik kregen de duif en de croque monsieur en waren tevreden. Duif Twee mooie duivenboutjes met wat fijne paddestoelen op een bedje van wat groentjes in een heerlijk jus-tje, met ernaast twee tosti’s met o.a. Beemsterkaas. Gewoon lekker.

Na wat overleg besloten we toch tot een dessert, want geheel voldaan waren we nog niet. De porties waren gewoon te klein.

Drie van ons maakten een keus van de mooie kaaswagen Kaaswagen en kregen behalve het bordje met de stukjes kaas nog een schaaltje met wat gemarineerde plakjes appel, die wat mij betreft weinig toevoegden. Maar ik ben nauwelijks een graadmeter, want aan kaas heb ik wel genoeg. Mooie kaasjes trouwens.Kaas

Maurits wilde graag dessert en koos voor chocolade en amandel en kreeg een dessert in tweeën. Dessert In een soepje van gemalen amandelen lag een fijn chocoladegerechtje wat hij erg lekker vond en ernaast kwam nog een schaaltje met ik meen karamelijs. Hij was in ieder geval tevreden.

We sloten de avond af met twee espresso en een thee en mochten nog een keus maken van de bonbonwagen. Vijf soorten, waarvan ik me noga en iets met pistache herinner. Gewoon in orde.

De rekening vond ik aan de hoge kant eerlijk gezegd. Voorgerechten kosten hier rond de 18 euro, hoofdgerechten rond de 38, dessert en kaas rond de 15. Dat zijn sterrenprijzen en ze hebben nog geen sterx85.

Of ik er terugkeer? Waarschijnlijk wel, want koken kan hij.

De opgegeven website (www.restaurantfred.nl) is (nog) niet in gebruik.

Advertenties

20 gedachtes over “Restaurant Fred in Rotterdam

 1. Raymond

  Zo, dat ziet er allemaal niet verkeerd uit! Toch leuk dus om eens wat ‘nieuws’ te proberen. De prijzen zijn inderdaad flink en dan mag je ook wel een bepaalde hoeveelheid verwachten. Jammer dat ze dat (nog) niet waarmaken. Wie weet komt dat nog. Een menu is dan vaak toch weer wat voordeliger maar het lastige is dan weer dat de gerechten het dan ‘net’ ‘niet’ zijn… Ga hem wel onthouden!

 2. Frits

  Ik woon ook om de hoek van dit restaurant, heb me tijdens de verbouwing verbaasd over de enorme inspanning die daar verricht werd.

  Nog niet gegeten, met een reden! aangezien de Oostmaaslaan nogal wat potentiële klanten heeft voor een dergelijk restaurant zijn we verbaast dat er geen uitnodiging gekomen is voor een introductie drankje .. een duidelijk gemiste kans en dat niet alleen… geen naam of telefoonnummer makkelijk te vinden… geen enkele naamsherkenning.. het doet allemaal wat afstandelijk en gereserveerd over … niet erg open en gastvrij!

 3. Rob

  Beste Fred,
  Je hebt de plank echt misgeslagen vanavond!
  Drie weken geleden heb ik een tafel voor 3 bij je gereserveerd, en ik heb dit vanmiddag om 14 uur bij je herbevestigd. Minder dan een uur voor het aan tafel gaan – de taxi stond al voor de deur – word onze tafel door je afgebeld met een vaag excuus, en een alternatief aanbod voor Parkheuvel. Volstrekt niet hetgeen waar we naar op zoek waren. Spijtig gezien de plezierige ervaring die ik eerder bij je had, wat toch de aanleiding was voor de boeking vanavond. Vergissen is menselijk, maar je klant bedonderen is niet chique, mij zie je niet meer terug…
  Rob (nummer is bekend bij je)

 4. Nicole

  Gisteravond heerlijk gegeten en prachtige wijnen gedronken hier. Absoluut de moeite waard! Mijn specerijen dessert was de absolute topper. Ook mijn tafelgenoten waren zeer onder de indruk. We hebben nog lang nagenoten van de smaaksensaties. Ik kom zeker terug!

 5. Ellen Baatsen

  Afgelopen week gegeten bij Fred. Overheerlijk op het kleur en smakeloze dessert na. Complimenten voor de sommelier en de dame met blond haar.
  Storend: de jongste bediende met teveel ringen en een armbandje en de popi-jopi-ober die zich door de tijd heen toch een wat nonchalante houding aan blijkt te meten. Niet doen, Fred, hou je spoor recht, is zonde van de ambiance en je sublieme keuken.

 6. john golsteijn

  Inderdaad veel, met een massa mensen.Weet niet of ik er voor zou kiezen? Maar volgens jou is de kwaliteit goed, dus het was een geslaagde avond.
  Dank voor je verhaal

 7. vincent

  Goedendag

  Uw blog heeft, dankzij de kwaliteit van de recepten, onze aandacht weten te trekken.

  We zouden het op prijs stellen mocht u hem op Ptitchef.com inschrijven zodat we hem in ons bestand kunnen opnemen.

  Petitchef is een gids die naar de beste culinaire websites verwijst. Meerdere honderden blogs hebben zich reeds geregistreerd en kunnen hun website dankzij Ptitchef aanprijzen.

  Indien u zich op Ptitchef wenst in te schrijven, kan u naar http://nl.petitchef.com/?obj=front&action=site_ajout_form surfen of naar http://nl.petitchef.com om vervolgens op “Uw eigen blog toevoegen” te klikken in de balk bovenaan.

  Met vriendelijke groeten
  Vincent

  http://nl.petitchef.com

 8. Hoe doen ze het voor die prijs. Mooie schalen zeg, belangrijker: wat erop ligt ziet er goed uit! Die kakofonie vermijden kan ook, afhalen. Maar wat ik ervan begrijp ben je dan een stuk duurder uit. (De Sumosushiset die ik kreeg was al meer voor minder dan je ter plekke kwijt zou zijn voor 2 pers.)

 9. Omdat wij vorig jaar op 31 december laat uit Parijs kwamen had ik sushi en sashimi besteld bij het SushiHouseWasabi in Rotterdam. Op het tijdstip dat ik het zou ophalen moesten ze nog beginnen met het klaarmaken ervan, want versheid gaat voor alles. En ik begrijp dat wel. Als het langer ligt is het een stuk minder lekker. Dus afhalen ga ik niet doen.

 10. Ketting

  Wat een lekkere en gezellige avond de bediening is buitengwoon. Netjes soms lekker nonchalant dat geeft sfeer en zorgt voor vrij luchtige ambiance. Het eten en de wijn keus die wij toevertrouwde behoeft geen uitleg. Kritiek leveren kan iedereen, genieten…is een ander verhaal. Wij zullen dit top restaurant vaker zien.

 11. peter

  Ik wil even reageren op het berichtje van rob! als je zegt dat je nooit meer terug komt waarom zet je dan wel tussenhaakjes dat hij je telefoonnummer heeft ! volgens mij wil jij een gratis diner

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s