Kasteel Heemstede in Houten

Na al het ziekenhuisgedoe was ik wel toe aan een fijne lunch. Echtgenoot voelde dat feilloos aan, dus reden we na een bezoek aan het ISPC richting het kasteeltje. Voor een nadere beschrijving verwijs ik naar mijn eerdere recensie dan wel naar de website.

De ontvangst was allervriendelijkst en we kregen een fijn rond tafeltje met zicht via de spiegels op de -door een net te langzaam open- en dichtgaande automatische glazen deur, lastig voor de bediening lijkt me- keuken, waar in alle rust harmonieus gewerkt wordt.

We begonnen met een glaasje witte wijn. Een witte Pfalz, Weingut Dengler nog iets. Een typische Pfalz wijn, heel gewoon lekker. Leuk ook om die als huiswijn te hebben vind ik.

Vrijwel direct erna de amuses.

Een dimsumpakketje gevuld met gevogelte en fetakaas, eromheen wat gemarineerde mie; tomatenbavarois met Hollandse garnalen en een pompoensoepje met een crostini met chorizo en een tomatenemulsie.

Het dimsumpakketje was erg lekker, mooi krokant en prettig op smaak, ook de mie was prima. De tomatenbavarois was qua structuur goed, maar ik ben niet heel dol op koude tomaat xe2x80″ puur persoonlijk dus! -. De garnaaltjes waren erg lekker. Het pompoensoepje was prachtig schuimig en smaakte eigenlijk meer naar paddestoelen dan naar pompoen, niets mis mee wat mij betreft. De crostini vond ik weer erg lekker (denk aan een reepje toast van 0.8 cm breed bij 4 cm lang).

Een fijn begin dus.

De kaart werd ons overhandigd, mxc3xa9t een uitleg van het lunchmenu. We bekeken de kaart en die is prettig. Voor ieder wat wils en een mooie seizoenskeus ook xc3xa9n prettig geprijsd. De wijnkaart bekeken we ook, ook die is overzichtelijk en heel belangrijk: ook uiterst prettig geprijsd!

Omdat we besloten tot het lunchmenu, wat uit vis zou bestaan, kozen we voor een Margaret River xe2x80″ sauvignon/semillon, Siblings 2004, Leeuwin Estate en die beviel uitstekend.

IJswater is geen probleem hier, broodjes, olijfolie, boter, zout en peper ook al niet, dus we zaten uiterst genoeglijk.

Het voorgerecht, geroosterde coquille met romige linzen, crostini met truffelcrxc3xa8me, Parmaham en rucola en schuim van eekhoorntjesbrood, kon ons bekoren. Dat we zelf om een lepel moesten vragen om de linzen te kunnen eten was een kleinigheid. De coquilles waren voortreffelijk, alhoewel een korrel zeezout het nog beter zou hebben gemaakt, maar dat stond tenslotte op tafel. De linzen in het schuim van de paddestoelen waren ook prima en de crostini xe2x80″ een hele lange, hele dunne xe2x80″ was heel gewoon erg lekker, vooral de combinatie ham-truffelcrxc3xa8me sprak me erg aan.. Een mooi gerecht dus.

Na een prettige pauze kwam het hoofdgerecht. Op de huid gebakken kabeljauwrugfilet met pastinakenzalf, groene asperges, kreeft, crosnes, gebakken gamba en kreeftenschuim.

Crosnes trouwens heten in het Nederlands Japanse andoorn en zijn witte spiraalvormige knolletjes, die net onder het aardoppervlak groeien. Ze lijken ernstig veel op meelwormen….maar zijn wel lekker. Ik ben dan ook een liefhebber van alle mogelijke knollen, uitlopers en spruitgroenten.

De kabeljauw was perfect. Zo ook het prettige stukje kreeft en de mooi gebakken, pittige gamba, waar xc3xa9xc3xa9n van de drie perfect gekookte echte groene asperges doorheen gestoken was. Ik noem specifiek de groene asperges, omdat het hier gewoon een prettig formaat asperges waren en niet van die AH topjes…De pastinakencrxc3xa8me en het kreeftenschuim vond ik ook al lekker. Heel gewoon een prima gerecht dus.

We sloten af met een taartje van champagne en chocolade met gemarineerde ananas, vliesbloesemsorbet en chocoladecremeux met caramel van amaretto en een krokante cracker. De benaming klopt niet helemaal, want ananas heb ik niet gezien of geproefd en de krokante cracker was meer een erg lekker torentje wat op het bolletje sorbet van vlierbloesem lag. De sorbet lag dan weer in een tuile. De quenelle chocoladecremeux was bijzonder vol van smaak en ook het taartje van champagne en chocolade was lekker, alhoewel de champagne natuurlijk volledig wegviel tegen de chocolade. Eromheen de caramel van amaretto wat een lekkere toets was.

Matige espresso met nog wat lekkere friandises als echte afsluiter en met een tevreden gevoel verlieten we dit prettige restaurant.

Advertenties

5 gedachtes over “Kasteel Heemstede in Houten

  1. Jeetje, je hebt de categorie onbeschaamd lekker dus echt toegevoegd! Het menu is natuurlijk wel behoorlijk rijk (zeker het einde) en waarschijnlijk een beetje veel. De rode kool en andere groentencomponenten klinken heel positief. Jammer dat daar niet in veel meer restaurants iets gebeurt: groenten hebben een veel rijker en genuanceerder smaakpalet dan vlezen.

    Marie-Louise Beerling wees me op een recensie van Mac van Dinther in die helemaal in onbeschaamd lekker zou moeten passen. In de Volksktrant van 17 gfebruari schreef hij over Eetcafé Look in Arnhem. Daar serveren ze ribeye met boerenkool (!!!); klopt dus helemaal met het principe dat de chlorofyl in boerenkool de schadelijke werking van het rode vlees tegengaat.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s