Inter Scaldes in Kruiningen

Via een nogal langdurige rit via Helmond naar Kruiningen kwamen we toch keurig op tijd bij het Manoir aan. Ondanks het slechte weer kwam een mevrouw in een mantelpakje ons op de parkeerplaats al tegemoet rennen met het vraag of zij de bagage van ons kon overnemen. Vriendelijk! We werden rechtstreeks naar het hotelgedeelte gebracht en waren blij met onze mooie maisonnettekamer. Na ons te hebben opgefrist liepen we naar het restaurant waar al een aantal andere gasten van ons gezelschap aanwezig was.

Champagne en wat xe2x80″ zoals dat hier heet xe2x80″ savroureux aperitifs. Op mooie lepels lagen drie hapjes. Rillette van eendenlever met dadelpuree, wat ik erg lekker vond; praline van eigeel en basilicum die er prachtig uitzag, maar wat ik wat aan de flauwe, of liever gezegd gedempte kant vond en een mousse van peer met een chutney van noten en rozijnen die lekker herfstig was en goed paste bij het weer buiten. Van dat weer merkten we verder weinig in het vrijwel in oude staat herstelde Inter Scaldes.

Nadat het gezelschap compleet was zetten we ons aan twee grote ronde tafels in een hoek van het niet geheel gevulde restaurant en kregen we xe2x80″ nadat het water was ingeschonken xe2x80″ de amuse maison. Erbij een glaasje Menetou Salon 2006xe2x80xa6.

De amuse was prachtig en bijzonder lekker. Een op lage temperatuur gegaard ei met bloemkool en paling, bedekt met een crxc3xa8me van basilicum. Perfect gewoon. Zowel het eitje xe2x80″ hoe enthousiast kun je worden van een ei! xe2x80″ als de perfect gedoseerde paling en bloemkool en de geweldig zachte crxc3xa8me van basilicum. Echt een kunststukje.

Het eerste gerecht, Coquilles Saint-Jacques, aromates miette aux olives, marinade St. Malo, was een plaatje. Dungesneden plakken Jacobsmosselen, bedekt met aromaten en een kruim van olijven en gemarineerd in datgene wat hier dus St. Malo heet leverde een mooi, fris gerecht op. Bijzonder door de aromaten, waar in ieder geval xe2x80″ volgens mij dan xe2x80″ ras el hanout in verwerkt was, maar het kan natuurlijk ook gewoon de combinatie geweest zijn. Een mooi gerecht.

Erna de Turbot grille au sens de courge a la nage de morue sechee au macis. (excuses voor de accentjes en ik benadruk nogmaals maar eens dat ik de spelling van de menukaart van het restaurant altijd overneem in mijn recensies).

Tarbot dus, gegrild met pompoenpitolie en een jus van stokvis met foelie. Wederom een plaatje. Een perfect stuk tarbot met een mooie groene asperge erbij trouwens en een absoluut geweldige jus van stokvis. Wat een mooie diepe smaak, echt knap gedaan. Ook hierbij de Menetouxe2x80xa6

Het derde visgerecht waren Couteaux de mer, jus a la note de moka a la liveche. Zeescheermessen in eigen jus met koffie en lavas. Geserveerd in een kopje. Erg bijzonder was dit. De combinatie vond ik geweldig, perfect gevonden en niets was overheersend. Weer erg knap, wat een vakmanschap! Wat ik ook leuk vond, nog even los van de zeer bijzondere smaak, is dat ik de scheermessen nu eens goed kon zien, wat onderin de jus lagen een aantal mooie stukken scheermes, meestal at ik ze gehakt namelijk. Complimenten voor deze smaak dus.

De rode wijn werd ingeschonken, een Morey St. Denis, 2003 Bourgogne. Erbij het hoofdgerecht. Faon en filet, noix, olives Taggiasche, coing et noix caramelises, sauce a lxe2x80x99armagnac xe2x80x98Laberdolivexe2x80x99. Een hele mond vol dus. Hertenfilet, noten en Taggiasche olijfjes, kweepeer en gekarameliseerde noten troffen we aan. Dat alles met een ter plekke bijgeschonken saus van armagnac xe2x80x98Laberdolivexe2x80x99 dus. Ja, wat zal ik erover zeggen. Wederom perfect uitgevoerd in alle aspecten. Erbij trouwens nog een tweetal gnocchi en een geweldige heel lichte groene olieachtige saus, die het geheel absoluut vervolmaakte.
De enige opmerking die ik toch even kwijt wil is ondanks dat alle gerechten absoluut perfect zijn, ze ook op de een of andere manier gedempt, zeer bescheiden van smaak zijn. Dat leverde bij mij uiteindelijk het gevoel op dat ik iets meer smaak (en dan bedoel ik iets pittigs of iets zoutigs, ik wil zeker niets afdoen aan de perfectie van de gerechten) op prijs stel uiteindelijk. Maar het hele concept van Inter Scaldes straalt aan alle kanten bescheidenheid uit; ook de hotelkamers en het ontbijt xe2x80″ allebei prima in orde xe2x80″ vallen onder die noemer wat mij betreft. Weinig juichend op de een of andere manier en dus ook pas in tweede instantie onderscheidend. Waar overigens helemaal niets mis mee is, laat dat duidelijk zijn, het viel me alleen maar op.

 

Het dessert kwam in twee-en. Eerst Ile flottante, datte Medjoul, sauce caramel a lxe2x80x99orange, sorbet de noix de coco. Een geweldige ile flottante (ik ben er geen liefhebber van,  maar deze was perfect) met dadels Medjoul, in een saus van karamel en sinaasappel en erbij een lekkere kokosnootsorbet. Heel gewoon erg lekker. Zo ook het glaasje Etim, Verema Tardana, 2005, Spanje. Daarna de Barre au chocolat, semoule a lxe2x80x99eucalyptus, glace  au

Champagne

, ananas saute.

Een geweldig dessert vond ik dit. Een gevulde reep van chocolade (flinterdunne chocolade, geweldig knap gedaan) met een mousse erin, erbij eucalyptusgriesmeel, champagne-ijs en stukjes gebakken ananas. Erg lekker, ook in combinatie allemaal.

We sloten af met espresso, hele dienbladen vol met geweldig moooie friandises en wat later nog een Eau de Vie van Elsproppen voor mij.

Daarna hebben we heerlijk geslapen in de fijne hotelkamer en na het ontbijt, wat geserveerd werd in de ontbijtzaal van het hotelgedeelte verlieten we dit bescheiden, uitstekende restaurant.
Advertenties

4 gedachtes over “Inter Scaldes in Kruiningen

  1. Bert Willems

    Hier! Nou wilde ik eigenlijk bij Steinheuer reageren, maar dat lukte even niet. Wel jammer, artikel over Steinheuer en zijn truffelliefde in de nieuwe Feinschmecker. Maar terugvinden kan je me nof altijd op het Volkskrantblog, waar ik momenteel tamelijk vergeefs het nieuwe antisemitisme ter verantwoording roep. Jammer dat je er zaterdag niet was. Liefs, Bert.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s