't Weeshuys in Geertruidenberg

Hoge verwachtingen had ik. Nu heb ik die wel vaker en de ervaring leert dat dat niet altijd verstandig is. Op deze zwoele avond reden we keurig op tijd Geertruidenberg in, parkeerden op de Markt (wat Maurits de opmerking ontlokte dat je op de Champs Elysxc3xa9es de Arc de Thriomphe ziet en hier zie je de kerncentrale van Borsele) en liepen richting ’t Weeshuys. Inderdaad, een voormalig weeshuis met hoge ruimten. Een ruime entree, waarna je pats-boem in een naar mijn smaak te volle eetruimte komt. Teveel tafels en teveel mensen dus. Teveel lawaai dan ook. Onze tafel lag in een hoek, langs de wand. Wat op zich prettig was, dat scheelde iets in het rondzingende geluid. Prettige stoelen, prettig gedekt. Prettig personeel ook. De ruimte wordt gedomineerd door een gigantisch ovaal van wilgentakken, waarin wat mooie peertjes aan een sliert hangen. Op tafel kaarsjes. Duister dus, voor mij txc3xa9 duister. Dat betekende eten met de bril op. Geen probleem verder, alhoewel ik wel erg graag goed zie wat er op mijn bord verschijnt. Om de hoek van ons tafeltje is een grote bar en daarachter is dan een xe2x80″ zo te zien xe2x80″ erg prettig terras waar het vast fijn toeven is. De volgende zomer maar eens proberen.

We begonnen met een glaasje huiswijn, een Domaine Cazal Viel Blanc Cuvxc3xa9e Finesse 2004, Vin de Pays d’Oc. 4 Euro per glas, 23 per fles. Een aardige wijn, iets teveel zuur in de afdronk wat mij betreft.

De menukaart werd ons overhandigd, men kent hier geen dagmenu’s, maar wel verrassingsmenu’s. Op tafel verscheen erg prettig brood, wit en heel donkerbruin. Op de broodbordjes kon je desgewenst een plasje olijfolie krijgen. Op tafel verder gezouten boter en een karaf ijswater. We bekeken de kaart en besloten tot een verrassingsmenu. 5 Gangen maar eens. De kinderen mochten aangeven wat ze niet wilden. Daar waren ze heel duidelijk in: geen oesters (wij wel!), geen lever, verder wel orgaanvlees en geen lam. En geen spinazie (?). We besloten tevens tot het wijnarrangement, bij een verrassingsmenu is het tenslotte lastig kiezen. De menukaart is prettig overzichtelijk, zo ook de wijnkaart. Voor een overzicht verwijs ik naar de website.

Een amuse verscheen en die viel prima in de smaak: een crxc3xa8me van makreel, erop een plakje kalfsrosbief en daarop een stukje makreel. Gerookte makreel wel te verstaan. Nu ben ik erg dol op (gerookte) makreel en de mannen ook, dus dit was een prima begin.

De eerste wijn, les Romains Chardonnay xe2x80″ Dom. Des Deux Soleils, Viognier, was in orde. Aan de flauwe kant voor een Viognier eigenlijk, maar okay.

Erbij voor ons 6 prima oesters en voor de kinderen twee zalmrolletjes, gevuld met aardappelsalade, in het midden van het rechthoekige bord een rivierkreeftjessalade met een parmezaankoekje en dit alles omgeven door een streepje kreeftensaus. Afgemaakt met zalmeitjes. Ze waren er erg over te spreken en de pret werd des te groter toen we ze leerden dat je de eitjes moet laten ploppen tegen je verhemelte. Of ik maar direct een blik kaviaar wilde gaan kopen, want als deze eitjes al zo lekker zijn, hoe lekker is kaviaar dan wel niet….

De tweede wijn, een Domini Venezi Chardonnay, werd ingeschonken. Men schenkt hier trouwens prettig door, niet dat irritante zuinige van 1 glas per gang, zodat je erg voorzichtig je slokjes moet nemen.

Na een iets te lange pauze verscheen het tussengerecht: gebakken gamba’s met een kreeftensoepje met mosseltjes en kerrie. De gamba’s waren perfect. Ze lagen op een bedje van iets uiigs, waarvan de portee me eigenlijk ontging en het kreeftensoepje was mooi vol van smaak, keurig opgeschuimd en prima gevuld met fijne kleine mosseltjes.

De rode wijn verscheen. Een Granito uit Chili. Typisch (excusez) zo’n Chileense mengwijn (cabernet sauvignon, merlot en shiraz). Niet mijn smaak, doe dan liever een carmenere.

Erbij, na weer een iets te lange pauze, het hoofdgerecht. Kalfsfricandeau met kalfssukade op een bedje van pasta met trompet de la mort. Heel veel vlees in een torentje op lekkere tagliatelle, waarin de paddestoel pront naar voren kwam. Wel vier plakken botermalse fricandeau en eronder nog een behoorlijk stuk zuigzachte sukade. Erbij een puree waarin spinazie te proeven was. De mannen xe2x80″ vleesliefhebbers xe2x80″ waren er zeer over te spreken.

De pauze hierna vonden we minder vervelend, we moesten even wat ruimte krijgen voor de kaasgang.

Men heeft hier een heuse kaaswagen met een leuk, niet te uitgebreid, aanbod. Het kiezen duurde even, want Ole houdt veel van geiten- en roodschimmelkaas, Maurits houdt vooral van harde kazen en wij zijn altijd wel in voor iets nieuws. Veel nieuws was hier niet, maar de kaasjes waren wel prima. Ik had uiteindelijk wat Vacherin Mont d’Or, die later in het seizoen waarschijnlijk beter op smaak is, een lepeltje Epoisses, die prima was, een stukje Reblochon, die te flauw was, maar dat is heel vaak zo in restaurants in Nederland, een Roquefort, die lekker nat was en een stukje Stilton, die gewoon goed was. Erbij een glaasje Springbok Red Sweet en die was gewoon lekker.

Een dessertamuse verscheen: een glaasje met erin een mousse van aardbeien, een bramensorbet en een chocoladeflik. Lekker!

Tot slot nog het dessert. Gekarameliseerde ananas met passievruchtensorbet, yoghurtbavarois met een mangocoulis en eromheen een crxc3xa8me van vanille en perzik. Een glaasje Wieger Muscat completeerde het geheel en het was gewoon lekker. Niet te zoet!

Voor ons nog wat espresso, waarbij we marshmallows, kletskopjes en kokoschocolade op een stokje aantroffen en na het betalen van de zeer schappelijke rekening verlieten we ruim na middernacht dit prettige restaurant. Op de wachttijden tussen de gerechten en de akoestiek na een prima restaurant, met een zeer goede prijs-kwaliteitverhouding. Wat mij betreft een Bib waard, we zullen zien, eind november.

Advertenties

8 gedachtes over “'t Weeshuys in Geertruidenberg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s